Πύρινη κόλαση στην Αττική: Μάχη σε Πεντέλη, Καλλιτεχνούπολη και Γραμματικό – Καίγονται σπίτια, περισσότεροι από 250 απεγκλωβισμοί

Πύρινη κόλαση στην Αττική: Μάχη σε Πεντέλη, Καλλιτεχνούπολη και Γραμματικό – Καίγονται σπίτια, περισσότεροι από 250 απεγκλωβισμοί

Τεράστια μάχη με τις φλόγες και τους πολύ δυνατούς ανέμους δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πύρινο μέτωπο της φωτιάς στη βορειοανατολική Αττική, που ξέσπασε χθες το μεσημέρι (11/8) στο Βαρνάβα και έχει επεκταθεί στο Πεντελικό Όρος, με αποτέλεσμα οι πολίτες των γύρω περιοχών να δέχονται αλλεπάλληλα μηνύματα από το 112 τόσο για ετοιμότητα όσο και για εκκένωση.

Τα μέτωπα της φωτιάς είναι πλέον δυο: στην περιοχή της Καλλιτεχνούπολης και στην περιοχή του Γραμματικού, το οποίο είχε εκκενωθεί από νωρίς μετά από μήνυμα του 112, με αναζωπυρώσεις να σημειώνονται σε διάφορα σημεία.

Οι φλόγες έχουν φτάσει μέχρι τη Διώνη όπου καίγονται ήδη σπίτια, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. απεγκλώβισε τέσσερα παιδιά και έναν ηλικιωμένο από την οικία τους, μεταφέροντάς τους προς τη λεωφόρο Μαραθώνος. Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά στη Διώνη είναι κοντά στην οδό Ηπείρου. Έχει μπει δηλαδή μέσα στον αστικό ιστό.

Εντολή εκκένωσης προς τη Νέα Μάκρη δόθηκε στους κατοίκους της περιοχής Σουφάνι Μαραθώνος λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι.

Μήνυμα από το 112, στις 09:25 το πρωί, κάλεσε τους κατοίκους σε Ντράφι, Διώνη και Δασαμάρι να απομακρυνθούν μέσω της Λεωφόρου Μαραθώνος προς την Παλλήνη.

Παράλληλα, κλήθηκαν οι πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή Καλλιτεχνούπολη να απομακρυνθούν μέσω Λεωφόρου Μαραθώνος προς τη Ραφήνα, ενώ νέο μέτωπο κατευθύνεται προς το Άνω Σούλι.

Νωρίτερα, μετά τα μηνύματα από το 112 για προληπτική εκκένωση της Πεντέλης και της Νέας Πεντέλης, αποφασίστηκε η εκκένωση του Παίδων Πεντέλης, του ΠΙΚΠΑ και του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου.

Νέο μήνυμα από το 112 κάλεσε τους κατοίκους στην περιοχή Νταού Πεντέλης να απομακρυνθούν μέσω Λεωφόρου Μαραθώνος προς τη Ραφήνα.

Σε κοντινή απόσταση από πρώτα σπίτια του οικισμού Ανατολή στην περιοχή της Νέας Μάκρης έφτασαν οι φλόγες της πυρκαγιάς που ξέσπασε χθες στην περιοχή του Βαρνάβα. Στην περιοχή έκαναν ρίψεις νερού αεροσκάφη και ελικόπτερα ήδη με το πρώτο φως της μέρας με αποτέλεσμα οι εστίες να ελεγχθούν, ενώ νωρίτερα μήνυμα του 112 ειδοποίησε για απομάκρυνση από την περιοχή προς Νέα Μάκρη.

Μήνυμα από το 112 εστάλη και σε κατοίκους των περιοχών: Μελίσσια, Πολιτεία, Νέα Ερυθραία και Ανθούσα. Κλήθηκαν οι πολίτες να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

  • Ενεργοποίηση του 112 για πυρκαγιά στην περιοχή Καλλιτεχνούπολη (10:01)
  • 112 για δασική πυρκαγιά στην περιοχή Νταού Πεντέλης (09:54)
  • Μήνυμα του 112 για εκκένωση των οικισμών Ντράφι, Διώνη και Δασαμάρι (09:25)
  • Μήνυμα του 112 για τον οικισμό Ανατολή: Απομακρυνθείτε προς Νέα Μάκρη (06:20)
  • Μήνυμα από το 112 για ετοιμότητα των κατοίκων στην Ανθούσα (05:45)
  • Εκκενώνονται οι οικισμοί Νταού Πεντέλης και Άγιος Σπυρίδωνας (05:40)
  • Μήνυμα του 112 για εκκένωση σε Ντράφι, Διώνη, Δαμάρασι Ραφήνας (05:13)
  • Εκκένωση σε Πεντέλη και Νέα Πεντέλη – Ήχησε το 112 στις 05:10
  • Προειδοποίηση από το 112 για ετοιμότητα σε Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Μελίσσια, Πολιτεία, Εκάλη, Ντράφι και Νέα Ερυθραία (04:52)

Κικίλιας για πυρκαγιές: Σκληρή μάχη σε Καλλιτεχνούπολη και Γραμματικό, καλύτερη εικόνα στον Διόνυσο

Τα μέτωπα της φωτιάς, που έχει ξεπεράσει πλέον τα 30 χιλιόμετρα, είναι πλέον δυο: το ένα στην περιοχή της Καλλιτεχνούπολης και το άλλο στην περιοχή του Γραμματικού, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση είναι βελτιωμένη σε Διόνυσο, Βαρνάβα και Μικροχώρι.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 670 πυροσβέστες, ενώ 32 εναέρια μέσα έχουν ριχθεί στη μάχη της κατάσβεσης.

Αλλεπάλληλα μηνύματα του 112 και εκκενώσεις

Λόγω της πυρκαγιάς έχουν εκκενωθεί από τις 5 το πρωί 9 οικισμοί: Αρχικά δόθηκε εντολή απομάκρυνσης από τη Νέα Πεντέλη προς Μελίσσια και από Παλαιά Πεντέλη προς Βριλήσσια. Λίγο αργότερα δόθηκε εντολή εκκένωσης των οικισμών Ντράφι, Διώνη, Δαμαράσι Ραφήνας, Νταού Πεντέλης, Άγιου Σπυρίδωνα και Ανατολής Νέας Μάκρης.

Νέα εντολή ζήτησε την εκκένωση της Καλλιτεχνούπολης προς Ραφήνα, ενώ έχουν εκκενωθεί το Παίδων Πεντέλης, το Αναρρωτήριο, το 414 Στρατιωτικό νοσοκομείο, η μονή του Αγίου Εφραίμ στην Ανατολή και η Μονή Πεντέλης.

Οι αρχές έχουν προχωρήσει σε τουλάχιστον 180 απεγκλωβισμούς ατόμων που κινδύνευαν απο την φωτιά, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. με ανακοίνωσή της απευθύνει έκκληση στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες που εκδίδονται για την εκκένωση περιοχών και να μην πλησιάζουν τις πυρόπληκτες περιοχές με τα οχήματά τους.

Τα μηνύματα του 112 μεταξύ τις 04.30 και τις 5.45 ήταν αλλεπάλληλα: Εντολή για εκκένωση σε Πεντέλη, Ντράφι, Διώνη, Νταού, Αγ. Σπυρίδωνα, Δαμάρασι. Μετά την εντολή για εκκένωση της Πεντέλης, οι Αρχές εκκένωσαν το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, ενώ υπάρχει ετοιμότητα και για το Στρατιωτικό Νοσοκομείο 414, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει εκκενωθεί, όπως είπε ο αντιδήμαρχος Πεντέλης Γιάννης Ζούνης μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3.

Εικόνα της φωτιάς από δορυφόρους της NASA

jikajsfkanwfukjdsnbcsnedoasd

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ