ΕΛΛΑΔΑ

Πάσχα στην πόλη: Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα - Τι θα ισχύει για τις μετακινήσεις

Με την τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων προστασίας, υποχρεωτικά self tests για ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού, θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Τη Μεγάλη Εβδομάδα η κυκλοφορία θα επιτρέπεται από τις 05:00 το πρωί έως τις 22:00 ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα (3 Μαΐου) το ωράριο διαμορφώνεται από τις 05:00 μέχρι και τις 23:00. Διαδημοτικές μετακινήσεις με τον κωδικό μετακίνησης 6 επιτρέπονται μόνο το σαββατοκύριακο. Τις καθημερινές, ισχύει ο κανόνας της διαδημοτικής μετακίνησης μόνο έπειτα από αιτιολόγηση.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των πιστών στους ιερούς ναούς κατά τη διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα πρέπει να ακολουθεί την αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με τα υγειονομικά μέτρα που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας).

Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών οι πιστοί πρέπει να τηρούν απόσταση 10 τ.μ., τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Για το σχέδιο λειτουργίας των ιερών ναών συνεδρίασε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας (ΔΙΣ), υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και αποφάσισε το άνοιγμά τους κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας υπό ένα αυστηρό πλαίσιο προστασίας, σε συμμόρφωση και με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος της ΔΙΣ, μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας, τόνισε ότι η Εκκλησία αλλάζει την ώρα (κατά 30 λεπτά) για την τέλεση των Ιερών Ακολουθιών κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.
Ειδικότερα, η Θεία Λειτουργία θα ξεκινά στις 18:30, με ανοικτές τις εκκλησίες και με αναλογία 1 άτομο ανά 25 τ.μ. και ανώτατο όριο τα 100 άτομα ανά ιερό ναό. Σε ό,τι αφορά την Ακολουθία της Αναστάσεως το Μεγάλο Σάββατο, το βράδυ, η ΔΙΣ αποφάσισε ομόφωνα την τέλεσή της στις 21:00 στο προαύλιο των Ιερών Ναών.

Βάσει αυτών, ο προγραμματισμός των Ιερών Ακολουθιών διαμορφώνεται ως εξής:

Κυριακή των Βαΐων έως Μεγάλη Τετάρτη: 18:30
Μεγάλη Πέμπτη (Ακολουθία του Μυστικού Δείπνου και των Παθών): 17:30
Μεγάλη Παρασκευή (Ακολουθία του Επιταφίου): 18:00
Μεγάλο Σάββατο (Ακολουθία της Αναστάσεως): 21:00
Κυριακή του Πάσχα (Μέγας Εσπερινός της Αγάπης): 18:30.

Από σήμερα και τη Μεγάλη Εβδομάδα rapid test σε ιερείς και προσωπικό των Ιερών Ναών της Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Από σήμερα και τη Μεγάλη Εβδομάδα θα διενεργούνται rapid test σε ιερείς και το προσωπικό των Ιερών Ναών της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, από τα κλιμάκια του ΙΣΑ και της Περιφέρειας, μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου του ΙΣΑ και Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη.

Στο πλαίσιο της Δράσης ο κ. Πατούλης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος θα βρίσκονται τη Μ. Δευτέρα 26 Απριλίου στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, προκειμένου να εποπτεύσουν τη διαδικασία των ελέγχων στους ιερείς και το προσωπικό της Μητρόπολης.
Επισημαίνεται πως στους ελέγχους που θα διενεργηθούν στους Ναούς(ακολουθεί σχετικό πρόγραμμα), κατόπιν και σχετικής εγκυκλίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, εκτός από το προσωπικό των συγκεκριμένων Ναών, θα συμμετέχει το προσωπικό και των όμορων Ενοριών.

Αναλυτικά το πρόγραμμα διενέργειας των rapid test στους Ναούς έχει ως εξής:

Κυριακή των Βαίων 25/4
Ι.Ν Αγίου Σπυρίδωνος Σταδίου-10.30
Ι.Ν Αγίου Θεράποντος-Ζωγράφου-12.00
Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου-Κυνηγού (Λεωφ. Βουλιαγμένης) 13.30
Ι.Ν Αγίας Παρασκευής-Ν. Πεντέλης 10.30
Ι.Ν Υψώσεως Τιμίου Σταυρού-Χολαργού 12.30
Ι.Ν. Αγίας Βαρβάρας-Άνω Πατησίων 10.30
Ι.Ν Αγίου Αντωνίου-Άνω Πατησίων 11.30
Ι.Ν Αγίου Νικολάου-Καλλιθέας 10.30
Ι.Ν Μεταμορφώσεως-Σωτήρος-Μοσχάτου 12.00
Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου-Ηλιουπόλεως 13.00
Μ. Δευτέρα : Ιερά Μητρόπολη Αθηνών 11.00
Μ. Τρίτη : Ι.Ν Μεταμορφώσεως-Σωτήρος-Μοσχάτου 13.30
Μ. Τετάρτη : Ι.Ν Αγίου Αντωνίου-Άνω Πατησίων 13.30

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
 Copyright © 2014 - 2021 YSTEROGRAFO NEWS