Παραδόθηκε στην Πολεμική Αεροπορία το δέκατο F-16 Viper - Μέχρι το 2027 θα αναβαθμιστούν 84 μαχητικά

Παραδόθηκε στην Πολεμική Αεροπορία το δέκατο F-16 Viper - Μέχρι το 2027 θα αναβαθμιστούν 84 μαχητικά

Την παράδοση του 10ου αναβαθμισμένου μαχητικού F-16 στη διαμόρφωση «Viper» για την Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσαν την Τετάρτη (02/08) η Lockheed Martin και η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ).

Οπως επισημαίνεται, συνολικά 84 αεροσκάφη θα αναβαθμιστούν στη διαμόρφωση Viper έως το 2027. Η διαμόρφωση Viper παρέχει νέες και ενισχυμένες δυνατότητες ασφαλείας, δικτύωσης και αισθητήρων, που θα επιτρέψουν στην Πολεμική Αεροπορία να αντιμετωπίζει με επιτυχία τις αναδυόμενες απειλές στην περιοχή και να υποστηρίζει συμμαχικές αποστολές παγκοσμίως.

«Η Lockheed Martin παρέχει λύσεις αεροπορικής ισχύος για δεκαετίες, καθώς κατανοούμε πλήρως τις τωρινές και μελλοντικές απειλές», δήλωσε ο OJ Sanchez, αντιπρόεδρος του Integrated Fighter Group της Lockheed Martin.

«Μέσα από πλατφόρμες εναέριας μάχης, όπως είναι το F-16, παρέχουμε δοκιμασμένες λύσεις ασφάλειας του 21ου αιώνα, στις οποίες οι αεροπορικές δυνάμεις σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της ΠΑ, βασίζονται για να είναι μπροστά από τις εξελίξεις, αποτελώντας τη ραχοκοκαλιά του ΝΑΤΟ και των συμμαχικών στόλων της Συμμαχίας», πρόσθεσε.

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, οι εργασίες στα αεροσκάφη πραγματοποιούνται στην ΕΑΒ, με καθοδήγηση από τις ομάδες της Lockheed Martin, που βρίσκονται τόσο στην ΕΑΒ όσο και στις ΗΠΑ. Μέσω προγραμμάτων βιομηχανικής συνεργασίας που εκτείνονται για περισσότερες από δύο δεκαετίες στο πλαίσιο των προγραμμάτων F-16 της EAB, η Lockheed Martin θα έχει προσφέρει οικονομικά οφέλη άνω του 1 δισ. δολαρίων στην ελληνική αμυντική βιομηχανία και στην ΕΑΒ, μέχρι την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος αναβάθμισης F-16 Viper.

Σημαντικές αναβαθμίσεις

Για την ενίσχυση της ασφάλειας του αεροσκάφους, η διαμόρφωση Viper του F-16 περιλαμβάνει αναβαθμίσεις, όπως ένας τροποποιημένος ψηφιακός υπολογιστής ελέγχου πτήσης που παρέχει τη δυνατότητα της αυτόματης αποφυγής πρόσκρουσης στο έδαφος (Automatic Ground Collision Avoidance System- AGCAS) και συστήματος ανάκτησης ελέγχου ενεργοποιούμενο από τον χειριστή (Pilot Activated Recovery System – PARS).

Άλλες αναβαθμίσεις περιλαμβάνουν το ραντάρ APG-83 AESA (Active Electronically Scanned Array), το νέο Modular υπολογιστή Αποστολών (MMC-7000AH), τον εξοπλισμό μεταφοράς σύνθετων δεδομένων (Advanced Data Transfer Equipment – ADTE), τις οθόνες πληροφοριών και απεικόνισης ανάμεσα στα ποδωστήρια, το APX-126 AIFF (Advanced Identify Friend or Foe) με δυνατότητα Mode 5, ενσωματωμένο Global Positioning System /Inertial Navigation System (EGI), την ενσωμάτωση SNIPER POD και βλημάτων PaveWay II καθώς και τη δυνατότητα Link-16.

Η συνεργασία της Ελλάδας για τα F-16 ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 1984, όταν η ελληνική κυβέρνηση εκδήλωσε ενδιαφέρον για την απόκτηση 34 μονοθέσιων αεροσκαφών F-16C και έξι διθέσιων F-16D ως αντικατάσταση των απαρχαιωμένων αεροσκαφών F-5A/B Freedom Fighter. Η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε την πρώτη σύμβαση του προγράμματος με την ονομασία Peace Xenia I τον Ιανουάριο του 1987 και τα πρώτα αεροσκάφη άρχισαν να παραδίδονται το 1989. Έκτοτε, η Πολεμική Αεροπορία έχει αποκτήσει συνολικά 170 F-16 στις διαμορφώσεις block 30, 50 και 52.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ