Σε συναγερμό το ΕΣΥ στην Αττική -Εξτρα κλίνες και ΜΕΘ, πώς γίνεται η αναδιάταξη στα νοσοκομεία

Σε συναγερμό το ΕΣΥ στην Αττική -Εξτρα κλίνες και ΜΕΘ, πώς γίνεται η αναδιάταξη στα νοσοκομεία

Σημαντική αναδιάταξη στα νοσοκομεία της Αττικής ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, σε μια προσπάθεια να «ανασάνουν» τα νοσοκομεία αναφοράς που κατακλύζονται τα τελευταία 24ωρα από εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό.

Με τον αριθμό των διασωληνωμένων να συνεχίζει να αυξάνεται καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 431 περιστατικά σε όλη τη χώρα, οι κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής μειώνονται οδηγώντας το αρμόδιο υπουργείο να λάβει έκτακτα μέτρα με επιπλέον κρεβάτια σε ορισμένα νοσοκομεία και μετατροπή ορισμένων σε αποκλειστικές «ζώνες» για περιστατικά κορωνοϊού, τα οποία όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας θα έχουν άμεσα ισχύ.

Πού δίνονται επιπλέον κλίνες ΜΕΘ

Οπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός, μετά από συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα στην Υγεία, προστίθενται τις επόμενες ημέρες επιπλέον κρεβάτια ΜΕΘ σε νοσοκομεία. Αναλυτικά:

  • Στο «Ιπποκράτειο» προστίθενται 7 ΜΕΘ
  • 12 στον «Ευαγγελισμό»
  • 10 στο «Τζάνειο»
  • 7 στο Ασκληπιείο Βούλας

    Η αναδιάταξη στα νοσοκομεία

Οπως επίσης έγινε γνωστό από τον υπουργό, το ΝΙΜΤΣ παραχωρεί στο Δημόσιο 120 κλίνες και μετατρέπεται σε Νon Covid νοσοκομείο, ενσωματώνοντας τις παθολογικές κλινικές σε «Ευαγγελισμό», «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο», «Γ. Γεννηματάς» και «Ιπποκράτειο».

Οι παραπάνω κλινικές μετατρέπονται αποκλειστικά σε κλινικές Covid και θα επιστρατευτούν εκτός του υπάρχοντος ιατρικού προσωπικού και ιδιώτες ιατροί. Ηδη 16 παθολόγοι/πνευμονολόγοι από ιδιωτικές κλινικές είναι στη διάθεση του υπουργείου Υγείας.

Ακόμη, το «Ερρίκος Ντυνάν» παραχωρείται εθελουσίως στο Δημόσιο για Non-Covid περιστατικά. Το θεραπευτήριο διαθέτει 285 κλίνες παθολογικού και χειρουργικού τομέα και 24 ΜΕΘ. Η λειτουργία του ως ιδιωτικού θεραπευτηρίου αναστέλλεται, με εξαίρεση τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, την Ογκολογική Κλινική και τα τακτικά ραντεβού στα Εξωτερικά Ιατρεία. Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς στο «Ερρίκος Ντυνάν» θα παραμείνουν μέχρι να λάβουν εξιτήριο.

Επίσης:

Το «Σισμανόγλειο» μετατρέπεται σε νοσοκομείο Covid περιστατικών.
Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο εφεξής θα εφημερεύει καθημερινά για όλα τα επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά Αττικής και Νότιας Ελλάδας.
«Θριάσιο» και «Ασκληπιείο» τις ημέρες εφημερίας τους θα υποστηρίζονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια στον παθολογικό τομέα για τα Non-Covid περιστατικά.

Κικίλιας: Υπό πίεση 19 ημέρες τα νοσοκομεία στην Αττική

Για την κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία τοποθετήθηκε εξάλλου ο κ. Κικίλιας χθες κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

«Με τους ρυθμούς νέων εισαγωγών στα Νοσοκομεία μας, αντιλαμβάνεστε όλοι ότι το Σύστημα Υγείας ξεπερνά τα όριά του τόσο σε επίπεδο υποδομών, όσο και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού. Στην πραγματικότητα πιέζεται αφόρητα στην Αττική εδώ και 19 ημέρες. Στις 12 Φεβρουαρίου, όταν είχαμε 229 κλίνες ΜΕΘ-COVID και 1.673 απλές κλίνες Covid στο λεκανοπέδιο.

Σε αυτές τις 19 ημέρες, απαιτήθηκε να προστεθούν 491 απλές κλίνες Covid, φτάνοντας τις 2.122 και 90 κλίνες ΜΕΘ-COVID φτάνοντας τις 319 – δηλαδή αυξήσαμε τη δυναμικότητά μας 40% – εκ των οποίων οι 289 είναι πλέον κατειλημμένες», ανέφερε ο υπουργός.

Κορωνοϊός: 1.227 εισαγωγές το 2021

Οπως επίσης σημείωσε ο κ. Κικίλιας «από την 1η Ιανουαρίου έως και σήμερα, έχουμε συνολικά 1.227 εισαγωγές σε ΜΕΘ-COVID συμπολιτών μας σε όλη την χώρα. Και δυστυχώς, πλέον παρατηρείται όλο και πιο συχνά το φαινόμενο να διασωληνώνονται πιο νέοι άνθρωποι, παρόλο που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα».

Ο υπουργός στάθηκε και στην σημαντική αύξηση της βρετανικής μετάλλαξης του ιού στη χώρα, ενώ πρόσθεσε πως συνολικά τον Νοέμβριο μόνο του 2020, οι κλίνες στις ΜΕΘ της Αττικής αυξήθηκαν από 168 σε 229 και τον Μάρτιο θα φτάσουν τις 348, γεγονός που σημαίνει αύξηση 107%.

Ανησυχία για τις μεταλλάξεις

Στο ζήτημα των μεταλλάξεων στάθηκε χθες και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Όπως είπε, με τα ίδια μέτρα, αντί για 0,9, έχουμε 1,1 δείκτη Rt και βραδεία επιδείνωση της πανδημίας. «Έχουν εντοπιστεί 1.756 πολίτες με διάφορες μεταλλάξεις, εκ των οποίων 1.667 της βρετανικής μετάλλαξης και 48 της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης. Η πλειονότητα των κρουσμάτων είναι εγχώρια και δεν συνδέονται με ταξίδι στο εξωτερικό».

Ο Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε ότι οι μεταλλάξεις έφεραν και μια γενικότερη επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας σε μια σειρά από περιοχές, όπως στην Κρήτη, όπου εντοπίστηκε η βρετανική μετάλλαξη, και στον Εύοσμο, όπου διαπιστώθηκε η νοτιοαφρικανική.

Κορωνοϊός: 2.702 νέα κρούσματα, 431 διασωληνωμένοι, 40 θάνατοι

Η πίεση στα νοσοκομεία της Αττικής πάντως αναμένεται να αυξηθεί και το επόμενο διάστημα μετά το χθεσινό «άλμα» στα κρούσματα καθώς στο λεκανοπέδιο εντοπίστηκαν 1.269 εκ των 2.702 κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφτηκαν στη χώρα.

«Βράζει» η Αθήνα και τα προάστια της πρωτεύουσας

Το κέντρο της Αθήνας και τα Δυτικά προάστια να «βράζουν» από νέες μολύνσεις. 327 μολύνσεις του κορωνοϊού εντοπίζονται στο κέντρο της Αθήνας και 230 στον δυτικό τομέα Αθηνών. 189 μολύνσεις του κορωνοϊού καταγράφονται στον Πειραιά και 183 στα βόρεια προάστια της πρωτεύουσας.

Ο πίνακας κατανομής κρουσμάτων κορωνοϊού την Τετάρτη 3 Μαρτίου
Την ίδια ώρα, η Αχαΐα σημειώνει 183 κρούσματα του νέου κορωνοϊού, ενώ η Θεσσαλονίκη βρίσκεται για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα πάνω από τα 300 περιστατικά, με 314 μολύνσεις το τελευταίο 24ωρο. Τέλος, 88 περιστατικά αναφέρει ο ΕΟΔΥ στη Λάρισα, 47 στη Φθιώτιδα, 49 στην Αργολίδα και 44 στην Κοζάνη.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS