Μίκης Θεοδωράκης: Λαϊκό προσκύνημα μέχρι τις 15:00, μετά η τελετή αποχαιρετισμού -Γιατί προκλήθηκε ένταση χθες στη Μητρόπολη

Μίκης Θεοδωράκης: Λαϊκό προσκύνημα μέχρι τις 15:00, μετά η τελετή αποχαιρετισμού -Γιατί προκλήθηκε ένταση χθες στη Μητρόπολη

Ολοκληρώνεται σήμερα, Τετάρτη 8/9, το λαϊκό προσκύνημα για τον Μίκη Θεοδωράκη. Στις 15:00 θα ακολουθήσει η τελετή αποχαιρετισμού, όπου θα εκφωνηθούν επικήδειοι, ενώ στη συνέχεια η σορός του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη θα μεταφερθεί στο χωριό του, στον Γαλατά Χανίων.

Σήμερα, τελευταία ημέρα του λαϊκού προσκυνήματος, το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου της Μητρόπολης θα ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό στις 10:00 το πρωί και θα είναι ανοικτές μέχρι και τις 14:00.

Στις 15:00 η τελετή αποχαιρετισμού

Η τελετή αποχαιρετισμού του Μίκη Θεοδωράκη θα πραγματοποιηθεί μία ώρα αργότερα την ολοκλήρωση του λαϊκού προσκυνήματος, στις 15:00, από τη Μητρόπολη Αθηνών. Στη συνέχεια η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα μεταφερθεί, με πλοίο στα Χανιά.

Για τον εκλιπόντα θα μιλήσουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

O Μίκης Θεοδωράκης είχε ζητήσει, με την πολιτική διαθήκη του, να γίνει σεβαστή η ιδεολογία του και οι αγώνες του για την ενότητα των Ελλήνων.

Ενταση χθες έξω από τη Μητρόπολη -Παρατάθηκε το λαϊκό προσκύνημα

Το απόγευμα της Τρίτης (7/9), πάντως, προκλήθηκε προσωρινή ένταση στο λαϊκό προσκύνημα στον Μίκη Θεοδωράκη, με τα αίματα να «ανάβουν».

Η ένταση προκλήθηκε έξω από το παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών, όταν οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. εμπόδισαν δεκάδες παρευρισκόμενους να προσεγγίσουν το σημείο, λόγω του ότι η ώρα πλησίαζε 19:00 και έληγε το λαϊκό προσκύνημα στη σορό του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη.

Ορισμένοι αντέδρασαν, ενώ λίγο έλειψε να έρθουν στα χέρια με τους αστυνομικούς. Μάλιστα, κάποιοι πολίτες έσπασαν το μπλόκο και έφτασαν κοντά στον ναό.

Οι αστυνομικοί και τα υπόλοιπα μέλη της περιφρούρησης προσπάθησαν να «σβήσουν» την ένταση που προκλήθηκε, κάτι που συνέβη όταν πάρθηκε απόφαση να παραταθεί το λαϊκό προσκύνημα κατά μία ώρα.

Μητσοτάκης, Σακελλαροπούλου και Μενδώνη την Πέμπτη στα Χανιά για την κηδεία του Μίκη

Παράλληλα, την Πέμπτη θα μεταβούν στα Χανιά για την κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επίσης, στα Χανιά για το τελευταίο αντίο στον Μίκη Θεοδωράκη θα βρεθεί και η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Σπουδαίες προσωπικότητες αποχαιρέτησαν τον Μίκη

Πλήθος κόσμου περίμενε υπομονετικά στη μεγάλη ουρά που είχε σχηματιστεί από το πρωί της Τρίτης (7/9) στο πεζοδρόμιο επί της οδού Μητροπόλεως για το «τελευταίο αντίο» στον κορυφαίο μουσικοσυνθέτη και πολιτικό.

Μεταξύ αυτών και σπουδαίοι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, όπως ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, ο Διονύσης Σαββόπουλος, που στάθηκε μπροστά στο φέρετρο και υποκλίθηκε στον Μίκη Θεοδωράκη, ενώ λίγο αργότερα χαιρέτησε τον μεγάλο συνθέτη στρατιωτικά, ο Γιώργος Νταλάρας, η Νατάσα Μποφίλιου, ο Μανώλης Φάμελος και ο Φοίβος Δεληβοριάς.

Ανάμεσα σε εκείνους που αποχαιρέτησαν τον Μίκη Θεοδωράκη ήταν και ο εγγονός του Άγγελος, που βρέθηκε στο εκκλησάκι μαζί με τον τραγουδιστή Δημήτρη Μπάση.

Με το πλοίο της γραμμής η σορός του Μίκη στα Χανιά την Πέμπτη 

Στα Χανιά κορυφώνονται οι προετοιμασίες για την υποδοχή της σορού του Μίκη Θεοδωράκη και για την ταφή, που θα πραγματοποιηθεί στον τόπο καταγωγής του, στο χωριό Γαλατάς.

Όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα φθάσει στις 7.30 το πρωί της Πέμπτης με το πλοίο της γραμμής στο λιμάνι της Σούδας, και με μια ενδιάμεση στάση στην πλατεία της δημοτικής αγοράς της πόλης θα μεταφερθεί στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου για λαϊκό προσκύνημα.

Η μεταφορά της σορού από την πλατεία της αγοράς στη Μητρόπολη Χανίων θα γίνει με τα πόδια. Στις 13.00 θα μεταφερθεί στο χωριό του, τον Γαλατά, στον ναό του Αγίου Νικολάου, όπου και θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία σε στενό κύκλο και με αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλλου για τη δημόσια υγεία. Η ταφή του θα γίνει στο κοιμητήριο του χωριού, όπως εκείνος επιθυμούσε, για να βρίσκεται δίπλα στον πατέρα του και τον αδελφό του. Την ημέρα της κηδείας τόσο στην πόλη των Χανίων όσο και στο χωριό Γαλατάς θα ισχύσουν έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS