Φωτιά στο Μάτι: Ο πραγματογνώμονας «καίει» τους υπεύθυνους -«Είχαν όλα τα δεδομένα πριν από τις 17:50»

Φωτιά στο Μάτι: Ο πραγματογνώμονας «καίει» τους υπεύθυνους -«Είχαν όλα τα δεδομένα πριν από τις 17:50»

Με την κατάθεση του πραγματογνώμονα και αξιωματικού του Πυροσβεστικού Σώματος, Δημήτρη Λιότσιου, συνεχίστηκε η δίκη για τη φωτιά στο Μάτι.

«Όλα τα δεδομένα προϋπήρχαν πριν από τις 17:30, το ΕΣΚΕ γνώριζε, και από την ενημέρωση του ελικοπτέρου που είχε πετάξει, ότι η φωτιά έφτανε στα σπίτια. Υπήρχαν όλες οι πληροφορίες και εκείνη την ώρα έπρεπε να είχε δοθεί η εντολή απομάκρυνσης» υποστήριξε ο κ. Λιότσιος, καταθέτοντας στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο που ερευνά τα λάθη και τις παραλείψεις στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

«Η κινητοποίηση στην Κινέτα ήταν άμεση. Υπήρξε μεγάλος αριθμός των πτητικών μέσων, αλλά επειδή η φωτιά ήταν σε καθαρό δάσος έγινε άμεσα ανεξέλεγκτη. Στους οικισμούς που ήταν κοντά απομακρύνθηκαν άμεσα οι πολίτες και γι' αυτό είχαμε μόνο 14 ελαφρείς τραυματισμούς», επισήμανε ο πραγματογνώμονας. Παράλληλα, μίλησε και για την «υποδειγματική» απομάκρυνση των παιδιών που φιλοξενούνταν στις κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων στον Άγιο Ανδρέα.

«Η υπεύθυνη των κατασκηνώσεων πήρε τηλέφωνο στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, επειδή είδε τον καπνό στις 16:30. Και αμέσως μάζεψε τα παιδιά. Οι κατασκηνώσεις λειτουργούν με άλλο καθεστώς από ό,τι οι οργανωμένες απομακρύνεις και οι εκκενώσεις. Εκείνη έκρινε ότι πρέπει να εκκενωθεί η κατασκήνωση», ανέφερε.

Ο πραγματογνώμονας, κατά την πολυήμερη κατάθεσή του στο δικαστήριο, έχει κάνει εκτενή αναφορά στα εναέρια μέσα που ήταν διαθέσιμα την ημέρα της πυρκαγιάς. Τις κρίσιμες ώρες στο Μάτι τα εναέρια μέσα παρέμειναν καθηλωμένα, ενώ στην Κινέτα από τα πρώτα πέντε λεπτά είχαν σηκωθεί τέσσερα.

Φωτιά στο Μάτι: Η ενημέρωση του Λιμενικού έγινε προφορικά από πολίτη -Κανένας φορέας δεν έστειλε έγγραφο

Ο Δημήτρης Λιότσιος μίλησε και για το Λιμενικό Σώμα. Όπως είπε, η ενημέρωση έγινε προφορικά, όχι από κάποιον αρμόδιο, αλλά από έναν πολίτη στις 18:50, με αποτέλεσμα οι διασώσεις να γίνουν από ιδιώτες που έφτασαν και περισυνέλεξαν 700 άτομα.

Πρόεδρος: Για την ειδοποίηση του Λιμενικού...

Μάρτυρας: Στις 18:50 ενημερώθηκε από πολίτη προφορικά και, όπως αναφέρει, κανένας φορέας δεν έστειλε έγγραφο.

Πρόεδρος: Διέθεσε μέσα το Λιμενικό;

Μάρτυρας: Από ιδιώτες έγινε η διάσωση των ανθρώπων στη θάλασσα. Το Λιμεναρχείο αναφέρει ότι δεν ενημερώθηκε από κανέναν φορέα.

Η δίκη συνεχίζεται την Τετάρτη 1 Μαρτίου, οπότε ο μάρτυρας θα απαντήσει σε ερωτήσεις του εισαγγελέα της έδρας, Παναγιώτη Μανιάτη.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ 18|04|24 17:22

Cupra Leon e-TSI 150 PS ... Με σπορ DNA [test]

 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ