Μάχη με τον χρόνο για να χτίσουμε τείχος ανοσίας - Αύξηση των εμβολιασμών

Μάχη με τον χρόνο για να χτίσουμε τείχος ανοσίας - Αύξηση των εμβολιασμών

Ραγδαία αύξηση των εμβολιασμών την ώρα που το ΕΣΥ πιέζεται ασφυκτικά

Στη δίνη της νέας επέλασης της πανδημίας, την οποία προκαλεί ο φονικός συνδυασμός μεταλλάξεων, ανεμβολίαστων και χαμηλών θερμοκρασιών βρίσκεται η Ελλάδα.

Οι μονάδες εντατικής θεραπείας όλης της χώρας στενάζουν καθώς τα κρεβάτια εξαντλούνται καθημερινά. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που από τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου ξεκινά το μέτρο της επίταξης των ιδιωτών γιατρών, ώστε να συνεισφέρουν στη μάχη κατά του κοροναϊού.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, εάν το σαββατοκύριακο δεν έχουν καλυφθεί οι ανάγκες που έχουν καταγραφεί στο ΕΣΥ από γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επίταξη ιδιωτών γιατρών.

«Υπάρχει ανάγκη από πνευμονολόγους, από παθολόγους, από γενικούς γιατρούς. Ο,τι χρειάζεται για να ενισχύσουμε το ΕΣΥ, θα το κάνουμε χωρίς να υπολογίσουμε το οποιοδήποτε κόστος, διότι εκεί γίνεται η μεγάλη μάχη και η προσπάθειά μας έχει ως προτεραιότητα να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις ανθρώπινες απώλειες», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου μιλώντας στον Alpha και πρόσθεσε ότι αν και «έχουμε 1.277 κρεβάτια εντατικής, από 557 που είχαμε το 2019, σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν αναμονές σε νοσοκομεία που έχουν ΜΕΘ, μέχρι να αποφασιστεί αν επιτρέπεται η διακομιδή του ασθενούς σε άλλες διαθέσιμες ΜΕΘ».

Κλυδωνίζεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας υφίσταται ισχυρούς κραδασμούς από την ισχυρή πίεση του όγκου των ασθενών, εξήγησε χθες η Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Τόσο η υψηλή κάλυψη των ΜΕΘ με νοσούντες από κοροναϊό (88% στην επικράτεια και 97% στη Θεσσαλονίκη), όσο και η σημαντική επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών τα τελευταία εικοσιτετράωρα (την τελευταία εβδομάδα τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 50%), έχουν δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας στα περισσότερα νοσοκομεία

Τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στη χώρα δείχνουν ότι το τέταρτο κύμα με οδηγό το στέλεχος Δέλτα δεν μπορεί ακόμη να ανασχεθεί. Την τελευταία εβδομάδα παρουσιάστηκε 50% αύξηση κρουσμάτων, ενώ αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα είναι 47.000.

Όπως εξήγησε η Βάνα Παπαευαγγέλου, ένα στα τέσσερα ενεργά κρούσματα είναι στην Αττική και πρόσθεσε πως είναι στο 88% η πληρότητα στις ΜΕΘ σε όλη την επικράτεια.

Ταυτόχρονα, η αυξημένη προσέλευση των ανθρώπων στα εμβολιαστικά κέντρα, δεν περνά απαρατήρητη.

Δύσκολος χειμώνας

Ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο 34ο Πανελλήνιο Ετήσιο Συνέδριο της Διαβητολογικής Εταιρείας Βόρειας Ελλάδας, είπε πως παρότι με την πάροδο του χρόνου μειώνεται η ανοσία από το εμβόλιο, οι εμβολιασμένοι είναι προστατευμένοι από τη σοβαρή νόσηση ή και τον θάνατο.

Βλέποντας τον χειμώνα που έρχεται, ο καθηγητής είπε πως θα υπάρξουν αλληλεπιδράσεις με άλλους ιούς και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνει το εμβόλιο της γρίπης μέσα στο Νοέμβριο.

Προέβλεψε επίσης ότι η εξέλιξη του ιού θα επηρεάσει βραχυπρόσθεσμα το τι θα γίνει. «Αυτή τη στιγμή, είναι σημαντικό ότι δεν έχουμε παραλλαγές για σοβαρή νόσο και θάνατο να διαφεύγουν. «Παρόλα αυτά μειώνεται η ανοσία και αυτό είναι σημαντικό και νομίζω πως θα οδηγήσει τελικά τις περισσότερες χώρες στην υιοθέτηση μιας τρίτης δόσης ως προστασία όχι μόνο από τη φυσική λοίμωξη -νομίζω είναι αδύνατο να πετύχει κανείς την κατάργηση της μετάδοσης- όσο από τη σοβαρή νόσο και τον θάνατο», είπε.

Συνέστησε την τήρηση μέτρων, όπως η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, η υγιεινή των χεριών και ο αυξημένος έλεγχος με τεστ που μαζί με τον εμβολιασμό θα βοηθήσουν να μην περάσουμε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα, κατά τη διάρκεια του οποίου σύμφωνα με τις προβλέψεις του ευρωπαϊκού CDC,«θα υπάρχουν μεγάλα κύματα».

Ραγδαία αύξηση ραντεβού για την πρώτη δόση

Αντυαπόκριση δείχνουν να έχουν τα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους, καθώς πολλοί αρνητές ή επιφυλακτικοί φαίνεται πως πήραν -έστω κι έτσι- τη σωστή απόφαση και έκλεισαν ραντεβού για να εμβολιαστούν.

Σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, τα στοιχεία δείχνουν πως αυξάνονται τα ποσοστά κυρίως στις νεαρότερες ηλικίες ενώ παρατηρούνται χαμηλά ποσοστά στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Ειδικότερα, οι ανήλικοι παραμένουν ακόμα σε χαμηλά ποσοστά, με το καλύτερο ποσοστό εμβολιασμού να το έχουν τα άτομα ηλικίας 18-24 ετών, ενώ και οι 30-44 ετών έχουν δείξει ενδιαφέρον.

Τα στοιχεία για τα ραντεβού πρώτης δόσης της τελευταίας εβδομάδας

12-14 ετών: 6%
15-17 ετών: 7%
18-24 ετών: 12%
25-29 ετών: 9%
30-34 ετών: 10%
35-39 ετών: 10%
40-44 ετών: 10%
45-49 ετών: 8%
50-54 ετών: 7%
55-59 ετών: 6%
60-64 ετών: 5%
65 – 69 ετών: 3%
70- 74 ετών: 2%
75-79 ετών: 2%
80-84 ετών: 1%
85+ ετών: 1%

Δραματική επισήμανση Γκάγκα: Αδειάζουν δεξαμενές οξυγόνου στα νοσοκομεία σε μια μέρα

Ιδιαίτερη αίσθηση και συνειδητοποίηση της κατάστασης που επικρατεί -για όσους τουλάχιστον δεν είχαν καταλάβει πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα- προκάλεσε η αναφορά της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, κατά την παρουσίαση των νεώτερων στοιχείων για την πορεία της πανδημίας.

Η κ. Γκάγκα πως μέσα σε μόλις μια ημέρα αδειάζουν δεξαμενές με οξυγόνο στα νοσοκομεία της χώρας.

Υπογράμμισε πως το φορτίο που καλούνται να διαχειριστούν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό στα τμήματα COVID των νοσοκομείων είναι πολύ μεγάλο, όχι μόνο εξαιτίας του αυξημένου αριθμού των κρουσμάτων, αλλά και της βαρύτητάς τους.

Η κ. Γκάγκα επανέλαβε το αυτονόητο... Έκανε έκκληση για τήρηση των μέτρων, με τη χρήση μάσκας και προσοχή στις επαφές μας, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ