fbpx

Κρήτη: Γεμίζει η ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ λόγω τροχαίων - «Ας βάζουμε ζώνη αφού δεν βάζουμε μυαλό»

Δραματική έκκληση για πιο συνετή οδήγηση απευθυνεί ο υποδιοικητής του ΠΑΓΝΗ, Στέλιος Κτενιαδάκης, καθώς τα στοιχεία για τα τροχαία στην Κρήτη φέτος είναι ανησυχητικά.

«Όσο οδυνηρά μάθαμε να μετράμε τους νεκρούς και τους νοσηλευομενους από Covid19 έτσι κάθε μέρα πρέπει να μετράμε τους νεκρούς μας και τους νοσηλευομενους βαριά από τη μάστιγα των τροχαίων. Κάθε μέρα να ακούμε τι συνέβη και πόσοι χάθηκαν», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του, σχολιάζοντας: «Μπας και καταλάβουμε ότι δεν οδηγαμε μηχανάκι με παντόφλα, ότι δεν παρκάρουμε στο αντίθετο ρεύμα για να πάρουμε καφέ, ότι δεν οδηγαμε ένα αμάξι χωρίς λάστιχα, ότι δεν φοράμε τη ζώνη μόλις δούμε τροχαια, ότι δεν κάνουμε αναστροφή στη διπλη γραμμή, ότι δεν είμαστε μάγκες όταν μπαίνουμε σφήνα στην ουρά».

Παράλληλα, παραθέτει ένα γράφημα με τα αίτια των θανατηφόρων τροχαίων.

fgsfgsfg

«Κάθε μέρα νεκροί και τραυματίες. Η ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ 50% νοσηλείες σε σχέση με πέρυσι. Οικογενειες μέσα στην απόγνωση. Όσο οδυνηρα μάθαμε να μετράμε τους νεκρούς και τους νοσηλευομενους από Covid19 έτσι κάθε μέρα πρέπει να μετράμε τους νεκρούς μας και τους νοσηλευομενους βαριά από τη μάστιγα των τροχαίων. Κάθε μέρα να ακούμε τι συνέβη και πόσοι χάθηκαν.

Μπας και καταλάβουμε ότι δεν οδηγαμε μηχανάκι με παντόφλα, ότι δεν παρκάρουμε στο αντίθετο ρεύμα για να πάρουμε καφέ, ότι δεν οδηγαμε ένα αμάξι χωρίς λάστιχα, ότι δεν φοράμε τη ζώνη μόλις δούμε τροχαια, ότι δεν κάνουμε αναστροφή στη διπλη γραμμή, ότι δεν είμαστε μάγκες όταν μπαίνουμε σφήνα στην ουρά, ότι κάποιος πρέπει να μαζέψει τις γουρούνες και τα γουρούνια που εκμεταλλευονται τον κόσμο, οτι μιλάμε στα κινητά και στρίβουμε ως οδηγοι F1 και αυτά είναι λίγα από αυτά που είδα σήμερα.

Μην ρωτάτε τι φταίει. Σε ένα ατύχημα συμβαίνουν ταυτόχρονα πολλά και συνήθως δεν μαθαίνονται ποτέ. Για τα τροχαία δεν φταίει μόνο ένα πράγμα! Φταίνε οι "άλλες αιτίες". Φταίει η αδιαφορία, φταίει έλλειψη τιμωρίας, φταίει η βλακεία, η μαγκιά, το ''έλα μωρέ τώρα'', το ''πέντε λεπτά έκανα'' και ''τι σε νοιάζει εσένα ρε''. Για αυτό κάθε μέρα να μετράμε τους νεκρούς μας, να μετράμε τους βαριά τραυματίες και τα εκατοντάδες ατυχήματα. Να βάλουμε μυαλό αποκλείεται. Ας βάλουμε ζώνη και κράνος. Και ο Θεός βοηθός».

Έφτασαν τους 35 οι νεκροί στην άσφαλτο το 2022

Δυο θανατηφόρα τροχαία μέσα σε λίγες ώρες, δυο χαμένες ζωές που προστίθενται στη λίστα εκείνων που φεύγουν άδικα, κι απρόβλεπτα. Ένας «παππούς» κι ένας «εγγονός» που η άδικη φυγή τους συνδέει ηλικιακά τρεις γενιές, αλλά που δεν αποτυπώνει όλη την αλήθεια, καθώς ο θάνατος νέων ανθρώπων κυριαρχεί στα φετινά ταυτοτικά χαρακτηριστικά των δυστυχημάτων στους δρόμους της Κρήτης!

Οι νεκροί από την αρχή της χρονιάς στο νησί έφτασαν τους 35, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που συγκεντρώνει ο πρόεδρος του Ε.ΣΥ.ΠΡΟ.ΤΑ Γιάννης Λιονάκης, σύμφρωνα με το cretalive.gr.

Ο αντίστοιχος αριθμός για όλο το 2021 ήταν 49 θύματα, το 2020 στην Κρήτη είχαμε 30 θανάτους, κι όλοι μαζί κάνουν ένα χωριό σε μόλις τρία χρόνια και με τους ρυθμούς που κακοβαδίζουμε χάνουμε μια κωμόπολη στη δεκαετία!

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και δείχνουν επίσης ότι τίποτε δεν είναι δεδομένο. Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, θανατηφόρο τροχαίο είχε να καταγραφεί για περίπου 5 μήνες, από τα μέσα Μαρτίου, όταν και μέσα σε δυο μέρες είχαμε τα δυο δίπλα δυστυχήματα σε Μεσαρά και Αρκαλοχώρι. Κι όμως μέσα σε λίγες ώρες αυτή την εβδομάδα, δυο οικογένειες θρηνούν τους ανθρώπους τους.

Και μόνο το γεγονός πως από τους 35 νεκρούς σε τροχαία στην Κρήτη φέτος, οι 18 είναι κάτω από τριάντα χρόνων και οι 10 κάτω από 25, καταλαβαίνει κάποιος πως σκοτώνεται ο ανθός του νησιού κι όλοι μας κάτι δεν κάνουμε καλά!

Ναι σοκαριζόμαστε, ναι ανατριχιάζουμε, ναι ανεγογυρεβόμαστε μπας κι είναι γνωστός ή συγγενής μας, το θύμα της τραγωδίας, αλλά ελάχιστοι συνειδητοποιούμε πως αν δεν αλλάξουμε μυαλά και συνήθειες - κυρίως τα νέα παιδιά που ανεβαίνουν στη σέλα ή στο κάθισμα του αυτοκινήτου τους και… όποιον πάρει ο χάρος - αδιαφορώντας για τον πόνο που απλώνουμε γύρω μας, τότε δεν υπάρχει σωσμός παρά μόνο σκοτωμός!

 Copyright © 2014 - 2022 YSTEROGRAFO NEWS