Κούγιας για τραγωδία στα Τέμπη: Είναι βέβαιο ότι θα διευρυνθεί το κατηγορητήριο

Κούγιας για τραγωδία στα Τέμπη: Είναι βέβαιο ότι θα διευρυνθεί το κατηγορητήριο

Για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη μίλησε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο Αλέξης Κούγιας.

Ο γνωστός ποινικολόγος εκπροσωπεί 11 οικογένειες θυμάτων από την τραγωδία των Τεμπών.

Μία εβδομάδα μετά την τραγωδία στα Τέμπη, οι ευθύνες και τα αίτια για το δυστύχημα εξακολουθούν να αναζητούνται, ενώ μεγαλώνει διαρκώς η οργή των πολιτών, οι οποίοι ζητούν την απονομή δικαιοσύνης.

«Είναι αδιανόητο στη χώρα που δίδαξε πολιτισμό και δίδαξε την Δημοκρατία, να διερωτόμαστε το 2023 αν θα αποδοθεί δικαιοσύνη. Αυτό δείχνει μία ήττα του πολιτικού συστήματος», σχολίασε ο ποινικολόγος.

Αρχικά, μίλησε για τη δικογραφία της υπόθεσης και επισήμανε ότι δεν την έχει λάβει ακόμα.

«Υπάρχει ένας δικηγόρος που μαθαίνει διευθύνσεις είτε δραστών είτε θυμάτων σε υποθέσεις που κεντρίζουν το ενδιαφέρον της κοινή γνώμης. Πήγε αυτός (ο δικηγόρος) και πήρε έναν τραυματία και πήγε και πήρε την δικογραφία, που του έδωσαν με καλή πίστη, και έκανε την δικογραφία φέιγ βολάν», ανέφερε ο Αλέξης Κούγιας.

Πάνω σε αυτή την ενέργεια, ο γνωστός ποινικολόγος ζήτησε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας να ασκηθεί δίωξη.

«Κανείς από τους συγγενείς που εκπροσωπώ δεν έχει κουράγιο να μιλήσει»

Ερωτηθείς για την κατάσταση των συγγενών των θυμάτων ο κ. Κούγιας απάντησε: «Δεν μιλάμε, δεν έχει κανένας το κουράγιο να μιλήσει. Είναι χαροκαμένοι συγγενείς 11 θυμάτων».

Τόνισε ότι εκτός από την περίπτωση των νέων ανθρώπων, υπάρχουν κι άνθρωποι πιο μεγάλοι σε ηλικία που άφησαν πίσω τους τις οικογένειές τους.

Για το ζήτημα της δικογραφίας, επεξήγησε ότι αναμένεται να την λάβει μέσα στο σαββατοκύριακο με courier.

Για την απόδοση ευθυνών στην τραγωδία στα Τέμπη

Ο κατάλογος των υπόπτων διευρύνεται συνεχώς, καθώς πέραν του προφυλακισμένου σταθμάρχη, είναι αντιμέτωποι με τις ίδιες κατηγορίες οι άλλοι δύο σταθμάρχες της απογευματινής βάρδιας, αλλά και ο επιθεωρητής Λάρισας του ΟΣΕ.

«Θα πρέπει να αποφύγουμε κάθε δίκη προθέσεων. Αυτήν τη στιγμή από το μυαλό των πολιτών περνούν διάφορες σκέψεις. Αυτήν τη στιγμή ζητούν ”όλοι να χυθεί αίμα”. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε εμείς είναι να πούμε ότι υπάρχει δικαιοσύνη την Ελλάδα. Θα κάνουμε τα πάντα σε συνεργασία με δημοσιογράφους, αλλά και δημόσιους λειτουργούς», σημείωσε.

Για τη διόρθωση της ώρας αποχώρησης στο βιβλίο παράδοσης – παραλαβής

Στην συνέχεια, ο Αλέξης Κούγιας στηλίτευσε το γεγονός ότι αλλάχθηκε με μπλάνκο η ώρα στο βιβλίο παράδοσης – παραλαβής των σταθμαρχών.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Είναι η ακραία ασέβεια δημοσίου υπαλλήλου στο έργο της Δικαιοσύνης και τους στιγματίζει. Ποιος πάει να αλλάξει στοιχεία; Το κάνει αυτός που έχει συνείδηση ενόχου, είναι αυτός που φοβάται ότι θα τον καλέσουν αύριο, μεθαύριο να καλέσει να καταθέσει».

Επίσης, το γεγονός της αλλοίωσης στοιχείων επιφέρει ποινή προσωρινής κράτησης.

«Είναι βέβαιο ότι θα διευρυνθεί το κατηγορητήριο»

Αναφορικά με την περίπτωση να διευρυνθεί το κατηγορητήριο απάντησε: «Είναι βέβαιο. Το ίδιο έγινε στο Express Samina, το ίδιο έγινε και στο Μάτι και το ίδιο έγινε και στην υπόθεση της Μάνδρας, αυτό είναι ένα μήνυμα της Δικαιοσύνης».

Επίσης, τόνισε ο ποινικολόγος ότι η διαδικασία θα πρέπει να «περπατήσει» με γοργά βήματα, αλλά όχι «άρπα κόλλα».

Οι πολιτικές ευθύνες

Αναφορικά με την περίπτωση οι διώξεις να επεκταθούν και σε πολιτικά πρόσωπα ο Αλέξης Κούγιας εξήγησε: «Είναι ο χρόνος της απαξίωσης των πολιτικών, και σαν πρόσωπα και σαν χάραξη στρατηγικής, δυστυχώς. Φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός έχει πολύ καλές προθέσεις και φαίνεται κι από το έγγραφο που έστειλε στον κ. Ντογιάκο, αλλά δεν είναι μόνος του. Είναι βέβαιο, ότι θα δω τι έχει γίνει στον κρατικό μηχανισμό, στο υπουργείο Συγκοινωνιών».

«Από το νόμο δύναται η έρευνα να μπορεί να ξεκινήσει από το 2003»

Σε ερώτηση χρονικά πόσο πίσω θα ερευνηθεί το κατηγορητήριο της τραγωδίας στα Τέμπη, απάντησε: «Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει τη διατάραξη ασφάλειας των συγκοινωνιών, το οποίο αδίκημα για πρώτη φορά δοκιμάστηκε νομολογιακά στην προηγούμενη υπόθεση των Τεμπών – με το σχολικό λεωφορείο- , δεν υπάρχει νομολογία άλλη παρόμοια στην ελληνική δικαιοσύνη.

Έτσι, δύναται, σύμφωνα με τον νόμο, εφόσον αποδειχθεί η υπαιτιότητα να επιβληθεί από το δικαστήριο η ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Η παραγραφή έτσι μπορεί να φθάσει μέχρι τα 20 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι η έρευνα μπορεί να ξεκινήσει από το 2003».

Καταλήγοντας, ο Αλέξης Κούγιας διευκρίνισε: «Με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, οι ευθύνες των υπόλοιπων προηγούμενων υπουργών Μεταφορών έχουν πλέον παραγραφεί. Συνεπώς μένουν οι ευθύνες αυτής της διοικήσεως του υπουργείου Μεταφορών».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS