Κορωνοϊός - Μετάλλαξη Όμικρον: Τα τρία μέτρα που βγαίνουν από τη «φαρέτρα» - Τι φοβούνται οι ειδικοί

Κορωνοϊός - Μετάλλαξη Όμικρον: Τα τρία μέτρα που βγαίνουν από τη «φαρέτρα» - Τι φοβούνται οι ειδικοί

Η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού «Όμικρον» καλπάζει στην Ευρώπη καθώς καθημερινά εντοπίζονται κρούσματά της σε πολλές χώρες.

Η Ελλαδα προσπαθεί να χτίσει «τείχος» απέναντι στη νέα παραλλαγή του Covid ωστε να είναι έτοιμη όταν (που είναι θέμα χρόνου) να «χτυπήσει» και την πόρτα της.

Αύριο Τρίτη 30 Νοεμβρίου συνεδριάζει η Επιτροπή των ειδικών και σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι είναι νέα μέτρα και εισηγήσεις.

Τα νέα μέτρα

  • Οι ειδικοί θα προτείνουν απαγορευτικό και στους εξωτερικούς χώρους εστίασης για όσους έχουν επιλέξει να μην κάνουν το εμβόλιο. Δηλαδή δε θα μπορούν να επισκεφτούν εστιατόρια σε εξωτερικούς χώρους ούτε με rapid tests, συνθήκη που ισχύει μέχρι τώρα.
  • Επιπλέον, υπάρχει η σκέψη οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι να υποβάλλονται σε τρία και όχι δύο rapid tests την εβδομάδα προκειμένου να πηγαίνουν στις δουλειές τους
  • 'Ολα δείχνουν, φαίνεται να επιστρέφει η μάσκα για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς.
  • Στο θέμα όπως ήταν λογικό αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο briefing των πολιτικών συντακτών.

Οικονόμου: Αυστηρά μέτρα περιορισμού και ελέγχου των πολιτών που ταξιδεύουν σε Αφρική

Αναφερόμενος στην πανδημία ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι μετά τα πρόσφατα μέτρα υπάρχει σημαντική αύξηση των εμβολιασμών

Μετά τα πρόσφατα μέτρα υπάρχει σημαντική αύξηση των εμβολιασμών. Τις τελευταίες 16 μέρες είχαμε αύξηση 10% στους συμπολίτες μας που επιλέγουν να κάνουν το εμβόλιο. Πλέον 7.135.000 πολίτες άνω των 12 ετών έχουν κάνει το εμβόλιο.

Σχετικά με τη μετάλλαξη Όμικρον είπε ότι αποφασίστηκαν ήδη -ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής- και εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα περιορισμού και ελέγχου των πολιτών που σκοπεύουν να ταξιδέψουν προς τη χώρα μας, από αυτές τις περιοχές. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει απευθείας πτήσεις από τις χώρες αυτές.

Βασιλακόπουλος για «Όμικρον» - Για έξι μήνες θα είμαστε ακάλυπτοι, καθώς δεν θα υπάρξει νέο εμβόλιο»

Για τη μετάλλαξη Όμικρον μίλησe στο MEGA o Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας - Εντατικής θεραπείας.

Είναι αρκετά επικίνδυνο αυτό το στέλεχος
«Είναι ένα στέλεχος που περιγράφει πολύ πρόσφατα από τη Νότιο Αφρική και σε κάποιες χώρες της Νότιας Αφρικής. Είναι αρκετά επικίνδυνο αυτό το στέλεχος και για αυτό ονομάστηκε «στέλεχος ανησυχίας» διότι, έχει πολλές αλλαγές σε σχέση με το αρχικό στέλεχος. Μόνο και μόνο στην πρωτεΐνη ακίδα, αυτή που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει μέσα μας και να συνδεθεί με τα κύτταρα μας έχει 32 αλλαγές», Βασιλακόπουλος.

«Ναι μεν είδαμε μια επικράτηση στη Νότια Αφρική, αλλά στη Νότια Αφρική δεν είχαμε την επικράτηση των προηγούμενων στελεχών με τον ίδιο τρόπο».

Είναι ένα στέλεχος που μας ανησυχεί πρέπει όλος ο κόσμος να προετοιμαστεί για αυτό. Ο Π.Ο.Υ γράφει ξεκάθαρα και στο τελευταία ανακοίνωση δεν ξέρουμε πάρα πολλά. Θέλουμε τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να μάθουμε σοβαρά, με επιστημονικό τρόπο λεπτομέρειες»

Ο ίδιος τόνισε πως με τα μέτρα που έχουν ληφθεί όπως η ακύρωση πτήσεων και οι αυστηροί έλεγχοι εισόδου στη χώρα βοηθούν τα κράτη να κερδίσουν χρόνο.

«Δεν υπάρχει περίπτωση τα εμβόλια να έχουν μηδενική αποτελεσματικότητα. Καινούργιο εμβόλιο δεν θα υπάρξει για 6 μήνες και θα είμαστε ακάλυπτοι», τονίζοντας ο κ. Βασιλακόπουλος τη χρησιμότητα των εμβολίων.

Την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων για να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού επισήμανε ο διευθυντής της Β' ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Μαύρα Χριστούγενα

«Η πρότασή μου για να μην κλείσει η αγορά και κάνουμε μαύρα Χριστούγεννα είναι να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις που έγιναν και στην Ευρώπη. Να κλείσουν τα σχολεία για μια εβδομάδα, κάτι σαν χειμερινές διακοπές, και να αυστηροποιηθεί το πρωτόκολλο για το πότε θα κλείνει ένα τμήμα όταν έχει κρούσματα κορωνοϊού, να μην είναι το 50%. Οι Γερμανοί λένε αν δεν έχεις rapid test δεν μπαίνεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και λέω να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα τώρα. Το να κλειστούμε μέσα, ενώ έχουμε διαθέσιμο εμβόλιο θα ήταν γελοίο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επανέλαβε την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, κυρίως στους πολίτες άνω των 60 ετών, οι οποίοί είναι και αυτοί που κατακλύζουν τις ΜΕΘ.

Όπως είπε, με 96 νεκρούς την ημέρα και τη νέα μετάλλαξη Όμικρον που έρχεται είναι ανάγκη να ληφθούν αυτά τα μέτρα. Εκτίμησε δε ότι η Όμικρον είναι υπερμεταδοτική και η ανησυχία του επιστημονικού κόσμου είναι αν καλύπτεται από τα εμβόλια.

Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση στα νοσοκομεία, ο κ. Καπραβέλος υπογράμμισε ότι και η χθεσινή εφημερία του νοσοκομείου «Παπανικολάου» ήταν πάρα πολύ δύσκολη, αν και καταγράφηκαν λιγότερες εισαγωγές, γύρω στις 50 σε σχέση, σε σχέση με την προηγούμενη εφημερία που άγγιζε τις 70. «Οι προσελεύσεις όμως είναι πάνω από 110 σε συνεχόμενη ροή που σημαίνει ότι η διασπορά στην κοινότητα είναι τεράστια. Δεν βλέπουμε να έχει ανακοπεί αυτό το κύμα. Γυρίσαμε πολλά χρόνια πίσω όταν διασωληνώναμε ασθενείς εκτός ΜΕΘ», κατέληξε.

Παγώνη: Θα κάνουμε επιπλέον δόση εμβολίου αν χρειαστεί

Το ενδεχόμενο να χρειαστεί να χορηγηθεί επιπλέον εμβολιαστική δόση λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, εξέφρασε στην ίδια εκπομπή και στον «ΣΚΑΪ», η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Όπως επισήμανε η πρόεδρος του ΕΙΝΑΙΠ, ενδέχεται να χρειαστεί επαναπροσαρμογή του εμβολίου η οποία θα ολοκληρωθεί σε 100 ημέρες, εξήγησε.

Σε κάθε περίπτωση , η κ. Παγώνη συνέστησε ψυχραιμία καθώς για την ώρα δεν έχουν απαντηθεί κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν την μετάλλαξη Όμικρον: «Να είμαστε ψύχραιμοι, υπάρχει ένας πανικός. Ακόμα δεν έχουν απαντηθεί δυο βασικά ερωτήματα που είναι σημαντικά για τους επιστήμονες. Πρώτα από όλα δεν ξέρουμε άμα την πιάνει το εμβόλιο, πολύ πιθανόν να την καλύπτει και επίσης πόσο μεταδοτική είναι επειδή έχει 32 μεταλλάξεις σε σχέση με την Δέλτα που έχει 16» ανέφερε, ενώ τόνισε πως δεν δείχνει να είναι πιο θανατηφόρα από άλλες μεταλλάξεις.

Για το αν αυτή η παραλλάγη θα έρθει και θα επικρατήσει στην Ελλάδα εξήγησε πως αν γίνουν πλήρεις ταξιδιωτικοί έλεγχοι και τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η κατάσταση μπορεί να ελεγχθεί.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS