Κορωναϊός: Οι ανεμβολίαστοι «οδηγούν» το τέταρτο κύμα - Η αύξηση των διασωληνωμένων φέρνει νέα μέτρα

Κορωναϊός: Οι ανεμβολίαστοι «οδηγούν» το τέταρτο κύμα - Η αύξηση των διασωληνωμένων φέρνει νέα μέτρα

Ανησυχία προκαλούν σε ειδικούς και κυβέρνηση τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξάνεται ραγδαία.

Η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας επιτάσσει τη λήψη δραστικών μέτρων για την αναχαίτιση της διασποράς του κοροναϊού, με τον κλοιό, όπως φαίνεται, σφίγγει για τους ανεμβολίαστους, καθώς όπως έχει ξεκαθαριστεί δια στόματος και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών δεν υπάρχει ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Κυριακή ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 318 διασωληνωμένους ασθενείς, αριθμός αυξημένος κατά έναν ασθενή από το Σάββατο όταν και ανακοινώθηκαν 317. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο 20ήμερο του Αυγούστου, από 1/8 έως 21/8, οι νεκροί ανήλθαν σε 376, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του Ιουλίου, οι θάνατοι που είχαν καταγραφεί ήταν 160. Συγκριτικά, παρατηρήθηκε αύξηση στον αριθμό των πολιτών που έχασαν τη ζωή τους, της τάξης του 135%.

Η ραγδαία αύξηση των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, προκαλεί ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ με τους ειδικούς να χτυπούν καμπανάκι για την επιτάχυνση των εμβολιασμών, εκφράζοντας ανησυχία για την κατάσταση που θα επικρατήσει τον Σεπτέμβριο όταν θα έχει επιστρέψει ο κόσμος από τις διακοπές στα αστικά κέντρα.

Κλειστοί χώροι μόνο για εμβολιασμένους
Ένα από τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν θα αφορά τους κλειστούς χώρους σε εστίαση και κέντρα ψυχαγωγίας. Σε αυτούς θα έχουν πρόσβαση μόνο οι εμβολιασμένοι ή όσοι έχουν αναρρώσει από τον κοροναϊό. Ένα δεύτερο μέτρο που συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να εφαρμοστεί είναι αυτό της χρήσης μάσκας σε όλους του χώρους.

Τέλος τα δωρεάν Self test
Παράλληλα, αναμένεται να σταματήσει η δωρεάν διάθεση των self test στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να πληρώνουν για μοριακό ή Rapid Test δυο φορές μέσα στην εβδομάδα. Επίσης τα μέτρα για τα ταξίδια θα παραμείνουν ίδια και το χειμώνα.

Τι θα ισχύει για σχολεία και πανεπιστήμια
Σε ό,τι έχει να κάνει με την εκπαίδευση, θα ισχύουν τα ίδια με τις επιχειρήσεις και τον δημόσιο τομέα. Οι δάσκαλοι, οι καθηγητές και τα μέλη του διδακτικού προσωπικού που δεν έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει από τον κοροναϊό θα πρέπει να κάνουν δυο τεστ (Μοριακό ή Rapid) την εβδομάδα με δική τους οικονομική επιβάρυνση.

Αντίθετα οι μαθητές θα πρέπει να προσκομίζουν αποτέλεσμα του Self Test το οποίο θα παίρνουν δωρεάν. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι μαθητές είναι από 12 ετών και άνω θα μπορούν να εμβολιαστούν.

Πέτσας: Τα νέα μέτρα θα αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους – Υπάρχει και η ατομική ευθύνη
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας τοποθετήθηκε στον ΣΚΑΙ για τα νέα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση και αναμένεται να ανακοινωθούν την Τρίτη, τα οποία θα αφορούν κατά συντριπτική πλειοψηφία τους ανεμβολίαστους.

«Μπορούμε να χάνουμε θέσεις εργασίας επειδή κάποιοι δεν εμβολιάζονται; Γι’ αυτό τα μέτρα κυρίως θα αφορούν τους ανεμβολίαστους και την προστασία μας από εκείνους που δεν κάνουν το εμβόλιο… Η κόρη μου είναι 17 χρονών και έχει κάνει το εμβόλιο» είπε ο κύριος Πέτσας.

«Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί, δεν έχουν ιδιαίτερο λόγο για περιορισμούς… Άρα στους κλειστούς χώρους πρέπει να επιτρέψουμε την κινητικότητα στους εμβολιασμένους. Για τους άλλους που φοβούνται να κάνουν το εμβόλιο, τότε ας φοβούνται περισσότερο για τους γύρω τους» δήλωσε δε.

«Εκτός από την πολιτική ευθύνη, υπάρχει και η ατομική. Ποια είναι η πολιτική ευθύνη όταν κάποιος αρνείται να εμβολιαστεί;» διερωτήθηκε ο υπουργός. «Υπάρχει το συλλογικό» πρόσθεσε.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ