Φωτιά στην Πάρνηθα: Μάχη με τις φλόγες για να σωθεί ο Εθνικός Δρυμός

Φωτιά στην Πάρνηθα: Μάχη με τις φλόγες για να σωθεί ο Εθνικός Δρυμός

Στην περιοχή, όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πραγματοποιούνται συνεχείς ρίψεις νερού από 17 εναέρια μέσα


Παρά τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλονται από τις επίγειες και τις εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις, δυστυχώς η φωτιά που μαίνεται από χθες στην περιοχή της Φυλής μπήκε μέσα στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας. Ωστόσο, η εικόνα στο πύρινο μέτωπο είναι καλύτερη, καθώς έχουν βοηθήσει πολύ τα εναέρια μέσα.

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, σημαντικό ρόλο για την εξάπλωση της πυρκαγιάς προς τον Εθνικό Δρυμό έπαιξε το γεγονός πως ο βορειοανατολικός άνεμος που φύσαγε από νωρίς το πρωί μέχρι και τις 12 το μεσημέρι ουσιαστικά «φρέναρε» τη φωτιά και δεν της επέτρεπε να κατευθυνθεί προς τον Εθνικό Δρυμό, αλλά περίπου στις 12:30 ο άνεμος άλλαξε άρδην και δημιούργησε μια επιτάχυνση της φωτιάς προς τους πρόποδες της Πάρνηθας, με κατεύθυνση προς την κορυφογραμμή.

Στην περιοχή, όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πραγματοποιούνται συνεχείς ρίψεις νερού από 17 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα στο σημείο επιχειρούν 9 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη, εκ των οποίων οι δύο είναι τράκτορες που έχει στείλει η Γερμανία μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.

Σπίτια παραδίδονται στις φλόγες

Περισσότερα από 10 σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες σε Αγία Παρασκευή, Άγιο Ιωάννη Ρώσο, Ντάρδιζα και Καποτά στους πρόποδες της Πάρνηθας. Σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr, από τις ταβέρνες της Πάρνηθας και πάνω, μέχρι το τελεφερίκ, έχουν καεί πολλά σπίτια μεγάλης αξίας, ενώ εξαιτίας της μορφολογίας της περιοχής δεν πετάνε αεροπλάνα, παρά μόνο ελικόπτερα που κάνουν συντονισμένη δουλειά. Η συντονισμένη προσπάθεια των ελικοπτέρων δείχνει να έχει αποδώσει, αφού η εικόνα στο μέτωπο της Πάρνηθας έχει βελτιωθεί αισθητά. Σε αυτό έχει βοηθήσει σημαντικά και η αλλαγή της φοράς του ανέμου.

Στο Μενίδι οι φλόγες έφτασαν στις αυλές των σπιτιών, εκκενώθηκαν οικισμοί. Οι κάτοικοι με ό,τι μέσο μπορούν προσπαθούν να σώσουν τα σπίτια τους. Πυκνοί καπνοί έχουν πνίξει την περιοχή. «Η φωτιά έχει φτάσει μέσα σε αυλές. Οι άνθρωποι δεν αφήνουν τα σπίτια τους. Με λάστιχο προσπαθούν να σώσουν τα σπίτια τους, ενώ η φωτιά είναι στα πέντε μέτρα», δήλωσε ο Νίκος Μπαρλαγιάννης, υπεύθυνος κλιμακίου Ερυθρού Σταυρού Πάρνηθας.

Το καζίνο έχει κλείσει από χθες (22/8) και σήμερα δεν επιτρέπεται σε κανέναν να προσεγγίσει την περιοχή. Όπως αναφέρει ο δημσοιογράφος της ΕΡΤ Θοδωρής Παναγιωτίδης, έχει στηθεί ένα πρόχειρο στρατηγείο, δηλαδή έχουν στηθεί ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, έχουν έρθει χωματουργικά μηχανήματα στην περίπτωση που φτάσει προς αυτή την πλευρά το πύρινο μέτωπο. Το πύρινο μέτωπο έχει έρθει από την πλευρά του Μενιδίου και της Αμυγδαλέζας και των Θρακομακεδόνων, πάνω στους πρόποδες της Πάρνηθας και φτάνει η κορυφή του μέχρι το παρατηρητήριο.

Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή της Πάρνηθας

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία, τέθηκαν σε εφαρμογή νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή της Πάρνηθας λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Ειδικότερα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στους εξής δρόμους:

  • Στη Λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος της ταβέρνας «Αίγλη».
  • Στη Λεωφόρο Πάρνηθος και Ελευθερίου Βενιζέλου.
  • Από τη συμβολή των οδών Αγίου Διονύσου και Ελευθερίου Βενιζέλου.
  • Στη Λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος των Θρακομακεδόνων.
googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ