Φωτιά στη Σταμάτα: Σοκάρουν οι μαρτυρίες - «Θα είχαμε νέο Μάτι αν δεν είχαν γίνει οι καθαρισμοί»

Φωτιά στη Σταμάτα: Σοκάρουν οι μαρτυρίες - «Θα είχαμε νέο Μάτι αν δεν είχαν γίνει οι καθαρισμοί»

Οι πρώτες ενδείξεις που εξετάζουν τα στελέχη του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής, είναι προς την κατεύθυνση ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε από μελισσουργικές εργασίες


Σε σοκ βρέθηκε όλη η χώρα την Τρίτη, έπειτα από την πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί σε Διόνυσο, Ροδόπολη και Σταμάτα. Πρόκειται ουσιαστικά για τη μεγαλύτερη πυρκαγιά που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι αρχές έως στιγμής φέτος. «Αν δεν είχαν γίνει οι καθαρισμοί (καύσιμης ύλης), όσοι είχαν γίνει, θα είχαμε νέο Μάτι» επισήμαναν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ πηγές της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί.

Προσήχθη ένας μελισσοκόμος

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, έγινε νέα προσαγωγή, ενός μελισσοκόμου ο οποίος φέρεται να εκτελούσε εργασίες κοντά στην πρώτη εστία της φωτιάς. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο, αλλά οι δυνάμεις της πυροσβεστικής συνεχίζουν να επιχειρούν για την αντιμετώπιση των αναζωπυρώσεων, δεδομένου ότι υπάρχουν ακόμα διάσπαρτες εστίες φωτιάς.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός της μεγάλης πυρκαγιάς είναι οχτώ σπίτια με εκτεταμένες ζημιές, 10 με μικρότερες ζημιές, και τουλάχιστον 10 οχήματα καμένα. Οι ισχυροί άνεμοι εντάσεως έως 7 Μποφόρ τροφοδότησαν και εξάπλωσαν τη φωτιά, δημιουργώντας μια πύρινη λωρίδα μήκους 4 με 5 χιλιομέτρων. Προκλήθηκαν έτσι διάσπαρτες εστίες ανάμεσα στα σπίτια και νέα πύρινα μέτωπα σε μια πευκόφυτη περιοχή με μεγάλη καύσιμη ύλη.

Από ΕΛΑΣ και πυροσβεστική εκτιμούν ότι κερδήθηκε το στοίχημα και η φωτιά δεν πέρασε τη λεωφόρο Διονύσου προς την Πεντέλη, γιατί τότε θα υπήρχε σοβαρό πρόβλημα, ενώ επιτυχής κρίνεται και η γρήγορη εκκένωση από τις αρχές οικισμών στην περιοχή, κυρίως αυτόν της Γαλήνης, όπου κάτοικοι αντιδρούσαν.

Γιγαντιαία και άμεση ήταν εξάλλου η κινητοποίηση, με 310 πυροσβέστες τμηματικά, 10 ομάδες πεζοπόρα τμήματα, 110 οχήματα 12 ελικόπτερα, 9 αεροσκάφη καθώς και το θηριώδες ρωσικό Beriev. Σημαντική σε αρχικό στάδιο κρίνεται και η συμμετοχή των εθελοντών.

Μαρτυρίες κάτοικων για εμπρησμό επικαλέστηκε από πλευράς του στον ΣΚΑΪ ο κοινοτάρχης Ροδόπολης Βαγγέλης Κλεφτάκης, αναφέροντας ότι άκουσαν εκρήξεις από γκαζάκια κοντά στο νεκροταφείο Σταμάτας. Η φωτιά εξήγησε, ξεκίνησε από δύσβατη περιοχή, δάσος πλησίον του κοιμητηρίου. Οι πρώτες ενδείξεις τα στελέχη του ανακριτικού τμήματος του πυροσβεστικού τμήματος, αναφέρουν ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε από μελισσουργικές εργασίες, δύο από κάπνισμα μελισσιών. Νωρίτερα, έγιναν δυο προσαγωγής δυο αλλοδαπών και δύο ελλήνων που αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι.

Όπως τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης για την πυρκαγιά, τις έρευνες διεξάγει το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης διαβεβαίωσε πως σύντομα οι αρχές θα καταλήξουν σε συμπεράσματα.

45 φωτιές σημειώθηκαν την Τρίτη

Σε 45 ανήλθαν οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το τελευταίο 24ωρο σε όλη την Ελλάδα. Συνολικά επιχείρησαν 1.012 πυροσβέστες με 424 οχήματα, 19 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 15 αεροσκάφη, 16 ελικόπτερα και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος».

Συνδρομή παρείχε ο στρατός, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Ο.Τ.Α..

Όσον αφορά τη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε Σταμάτα, Ροδόπολη, Διόνυσο Αττικής, είναι σε ύφεση και επιχειρούν 310 πυροσβέστες με 110 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 9 αεροσκάφη, 12 ελικόπτερα και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος». Tην επιχείρηση κατάσβεσης συντονίζει ο αρχηγός του ΠΣ, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS