ΕΛΛΑΔΑ

Το επιδημιολογικό φορτίο «δείχνει» παράταση του lockdown

Συνολικά 2.135 νέα κρούσματα (από 22.166 τεστ) καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην χώρα μας.

Την ίδια ώρα «ανανεώθηκε» το αρνητικό ρεκόρ των διασωληνωμένων ασθενών με 562 ασθενείς να νοσηλεύονται σε ΜΕΘ ενώ για τρίτη μέρα σημειώθηκαν πάνω από 100 θάνατοι από κορωνοϊό. Χθες επιστρέφοντας στα πάνω από 2.000 ημερήσια κρούσματα, στην Ελλάδα καταγράφηκαν 101 θάνατοι ασθενών, πράγμα που σημαίνει πως συνολικά από την έναρξη της πανδημίας έχουν χάσει την ζωή τους από Covid-19 1.815 ασθενείς.

Οι παράμετροι αυτοί μαρτυρούν το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο της χώρας και την συνεχώς αυξανόμενη πίεση στο σύστημα υγείας, με τις ΜΕΘ να ξεπερνούν σε πληρότητα το 80%. Σύμφωνα με τους ειδικούς, διαφαίνονται, ωστόσο, τάσεις μείωσης των κρουσμάτων οι οποίες χρειάζονται χρόνο ακόμα για να σταθεροποιηθούν και να φανούν ξεκάθαρα.

Οι επιδημιολογικές αποδόσεις της χώρας υποδεικνύουν κατά τους ειδικούς την παράταση του lockdown, κάτι που σύμφωνα με τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών θεωρείται πια δεδομένο.

Από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα που έχει δηλώσει πως ο στόχος της 1ης Δεκεμβρίου δεν είναι ρεαλιστικός και τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη που χαρακτήρισε εξαιρετικά δύσκολο το άνοιγμα της αγοράς και της κοινωνίας την 1η Δεκεμβρίου μέχρι τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια που διεμήνυσε ότι με βάση τα δεδομένα και τους δείκτες είναι αυταπόδεικτο πως δεν θα γίνει το άνοιγμα στο τέλος του μήνα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά που τόνισε πως τις όποιες αποφάσεις θα τις υποδείξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι ειδικοί, η κυβέρνηση φαίνεται πως οδηγείται στην παράταση των μέτρων.

Έτσι δεδομένη πλέον θεωρείται η παράταση του lockdown, τουλάχιστον για επιπλέον μία εβδομάδα όπως έχουν προτείνει αρκετοί ειδικοί. Προβληματισμός όμως επικρατεί για τις ημερομηνίες ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων και των καταστημάτων παιχνιδιών εν όψει των γιορτών, με τις πιθανές ημερομηνίες, ανάλογα φυσικά με την εξέλιξη της πανδημίας, να είναι η 7η και η 14η Δεκεμβρίου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η άρση των μέτρων θα είναι σταδιακή.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο η άρση των περιοριστικών μέτρων θα γίνει σταδιακά και η επιστροφή στην κανονικότητα θα πραγματοποιηθεί με προσοχή και έχοντας σε ισχύ κάποιους από τους περιορισμούς ενώ παράλληλα τόνισε πως είναι δύσκολο να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο δεν είναι εναρμονισμένο από περιφέρεια σε περιφέρεια.

Σε δηλώσεις του αργότερα υποστήριξε ότι η σημερινή και η αυριανή μέρα θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες. «Θα δούμε τον αριθμό των κρουσμάτων, σε σχέση με τις αντίστοιχες ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας», σημείωσε. Ο κ. Πέτσας ανέφερε πως ο στόχος των ημερήσιων κρουσμάτων είναι τα 300-400 κρούσματα ημερησίως και απαραίτητη προϋπόθεση για την άρση του lockdown είναι να εξαλειφθεί η επιθετική αύξηση που οδήγησε στην πίεση το Σύστημα Υγείας.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
 Copyright © 2020 YSTEROGRAFO NEWS