Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για το πρόωρο άνοιγμα της οικονομίας

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για το πρόωρο άνοιγμα της οικονομίας

Το «καμπανάκι» του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για ένα ενδεχόμενο πισωγύρισμα, στην περίπτωση που ανοίξουν ταυτόχρονα πολλά παρακλάδια της οικονομίας, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κάνει ένα πρώτο βήμα για το σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου ξεκλειδώνοντας τη Δευτέρα τα εποχικά καταστήματα.

Οι λοιμοξιολόγοι προτείνουν το όποιο άνοιγμα της οικονομίας να γίνει βήμα – βήμα με αυστηρούς κανόνες και περιορισμούς, καθώς υπάρχει φόβος για αύξηση των κρουσμάτων και περαιτέρω επιβάρυνση περιοχών με βαρύ ιικό φορτίο.

Αρκετοί είναι μάλιστα οι επιστήμονες που τονίζουν πως το lockdown θα πρέπει να κρατήσει όσο περισσότερο γίνεται.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι παρόλη τη μείωση των κρουσμάτων κοροναϊού που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει ασφυκτική. 

«Όσο πιο πολύ πάμε για άνοιγμα τώρα πριν τις γιορτές, τόσο πιο πολύ μεγάλο κλείσιμο θα υπάρχει αμέσως μετά τις γιορτές» τόνισε ο καθηγητής στο London School of Economics και εκπρόσωπος της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς για τον κοροναϊό, Ηλίας Μόσιαλος.

Ερωτηθείς, για το εάν θα είμαστε έτοιμοι και πότε, να άρουμε τα μέτρα, ο κ. Μόσιαλος τόνισε πως «βλέπουμε μια σχετική σταθεροποίηση των δεδομένων δεν βλέπουμε όμως – πρόσθεσε – μια ραγδαία πτώση σε εισαγωγές σε νοσοκομεία, σε ΜΕΘ και αριθμό θανάτων κι αυτό είναι που μας προβληματίζει περισσότερο».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι «θα πρέπει να περιμένουμε λίγο παραπάνω για να δούμε αυτή την κάμψη», εξηγώντας ότι «συνήθως πρώτα παρατηρούμε την μείωση των εισαγωγών σε νοσοκομεία με την πτώση του αριθμού εισαγωγών ΜΕΘ και των θανάτων να έπονται».

«Aν αυτά τα στοιχεία δεν τα δούμε να βελτιώνονται μετά από τις επόμενες δύο εβδομάδες προφανώς θα μιλάμε για μια σχετική σταθεροποίηση αλλά δεν θα υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία, όσον αφορά ένα ενδεχόμενο ‘’άνοιγμα’’ της χώρας», διευκρίνισε ο καθηγητής.

Αναφορικά με την διαδικασία άρσης της καραντίνας, ο καθηγητής τόνισε πως «καθώς δεν είναι ενιαία η επίπτωση της πανδημίας στη χώρα μας, δεν θα πρότεινε ενιαία αποκλιμάκωση».

«Ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί» επισήμανε κάνοντας λόγο για αποκλιμάκωση των μέτρων ανά περιοχή.

«Εάν ανοίξει περισσότερο η εκπαιδευτική κι οικονομική δραστηριότητα, θα υπάρχει και μεγαλύτερη επίπτωση στη νόσο καθώς όπως έχουμε δει τα μέτρα δεν τηρούνται κατά ανάγκη από όλους και με τον ιδανικό τρόπο», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Μπορεί ο σημερινός μειωμένος αριθμός κρουσμάτων να αφήνει μία χαραμάδα αισιοδοξίας, ωστόσο οι επιστήμονες τονίζουν σε όλους τους τόνους ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός», πρόσθεσε.

Οι νέοι πρέπει να πειστούν να κάνουν το εμβόλιο

«Οι νέοι νοσούν, διασωληνώνονται και έχουμε και θανάτους. Αυτοί οι δείκτες πρέπει να τους πείσουν να κάνουν το εμβόλιο. Επιπλέον μεταδίδουν τον ιό» δήλωσε στο MEGA η πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.

Αναφορικά με τον εμβολιασμό για τον κοροναϊό, η κ. Παγώνη εξέφρασε μάλιστα την ανάγκη να κάνουν όλοι το εμβόλιο, ανεξαρτήτως ηλικίας.

«Δεν μπορεί κανένας να ανήκει στο 30% που δεν θέλει να κάνει το εμβόλιο και το αρνούνται» σημείωσε, λέγοντας πως οι μελέτες της τρίτης φάσης των δοκιμών «μας πείθουν ότι πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο», υπογράμμισε η ίδια.

«Καμία επιτροπή δεν θα υπογράψει το εμβόλιο αν δεν είναι ασφαλές. Εμείς θα κάναμε πρώτοι το εμβόλιο και θα πηγαίναμε να χαρίσουμε τη ζωή μας έτσι; Δεν διακινδυνεύει κανένας την υπογραφή του σε τόσο σοβαρά θέματα» τόνισε.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 
 

 

logo m

 

 


©2022 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2023 YSTEROGRAFO NEWS