Πλεύρης: Μπαίνουμε στη φάση της συνύπαρξης με τον ιό - Να διδαχθούμε από την πανδημία με επίκεντρο τον ασθενή και τον πολίτη

Πλεύρης: Μπαίνουμε στη φάση της συνύπαρξης με τον ιό - Να διδαχθούμε από την πανδημία με επίκεντρο τον ασθενή και τον πολίτη

Ο εορτασμός του Πάσχα θα γίνει με τα ισχύοντα μέτρα, ενώ η ζωή θα επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς από την 1η Μαΐου.

Στα τελευταία δεδομένα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, με βάση τα οποία αποφασίστηκε η άρση των περιοριστικών μέτρων, αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ο υπουργός Θάνος Πλεύρης.

Ο υπουργός, αναφέρθηκε στο εμβολιαστικό πρόγραμμα που έχει εφαρμοστεί στην Ελλάδα, σημειώνοντας πώς ο ιός έχει αλλάξει με μεταλλάξεις κατά τη διάρκεια των δύο αυτών χρόνων.

«Στην πορεία λόγω της μεταδοτικότητας έχει νοσήσει και μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί, έχει την τεχνογνωσία και τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, θα συνεχιστεί η ενίσχυση του ΕΣΥ, θα στηριχτεί και με πόρους τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης», τόνισε.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλύρης, «μπαίνουμε σε νέα φάση συνύπαρξης με τον κορωνοϊό. Τα μέτρα υπάρχουν, χωρίς να μπαίνουμε σε διαδικασία υποχρεωτικότητας, γιατί έχουμε μία άλλη εικόνα. Δεν πιστεύουμε στη λογική του zero covid όπως στην Κίνα. Οι δείκτες μας επιτρέπουν να πάμε σε ένα πλαίσιο συνύπαρξης με τον κορωνοϊό. Το πλαίσιο είναι δυναμικό, θα βλέπουμε την πορεία της πανδημίας και αναλόγως θα προσαρμοζόμαστε».


Συνέντευξη Τύπου για την πανδημία | Υπουργείο Υγείας

Σημειώνεται ότι ο εορτασμός του Πάσχα θα γίνει με τα ισχύοντα μέτρα, ενώ η ζωή θα επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς από την 1η Μαΐου.

Με ταχύ ρυθμό συνεχίζεται η αποκλιμάκωση του επιδημικού κύματος της Omicron 2 στη χώρα μας.

Με φόντο τη βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα και ενόψει του Πάσχα, που θα εορταστεί μεν όπως πριν από το 2020 που ενέσκηψε η πανδημία κορωνοϊού, αλλά με μέτρα προστασίας και της επιστροφής στην νέου τύπου κανονικότητα, σε πρώτη φάση από τον Μάιο και σε δεύτερη από τον Ιούνιο με αναστολή μέτρων, πραγματοποιείται σήμερα συνέντευξη τύπου στο υπουργείο Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας, κ. Πλεύρης, η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, κ. Θεοκλής Ζαούτης και τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου και επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, θα παρουσιάσουν όλα τα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας αλλά και την άρση των μέτρων.

Η καλή επιδημιολογική εικόνα και οι θετικές προγνώσεις σε συνδυασμό με την ικανοποιητική εμβολιαστική κάλυψη και τη φυσική ανοσία του πληθυσμού (μέσα στους τελευταίους τέσσερις μήνες έχουν νοσήσει περισσότερα από 2 εκατομμύρια άτομα) σταθμίστηκαν με προσοχή από τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων το προηγούμενο 15νθήμερο. Οι επιστήμονες είχαν κληθεί να εγκρίνουν την κυβερνητική πρόταση για την απελευθέρωση όλων των δραστηριοτήτων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους για εμβολιασμένους και μη. Το χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή στην κανονικότητα στο οποίο συμφώνησε η Επιτροπή παρουσιάστηκε την περασμένη Τετάρτη από τον υπουργό Υγείας, κ. Θάνο Πλεύρη. Ουσιαστικά οι ημέρες του Πάσχα αποτελούν ένα άτυπο ορόσημο για τη μετάβαση στη νέα περίοδο, καθώς από την Κυριακή του Θωμά που συμπίπτει με την Πρωτομαγιά θα ανασταλούν βασικά μέτρα που μας συνόδευαν επί μήνες, όπως το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και το συστηματικό testing.

Σήμερα αναμένεται να γίνει μια ενδελεχής παρουσίαση του Οδικού χάρτη προς την κανονικότητα, με τα μέτρα που θα ισχύσουν από την 1η Μαϊου καθώς και εκείνα που θα τεθούν σε εφαρμογή την 1η Ιουνίου. Η αναστολή – και όχι η κατάργηση- όλων των μέτρων όπως έχει ξεκαθαρίσει ο υπουργός Υγείας θα ισχύσει μέχρι και τις 31 Αυγούστου.

Πως κινούνται οι δείκτες της επιδημίας

Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού έχει υποχωρήσει στα 10.000 με 11.000, με τα προγνωστικά μοντέλα να «δίνουν» σταθερά τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων από τα μέσα Μαϊου και μετά.

Ανάλογη είναι η εικόνα σε ό,τι αφορά τους, πιο σημαντικούς, «σκληρούς δείκτες»,δηλαδή τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις διασωληνώσεις ασθενών. Χθες οι νοσηλευόμενοι με covid-19 σε απλές κλίνες ανέρχονταν σε 1.763, έχοντας μειωθεί κατά 60% σε σχέση με τον αριθμό τους στην αρχή του μήνα. Το 80% των νέων εισαγωγών αφορά άτομα άνω των 60 ετών, ενώ 3 στους 4 νοσηλευόμενους είναι ηλικίας άνω των 65 ετών.

Σε ό,τι αφορά δε τους διασωληνωμένους, μέσα στο τελευταίο επταήμερο έχει καταγραφεί μείωση κατά 20%, από 356 υποχώρησαν στους 298 – αριθμός διασωληνωμένων που απαντάται για τελευταία φορά πριν από οκτώ μήνες, τον περασμένο Αύγουστο, στα επιδημιολογικά δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

«Σκληρός» και άκαμπτος παραμένει ο δείκτης των θανάτων. Μέσα στον Απρίλιο έχουν χάσει τη ζωή τους στις κλινικές covid 1.191 ασθενείς. Ενώ από την αρχή του έτους οι νεκροί ανέρχονται σε 7.852. Οι ειδικοί της Επιτροπής συζήτησαν, μάλιστα, το θέμα που δίνει αρνητική ευρωπαϊκή «πρωτιά» στη χώρα μας, αναζητώντας απαντήσεις για τις τόσες απώλειες. Σύμφωνα με τους κλινικούς γιατρούς της Επιτροπής, μεγάλο μέρος όσων χάνουν τη ζωή τους είναι είτε άτομα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα είτε υπερήλικες με πολλές συννοσηρότητες που βρίσκονται σε νοσηλεία για το υποκείμενο νόσημά τους και μολύνονται με κορωνοϊό. Παράλληλα, σημαντικός παράγοντας θανάτου για τους ενήλικες άνω των 75 ετών είναι η σταδιακή μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου, η οποία μειώνεται αρκετά τέσσερις με έξι μήνες μετά την τρίτη δόση.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ