Συναγερμός για τους εμβολιασμούς: Νέα στρατηγική με διευκολύνσεις

Συναγερμός για τους εμβολιασμούς: Νέα στρατηγική με διευκολύνσεις

Έναν νέο σχεδιασμό με στοχευμένες δράσεις προκειμένου να πειστεί ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού να εμβολιαστεί προκειμένου να χτιστεί το απαραίτητο τείχος ανοσίας ενάντια στον κορωνοϊό επιστρατεύουν στην κυβέρνηση.

Αρμόδιες αρχές και κυβέρνηση οδηγήθηκαν σε αυτόν λόγω του ανησυχητικού και πιο μεταδοτικού μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα, τη στιγμή που προβληματισμό προκαλεί η άνοδος των κρουσμάτων εν μέσω καλοκαιριού αλλά και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης σε ορισμένες περιοχές.

Δεν ήταν τυχαία άλλωστε η προειδοποίηση του πρωθυπουργού χθες κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης με περιφερειάρχες και δημάρχους για την πορεία της πανδημίας και της επιχείρησης «Ελευθερίας». «Η μετάλλαξη Δ έχει ήδη εντοπιστεί στη χώρα μας. Είναι ζήτημα χρόνου, όπως εκτιμά και το ευρωπαϊκό ECDC, να γίνει και εδώ, όπως και σε άλλες χώρες, η επικρατούσα μετάλλαξη. Τη βλέπουμε ήδη πιο έντονα, παραδείγματος χάρη, στην Κρήτη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όσοι σήμερα είναι ανεμβολίαστοι, ειδικά οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν σοβαρά. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα παρατηρούμε μία σημαντική αύξηση των ενεργών κρουσμάτων», σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι τα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν 75%.

Τσιόδρας: Αυξητική τάση σε Αττική, Κρήτη και Ν. Αιγαίο
Αμέσως μετά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας παρουσίασε την πλήρη επιδημιολογική εικόνα της χώρας, δίνοντας έμφαση στις περιοχές που υπάρχει έντονα αυξητική τάση της πανδημίας το τελευταίο διάστημα, όπως είναι η Αττική, η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο. Η αυξητική τάση παρατηρείται ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες.

«Το καλοκαίρι επισκιάζεται από την απειλητική μετάλλαξη Δέλτα»
Αυστηρή προειδοποίηση για τη μετάλλαξη Δέλτα απηύθυνε και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19. Όπως είπε, το καλοκαίρι επισκιάζεται από την απειλητική μετάλλαξη Δ που φέρνει αλλαγή των δεδομένων και η οποία είναι σίγουρα πιο μεταδοτική. Ανέφερε ότι ως προς την βαρύτητα της νόσου, είναι ακόμα νωρίς να δοθεί ο χαρακτηρισμός «ήπια» και χρειάζεται παρακολούθηση. Τόνισε ότι απειλούνται κυρίως ανεμβολίαστα άτομα, άτομα με χρόνια νοσήματα, ή που λόγω θεραπείας δεν ανταποκρίθηκαν στον εμβολιασμό, και άτομα κάτω των 18 ετών στα οποία δεν ήταν διαθέσιμο το εμβόλιο.

Σχετικά με την προστασία από την μετάλλαξη Δέλτα, τόνισε ότι και τα 4 διαθέσιμα εμβόλια είναι αποτελεσματικά σε υψηλό ποσοστό. Η προστασία από το Pfizer και το Moderna αγγίζει το 96%, το AstraZeneca, το 92% και το εμβόλιο της Johnson & Johnson αγγίζει το 85% προστασία έναντι της σοβαρής νόσου και της ανάγκης εισαγωγής σε νοσοκομείο.

Διευκολύνσεις στον εμβολιασμό -Πίεση στους ανεμβολίαστους
Με στόχο να ανακοπεί ένα νέο κύμα πανδημίας κυβέρνηση και ειδικοί επιστρατεύουν όλες τις εφεδρείες προκειμένου να πείσουν όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει να παραχωρούνται διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους, όπως και «εμπόδια» στους ανεμβολίαστους. Στην τελευταία περίπτωση χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο διαχωρισμός των χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας σε αμιγείς και μικτούς και η προϋπόθεση του αρνητικού rapid ή PCR τεστ για τις μετακινήσεις στα νησιά.

Την ίδια στιγμή ωστόσο δίνονται δυνατότητες για να πραγματοποιηθούν περισσότεροι εμβολιασμοί. Για παράδειγμα δίνεται δυνατότητα άμεσου εμβολιασμού στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας με τα τρία διαθέσιμα εμβόλια Johnson&Johnson, Moderna και Pfizer, όπως και δυνατότητα μετάθεσης της δεύτερης δόσης του εμβολίου για δύο ή τρεις εβδομάδες αργότερα ώστε να μην συμπίπτει με τις ημερομηνίες διακοπών, κάτι για το οποίο ωστόσο συνέστησε να μην συμβαίνει η κ. Θεοδωρίδου.

Παράλληλα, ξεκινάει σήμερα από την Κρήτη ο εμβολιασμός πολιτών σε απομακρυσμένες περιοχές. Πρόκειται για επί μέρους επιχειρησιακό πρόγραμμα, για  να καλυφθούν απομακρυσμένες περιοχές. Το υπουργείο  Υγείας  έχει  έρθει σε επαφή με δημοτικούς παράγοντες οι οποίοι ενημερώνουν τους κατοίκους των περιοχών και ακολούθως κινητά συνεργεία της Επιχείρησης «Ελευθερία», θα καλύψουν συγκεκριμένες μέρες στις περιοχές αυτές.

Ταυτόχρονα, ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός για τους εμβολιασμούς κατ’οίκον με τη συμβολή των ιδιωτών ιατρών, για τους οποίους αναρτήθηκε η πρόσκληση συμμετοχής στο emvolio.gov.gr.

Τέλος, από την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για να κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό κατά της Covid-19, η ηλικιακή ομάδα 15-17 ετών, δηλαδή των παιδιών που γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2006.

Ξεκινά η επιχείρηση «πειθώ» για τους ανεμβολίαστους: Πόρτα-πόρτα, με «influencers» τοπικών κοινωνιών
Τέλος, όπως έγινε γνωστό χθες, η αυτοδιοίκηση και πρόσωπα με επιρροή στις τοπικές κοινωνίες αναλαμβάνουν ενεργότερη συμμετοχή στην προσπάθεια για επιτάχυνση των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού σε περιοχές όπου καταγράφονται χαμηλά ποσοστά.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να επιστρατεύσει δημάρχους, αντιδημάρχους, προέδρους κοινοτήτων και λοιπούς αιρετούς, καθώς ως γνώστες των τοπικών κοινωνιών μπορούν ευκολότερα να εντοπίσουν σε ποιες κατηγορίες πολιτών παρατηρούνται ενδοιασμοί έναντι των εμβολίων και σε ποιες περιοχές υπάρχει δυσκολία πρόσβασης των κατοίκων στα εμβολιαστικά κέντρα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο πρωθυπουργός ανέθεσε τον συντονισμό ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις εμβολιαστικές υπηρεσίες, ώστε να προχωρήσει πιο γρήγορα ο εμβολιασμός σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα.

Η εκστρατεία αποφασίστηκε να γίνεται σε κάθε συνοικία και γειτονιά, ακόμα και πόρτα-πόρτα, και θα αφορά όσους πολίτες για διάφορους λόγους δεν έχουν λάβει ακόμη την απόφαση να εμβολιαστούν.

Στη συνέχεια, ανάλογα με την κοινωνική ή ηλικιακή ομάδα των ανεμβολίαστων, πρόσωπα εγνωσμένου κύρους στις τοπικές κοινωνίες θα αναλαμβάνουν μέσα από τον διάλογο και την πειθώ να άρουν τους δισταγμούς έναντι των εμβολίων.

Στις περιπτώσεις, για παράδειγμα, που οι λόγοι απροθυμίας είναι θρησκευτικοί, θα προσπαθεί ο τοπικός ιερέας να μεταπείσει το ποίμνιό του. Εάν καταγράφονται χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών σε άτομα νεαρής ηλικίας, το σχετικό έργο θα καλούνται να αναλάβουν άτομα ιδιαίτερα αγαπητά στη νεολαία.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ