Τι ετοιμάζει η ΕΛ.ΑΣ. για την οπαδική βία -Τα τρία «χρώματα» επικινδυνότητας αγώνων και το σχέδιο για τους συνδέσμους

Τι ετοιμάζει η ΕΛ.ΑΣ. για την οπαδική βία -Τα τρία «χρώματα» επικινδυνότητας αγώνων και το σχέδιο για τους συνδέσμους

Πιο συγκεκριμένα, τα χρώματα αυτά θα είναι το κόκκινο, το πορτοκαλί και το κίτρινο και θα σηματοδοτούν ανώτερο, μεσαίο και χαμηλό -αντίστοιχα- επίπεδο εκτίμησης κινδύνου διεξαγωγής αθλητικής συνάντησης.

Στόχος είναι να προσαρμόζεται σε κάθε αγώνα ο νέος επιχειρησιακός σχεδιασμός της Αστυνομίας, τα μέτρα ασφάλειας που θα λαμβάνει και ο αριθμός των αστυνομικών που θα τα υλοποιούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δε, το επόμενο χρονικό διάστημα σχεδιάζονται και επιχειρήσεις κλεισίματος συνδέσμων οπαδών, που σε αρκετές περιπτώσεις λειτουργούν ως «κονκλάβια» αποφάσεων για ενέργειες βίας και «γιάφκες» αποθήκευσης οπλισμού. Κάποιοι σύνδεσμοι λειτουργούν υπό τη μορφή λεσχών, πολιτιστικών συλλόγων, ενώ κάποιοι, μεγάλης ποδοσφαιρικής ομάδας, είναι... πολιτικά γραφεία κόμματος, για τους οποίους θα χρειαστούν τροποποιήσεις του νέου αθλητικού νόμου, προκειμένου να υπόκεινται σε ελέγχους και έρευνες κρατικών υπηρεσιών.

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν στις αλλεπάλληλες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να αναλυθούν και να εφαρμοστούν άμεσα τα μέτρα κατά της οπαδικής βίας που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Προτάσεις από την ΕΛ.ΑΣ.

Το πρωί της Πέμπτης, από τον Κλάδο Τάξης του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. στάλθηκε διαταγή με σε 15 αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας, όσον αφορά «προτάσεις για την ασφαλή διεξαγωγή των αθλητικών συναντήσεων/διοργανώσεων και την αντιμετώπιση-καταπολέμηση της αθλητικής βίας».

Ανάμεσα στις προτάσεις ήταν η αξιολόγηση του κινδύνου για κάθε αθλητική συνάντηση και η προσαρμογή του επιχειρησιακού σχεδιασμού ανάλογα με την επικινδυνότητα της και το ιστορικό των φιλάθλων κάθε ομάδας. Επικεφαλής αρμόδιων αστυνομικών υπηρεσιών προτείνουν και ποινές «αποθάρρυνσης» των παραβατών περιστατικών αθλητικής βίας, όπως και τρόπους ελέγχου στις εισόδους των αθλητικών χώρων.

Όσον αφορά περιστατικά ακραίας βίας, που λαμβάνουν χώρα σε «ραντεβού» ξύλου, σε αιφνιδιαστικές επιθέσεις σε συνδέσμους και αθλητικά στέκια, σε «περιπολίες» εντοπισμού αντιπάλων, οι αρμόδιοι αξιωματικοί αναφέρουν στις προτάσεις τους πως αυτά θα ελαχιστοποιηθούν και θα απομονωθούν από τον κλείσιμο των συνδέσμων, καθώς αρκετοί από αυτούς λειτουργούν σαν «κέντρα επιχειρήσεων» των χούλιγκαν και αποθήκες οπλισμού των «ομάδων κρούσης».

Προς άμεση εφαρμογή των μέτρων για την οπαδική βία

Χθες, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου προανήγγειλε την άμεση εφαρμογή των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Οικονόμου είπε επίσης ότι απαιτείται μια ολιστική αντιμετώπιση με δράσεις και παρεμβάσεις σε μια σειρά από τομείς, όπως η εφαρμογή του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου και η παρακολούθηση των συνδέσμων.

Η πρώτη σύσκεψη έγινε στο γραφείο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, παρουσία του υφυπουργού Κώστα Κατσαφάδου, του γενικού γραμματέα Μάνου Λογοθέτη, του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Λάζαρου Μαυρόπουλου και των πέντε αντιστρατήγων της ΕΛ.ΑΣ.

Επίσης, έγινε ευρεία σύσκεψη, μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγο Λάζαρο Μαυρόπουλο, και παρουσία του γγ Δημόσιας Τάξης, Μάνου Λογοθέτη, με θέμα τις προτάσεις της ΕΛ.ΑΣ. για τον νέο αθλητικό νόμο που δρομολογείται, βάσει των χθεσινών εξαγγελιών του πρωθυπουργού.

Ειδικότερα, στη σύσκεψη συμμετείχαν οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. και οι επικεφαλής όλων των αστυνομικών υπηρεσιών που έχουν σχέση με τα γήπεδα. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν οι γενικοί διευθυντές Τάξης και Ασφάλειας, ο διοικητής της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας σε Αθλητικούς Χώρους, οι γενικοί διευθυντές των περιφερειακών διευθύνσεων που εδρεύουν μεγάλες ΠΑΕ και υπάρχουν γήπεδα, και άλλοι παράγοντες.

Δολοφονία Κατσουρή: Συνελήφθη οπαδός που ταυτοποίησε η ΕΛ.ΑΣ. από βίντεο

Χθες εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για οπαδό, ο οποίος ταυτοποιήθηκε από την Αστυνομία ότι συμμετείχε στα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια. Αρχικά, πληροφορίες ανέφεραν ότι πρόκειται για τον οπαδό που αναφέρεται στη δικογραφία ότι παραδέχτηκε τη συμμετοχή του στη συγκεκριμένη συμπλοκή μέσω των social media. Δεν πρόκειται, τελικά, για αυτόν, αλλά για έναν οπαδό του Παναθηναϊκού που ταυτοποιήθηκε από βίντεο και είχε συμμετάσχει σε επεισόδια έξω από το Εφετείο τον περασμένο Μάρτιο, όπου εκδικαζόταν υπόθεση οπαδικής βίας. Ο οπαδός συνελήφθη χθες το απόγευμα.

Εν τω μεταξύ, αναμένεται η έκδοση και άλλων ενταλμάτων, καθώς οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους έχουν ταυτοποιήσει μέσω των πινακίδων κάποιων αυτοκινήτων και άλλους οπαδούς που διαφεύγουν της σύλληψης.

Δολοφονία Μιχάλη: Σε εκκρεμότητα 200 δείγματα DNA

Την ίδια στιγμή, 12 ημέρες μετά την δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή, αναμένονται ακόμη τα αποτελέσματα από την αντιπαραβολή του DNA των συλληφθέντων, με γενετικό υλικό που εντοπίστηκε στα 65 πειστήρια που έχει στην κατοχή της η Αστυνομία, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει ταύτιση που θα συνδέει δράστες με όπλα.

Σύμφωνα με αστυνομικές πληροφορίες, υπάρχουν περίπου 200 δείγματα DNA, από πολλαπλά σημεία των πειστηρίων (σουγιάδες, λοστοί, ρόπαλα κ.ά.) και τους συλληφθέντες, από τα οποία δεν έχουν εξαχθεί οι γενετικοί τύποι. Αυτή η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη Δευτέρα και από εκεί και πέρα να ξεκινήσει η διαδικασία αντιστοίχισης και ενδεχόμενης ταυτοποίησης γενετικών τύπων συλληφθέντων πάνω σε κάποια πειστήρια.  Από το σώμα του θύματος δεν έχει ακόμη εντοπιστεί ξένος ολοκληρωμένος γενετικός τύπος που θα μπορούσε να αντιστοιχηθεί με τα DNA των συλληφθέντων.

Άρση απορρήτου για τα τηλέφωνα

Να σημειωθεί ότι δεν έχει εκδοθεί ακόμη διάταξη των δικαστικών λειτουργών προκειμένου να ανοίξουν τα κινητά τηλέφωνα των 105 συλληφθέντων. Από την ανάσυρση δεδομένων, οι αστυνομικοί ευελπιστούν ότι κάποιος από τη φασιστική αγέλη των Κροατών χούλιγκαν να έχει τραβήξει βίντεο με το κινητό του, που αποτυπώνει τη στιγμή αλλά και τον δράστη του εγκλήματος. Θα μπορέσουν επίσης να εντοπίσουν ύποπτα μηνύματα και συνομιλίες ανάμεσά τους, όπως και περιηγήσεις στο διαδίκτυο.

Επίσης, από τις κεραίες εκπομπής κινητής τηλεφωνίας θα εντοπίσουν τα στίγματα των κινητών τηλεφώνων που εξέπεμπαν γύρω από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Με αυτή την αναζήτηση θα εντοπίσουν πόσα από τα κινητά τηλέφωνα των Κροατών συλληφθέντων ενεργοποιούνταν στην περιοχή το κρίσιμο χρονικό διάστημα της δολοφονικής επίθεσης. Παράλληλα θα εντοπιστούν τηλεφωνικές συνδέσεις που μπορεί να  αντιστοιχούν σε «εγχώριους» οπαδούς ελληνικής ποδοσφαιρικής ομάδας, οι οποίοι φέρεται να ήταν οι «οδηγοί-καθοδηγητές» των Κροατών χούλιγκαν, και δεν δικαιολογείται η παρουσία τους εκεί.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ