ΕΛΛΑΔΑ

«Καμπανάκι» για τη Βόρεια Ελλάδα: Πάνω από το 1% ο δείκτης θετικότητας σε 7 περιοχές

Στη Βόρεια Ελλάδα είναι στραμμένη η προσοχή τόσο των ειδικών όσο και της κυβέρνησης λόγω της πορείας της επιδημίας του κορωνοϊού.

Στην κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης τονίζοντας πως δεν τίθεται θέμα lockdown. «Πράγματι η επιδημιολογική κατάσταση εκεί δεν είναι όπως στην υπόλοιπη χώρα. Εχουμε 9% αύξηση στις ΜΕΘ, συγκριτικά με τις προηγούμενες εβδομάδες», σχολίασε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Μάλιστα, ανέφερε πως «σε κάποιες περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα -αυτό είναι το πιο ανησυχητικό- τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλότερα από τον μέσο όρο στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ενώ στον ενήλικο πληθυσμό είμαστε στο 70%, υπάρχουν περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα που είμαστε κάτω του 60%».

Πάνω από το 1% ο δείκτης θετικότητας σε περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα
Αυτό που ανέφερε είναι ότι «πρέπει να γίνει μια πιο πειστική -από τις τοπικές Αρχές- κατεύθυνση για εμβολιασμό ώστε ο κόσμος να είναι οχυρωμένος, να μην έχουμε τις νοσηλείες και παράλληλα να τηρούνται τα μέτρα. Ομως, δεν υπάρχει κανένα θέμα lockdown».


Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ανέφερε, για τη Βόρεια Ελλάδα πως ο δείκτης θετικότητας σε κάποιες περιοχές είναι πάνω από το 1. «Στην Πιερία είναι 1,13% ο δείκτης θετικότητας, στην Ημαθία είναι 1,15%, στην Πέλλα 1,09%, στην Καστοριά 1,14%, στην Ξάνθη 1,30%, στη Δράμα 1,22%, στη Θεσσαλονίκη 1,10%. Δηλαδή μιλάμε για μια περιοχή με σχεδόν 1,7 εκατ. κατοίκους», τόνισε.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Τζάνακη, «ο πληθυσμός θα πρέπει να τρέξει να εμβολιαστεί, ιδιαίτερα οι άνω των 60 ετών, προλαβαίνει ακόμα και τώρα καθώς αυτό θα κρατήσει δύο με τρεις εβδομάδες. Αρα πρώτα ο εμβολιασμός, δεύτερον τα ατομικά μέτρα προστασίας και τρίτον η αποφυγή των κοινωνικών επαφών», επισημαίνοντας πως «επειδή τα προηγούμενα κύματα χτύπησαν πάρα πολύ τη Βόρεια Ελλάδα, υπάρχει ένα τείχος φυσικής ανοσίας γύρω στο 20% με 25%. Θα τα καταφέρουμε και αυτή τη φορά».

«Καμπανάκι» από τη Μίνα Γκάγκα
Η υφυπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα σήμανε τον πρώτο «συναγερμό». «Τα κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα ανεβαίνουν. Ετσι ξεκινήσαμε και πέρυσι και θέλουμε πάση θυσία να αποφύγουμε φέτος τα πολλά κρούσματα, την πολλή ταλαιπωρία των ασθενών και φυσικά τους θανάτους και όλα αυτά που έγιναν πέρυσι».

Η κ. Γκάγκα εξήγησε ότι «τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα με τον εμβολιασμό». Δείχνοντας ένα γράφημα από την 4η ΥΠΕ στη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι «αν δούμε αντίστοιχα το πόσοι νοσηλεύονται και ποιοι στις ΜΕΘ, είναι 59 άτομα στις ΜΕΘ, από τα οποία τα 55 είναι ανεμβολίαστοι και 4 εμβολιασμένοι. Νομίζω ότι αυτό πρέπει να το θυμηθούμε και να το θυμόμαστε γενικά. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μην έχουμε κρούσματα, να μην κινδυνεύει κανείς και άρα είναι πάρα πολύ σημαντικό και να κρατάμε τα μέτρα και να εμβολιαστούμε».

Η «επιδημία των ανεμβολίαστων»
Στον ίδιο τόνο, η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου είπε ότι «παρά τη συνεχιζόμενη πανδημία, παρατηρούμε μία σταθερή αποκλιμάκωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με εξαίρεση βέβαια τη Βόρεια Ελλάδα όπου καθημερινά οι εισαγωγές είναι περισσότερες από τα εξιτήρια». Σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου, ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων στην επικράτεια μειώθηκε στους 2.044 ασθενείς και ο κυλιόμενος μέσος όρος των νέων εισαγωγών του τελευταίου επταημέρου έπεσε κάτω από τα 200 άτομα την ημέρα, σε 192 εισαγωγές την ημέρα.

«Ο αριθμός των ασθενών που παραμένουν διασωληνωμένοι λόγω κορωνοϊού μειώθηκε αυτή την εβδομάδα, ενώ ο αριθμός των συνανθρώπων μας που χάνονται καθημερινά παραμένει σταθερός. Όμως, ας μην ξεχνάμε, όπως είπε και η υπουργός μόλις πριν από λίγο, ότι η πανδημία σήμερα είναι μία επιδημία μεταξύ των ανεμβολίαστων που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευόμενων ασθενών», σημείωσε.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Άγιος Νεκτάριος ο δημοφιλής

ΚΩΣΤΑΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ

Έτσι πορεύεται η Ελλάς

 Copyright © 2014 - 2021 YSTEROGRAFO NEWS