Πρώτο ελεύθερο Σαββατοκύριακο: Στο 85% η αύξηση πληρότητας των πλοίων

Πρώτο ελεύθερο Σαββατοκύριακο: Στο 85% η αύξηση πληρότητας των πλοίων

Από νωρίς σήμερα στα λιμάνια και σε κεντρικούς οδικούς άξονες υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, με τους πολίτες να φεύγουν για νησιά και εξοχικά το πρώτο ελεύθερο Σαββατοκύριακο μετά την άρση μέτρων.

Σταδιακή αύξηση της επιβατικής κίνησης στα πλοία της ακτοπλοϊας, αναμένεται το επόμενο διάστημα, μετά το άνοιγμα των μετακινήσεων προς τα νησιά και την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Για σήμερα 15 Μαΐου από το λιμάνι του Πειραιά για διάφορα νησιά του Αιγαίου, έχουν προγραμματιστεί 8 αναχωρήσεις πλοίων 5 από τη Ραφήνα και 5 από το Λαύριο. Χθες 14 Μαΐου η κίνηση από το λιμάνι του Πειραιά ήταν αυξημένη ενώ ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ανακοίνωσε την αύξηση της πληρότητας των πλοίων στο 85% στα πλοία που έχουν καμπίνες και στο 80% χωρίς καμπίνες. Επίσης το 80% στην πληρότητα των επιβατών ισχύει και στα ταχύπλοα, εφόσον βέβαια διαθέτουν ειδικά φίλτρα.

Πώς ταξιδεύουμε στα νησιά

Υπενθυμίζεται ότι για τα ταξίδια στα νησιά χρειαζόμαστε Green Pass (με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα). Ειδικότερα για τα νησιά, όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών θα πρέπει να φέρουν κάποιο από τα εξής:

  • πιστοποιητικό εμβολιασμού (με διάστημα 14 ημερών από τη δεύτερη δόση)
  • αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών, είτε αρνητικό rapid ή self test 24 ωρών
  • βεβαίωση νόσησης (τουλάχιστον 2 μήνες μετά τη νόσηση και έως 9 μήνες)

Τουρίστες φεύγουν με πλοία

Χθες Παρασκευή ενδεικτικά, από το λιμάνι του Πειραιά το "blue star 2" αναχώρησε με 620 επιβάτες για Σύρο, Πάτμο, Λέρο, Κάλυμνο Κω και Ρόδο, το "blue star chios" με 665 επιβάτες για Σύρο, Μύκονο, Ευδηλο, Φούρνοι, Καρλόβασι, Βαθύ, Χίο, Μυτιλήνη, Λήμνο, Θεσσαλονίκη, το «Νήσος Σάμος» με 951 επιβάτες για Οινούσσες, Χίο, Μυτιλήνη, και το blue «blue star naxos» με 397 επιβάτες για Πάρο, Νάξο, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσι, Κατάπολα, Οινούσσες, Χίο και Μυτιλήνη.

Επίσης το «blue star delos» με 458 επιβάτες για Πάρο, Νάξο, Ιο Θήρα το επιβατηγό οχηματαγωγό «Διονύσιος Σολωμός» με 200 επιβάτες για Κύθνο, Σέριφο, Σίφνο, Μήλο, Κίμωλο, Φολέγανδρο, Σίκινο, Ιο Θήρα, το champion jet με 257 για Σέριφο, Σίφνο και Μήλο, το "Speed Runner" με 250 επιβάτες για Σέριφο Σίφνο Μήλο, το "Διαγόρας" με 166 για Σύρο Τήνο Μύκονο και το AQUA JEWEL με 46 επιβάτες για Κύθηρα, Αντικύθηρα και Κίσσαμο.

Όποιος θέλει να ταξιδέψει προς και από τα ελληνικά νησιά, με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα, είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, θα πρέπει μαζί με το εισιτήριό του να διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού 14 μέρες μετά τη δεύτερη δόση, είτε αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών (εναλλακτικά rapid test ή self test 24 ωρών), ή διαφορετικά να υπάρχει μία βεβαίωση νόσησης 2 ως 9 μήνες μετά από αυτή.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης που επισκέφθηκε χθες το λιμάνι του Πειραιά, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι πληρώματα και επιβάτες τηρούν τους κανόνες, στο πλαίσιο των μέτρων για την αποτροπή διασποράς του κορονοϊού, προκειμένου όπως «είπε το ταξίδι τους να είναι όχι μόνο ευχάριστο αλλά και ασφαλές».

Πρόσθεσε ότι η προτεραιότητα που δόθηκε στον εμβολιασμούς των κατοίκων των νησιών δημιούργησε ένα περιβάλλον αυξημένης ασφάλειας, στο οποίο οι επισκέπτες και οι συμπατριώτες μας μπορούν να χαρούν το φετινό καλοκαίρι με απόλυτη ασφάλεια. Ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι οι έλεγχοι των στελεχών του Λιμενικού Σώματος θα είναι συνεχείς και πάνω στα πλοία και στα λιμάνια, ώστε να έχουμε καλά ταξίδια και ένα ασφαλές καλοκαίρι.

NOTAM για τους επιβάτες εξωτερικού -Ποιες χώρες αφορά

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε το βράδυ της Παρασκευής νέα αεροπορική οδηγία (NOTAM) προς επιβάτες πτήσεων εξωτερικού.

Ειδικότερα, η αεροπορική οδηγία (notam) προβλέπει:

Απαγόρευση εισόδου στη χώρα των υπηκόων τρίτων κρατών, πλην των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Συμφωνίας Σένγκεν. Από την αεροπορική οδηγία εξαιρούνται και οι επιβάτες μόνιμοι κάτοικοι των ακόλουθων 21 χωρών: Αυστραλία, Βόρεια Μακεδονία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, Καναδάς, Λευκορωσία, Μπαχρέιν, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Κατάρ, Κίνα, Κουβέιτ, Ουκρανία, Ρουάντα, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σερβία, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη.
Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form), στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr, με τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα, πριν από την άφιξή τους στη χώρα.

Προϋπόθεση εισόδου για τους ταξιδιώτες προς Ελλάδα είναι:

α) να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, στην αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ισπανική ή ρωσική γλώσσα, το οποίο να έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στο διαβατήριο, τον τύπο του διενεργηθέντος εμβολίου, τον αριθμό των δόσεων και την ημερομηνία διεξαγωγής τους, ή

β) να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα, ή

γ) εναλλακτικά, οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα πρέπει να φέρουν βεβαίωση νόσησης ισχύος δύο (2) έως εννέα (9) μηνών από την αναγραφόμενη σε αυτό ημερομηνία νόσησης που έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή.
Η υποχρέωση των προϋποθέσεων (εμβόλιο ή αρνητικό τεστ ή βεβαίωση νόσησης) για είσοδο στην Ελλάδα ισχύει και για παιδιά από πέντε ετών και άνω.

Σε όλους τους επιβάτες εξωτερικού επιπρόσθετα θα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος (rapid test) κατά την άφιξή τους, στη βάση της διαδικασίας που προβλέπει το Passenger Locator Form. Σε περίπτωση που τα τεστ διαπιστώσουν επιβάτη θετικό, η καραντίνα θα ισχύει για 14 μέρες.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ 26|04|24 15:51

Mercedes-Benz GLC 220d ... The best or nothing [test]

 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ