Άνοιγμα εστίασης και τουρισμού – Η αγωνία επιχειρηματιών και εργαζομένων

Άνοιγμα εστίασης και τουρισμού – Η αγωνία επιχειρηματιών και εργαζομένων

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για το άνοιγμα της εστίασης αλλά και του τουρισμού, με τις επιχειρήσεις να τρέχουν για να προλάβουν να ετοιμάσουν τα πάντα πριν το πολυπόθητο άνοιγμα.

Τα «αγκάθια» της εστίασης

Μιλώντας στο «Mega», ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ, χαρακτήρισε «δύσκολη άσκηση» την επανεκκίνηση της εστίασης, αφού γίνεται εν μέσω αργιών.
Πέρα από τα προβλήματα τροφοδοσίας που θα αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις που θα ανοίξουν τη Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου, έντονος είναι ο προβληματισμός και για τη ρευστότητα των καταστημάτων, που τόσους μήνες κλειστά δε θα μπορούν να καλύψουν τα αναγκαία έξοδά τους.

Τμήμα των εξόδων αυτών, «θα καλυφθεί από την Επιστρεπτέα 7», αφού το πρόγραμμα της εστίασης των 330 εκατ. θα αργήσει να δώσει τα απαραίτητα χρήματα στους δικαιούχους.

«Αγκάθια» στην επανεκκίνηση των επιχειρήσεων είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, το κόστος των self-tests, μέρος του οποίου μετακυλίεται στις επιχειρήσεις, αλλά και το ωράριο, αφού τα καταστήματα θα πρέπει να κλείνουν στις 23.00 το βράδυ.

Ωστόσο, το άνοιγμα της εστίασης κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και από υγειονομικής σκοπιάς, αφού σε όλα τα μαγαζιά τηρούνται αυστηρά τα μέτρα προστασίας, με αποτέλεσμα να υπάρχει «μεγαλύτερος έλεγχος» στις εξόδους των πολιτών. «Για να κερδίσουμε πίσω τη ζωή μας» θα πρέπει να εμβολιαστούμε, καθώς μόνο έτσι θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην πρότερη κανονικότητα.

Αισιόδοξοι οι επιχειρηματίες

«Το σημαντικό είναι να ανοίξουμε και ο παρονομαστής είναι οι εμβολιασμοί», θα συμφωνήσει από τη μεριά του ο Χρήστος Ορλώφ, ξενοδόχος και ιδιοκτήτης εστιατορίου στις Σπέτσες, ο οποίος σημειώνει ότι το άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαΐου είναι μία «μεταβατική περίοδος».

«Τα λεφτά είναι λίγα πρέπει όμως να ανοίξουμε και να μη μείνουμε σε αυτές τις πρώτες μέρες που είναι πάρα πολύ δύσκολες», επισημαίνει, τονίζοντας ότι τα καταστήματα θα ανοίξουν «όπως όπως» τώρα, ωστόσο θα προετοιμαστούν για την τουριστική περίοδο που ακολουθεί. «Κανείς δεν μπορεί να ανοίξει σε μία εβδομάδα», καταλήγει.

Παρόμοιες είναι και οι σκέψεις του Γιώργου Σεγραίδου, γραμματέα Επιχειρήσεων Εστίασης στην Κω.

Ο κ. Σεγραίδος βάζει στο τραπέζι και το αγκάθι της εποχικότητας που έχουν οι επιχειρήσεις στα νησιά. «Η περσινή σεζόν ήταν πολύ μικρή, η φετινή πρέπει να είναι μεγαλύτερη για να μπορέσει να εξισορροπηθεί η κατάσταση και να μην ξανακλείσουν οι επιχειρήσεις μας». Το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουν τα νησιά, είναι αυτό της προσαρμογής, με τους επιχειρηματίες να καλούνται να παλέψουν και τη φετινή τουριστική σεζόν.

Το πρόγραμμα επανεκκίνησης της εστίασης

Η επαναλειτουργία της εστίασης στις 3 Μαΐου θα συνοδεύεται από ένα πακέτο στήριξης των εν λόγω επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, 330 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν από το κράτος ως κεφάλαιο επανεκκίνησης για τις επιχειρήσεις για την αγορά πρώτων υλών. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης θα φτάνει έως και τα 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ, ενώ για ορισμένες περιπτώσεις (μείωση τζίρου το 2020 σε ποσοστό άνω του 30%, επιχειρήσεις που άνοιξαν το 2020), θα είναι μη επιστρεπτέο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους από 10 Μαΐου – 31/07 στο «www.ependyseis.gr», με τις πληρωμές των δικαιούχων να γίνονται αμέσως μετά την έγκριση της αίτησης. Το σύνολο των χρημάτων αναμένεται να έχει μοιραστεί στους δικαιούχους έως τα μέσα Μαΐου.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ