Χατζηδάκης: Υποχρεωτικά self test σε λιανεμπόριο, σούπερ μάρκετ, κομμωτήρια, μεταφορές και εστίαση

Χατζηδάκης: Υποχρεωτικά self test σε λιανεμπόριο, σούπερ μάρκετ, κομμωτήρια, μεταφορές και εστίαση

Self tests είναι υποχρεωτικά για την προσέλευση των εργαζομένων στους χώρους εργασίας και θα πρέπει να γίνονται μια φορά την εβδομάδα

Τη διάθεση self test σε νέες κατηγορίες εργαζομένων ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης κατά η διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης του υπουργείου υγείας, όπου και τόνισε τη χρησιμότητα του εργαλείου που έχει πλέον στη διάθεσή της η κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει στο σχέδιο της σταδιακής αποσυμπίεσης του lockdown και την επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας, ενόψει και της τουριστικής περιόδου.

Κικίλιας: Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της πανδημίας

Ο δείκτης θετικότητας παρουσιάζει σταθεροποίση με τάση υποχώρησης, ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την ενημέρωση για την πανδημία. Ο δείκτης υπολογίζεται στο 4,85%. Υποχώρηση παρουσιάζουν και τα ενεργά κρούσματα, φτάνοντας τα 27.462 ενεργά κρούσματα. Σταθεροποίηση σύμφωνα με τον υπουργό παρουσιάζεται και σε όλες τις περιφέρειες με εξαίρεση την Κ.Μακεδονία και Θράκη όπου παρατηρείται αυξημένη τάση και αυτό πιέζει τα Νοσοκομεία.

Σταθεροποιητική τάση παρουσιάζεται και στην Αττική κάτι που χαρακτήρισε ελπιδοφόρο, ωστόσο δεν πρέπει να εφησυχάσουμε, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή και αυστηρή τήρηση των μέτρων. Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς είπε ότι η διαδικασία προχωρά κανονικά, όπως επίσης και οι παραλαβές των εμβολίων.

Χατζηδάκης: Που επεκτείνονται τα self tests

Tην επέκταση του μέτρου των self tests σε εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, στη σημερινή ενημέρωση για τον κοροναϊό.

Τα self tests επεκτείνονται στους εξής τομείς:

  • Λιανεμπόριο, σούπερ μάρκετ και καταστήματα πώλησης ποτών και τροφίμων
  • Εστίαση
  • Μεταφορές χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές
  • Υπηρεσίες καθαρισμού
  • Κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής
  • Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών


Τα self tests είναι υποχρεωτικά για την προσέλευση των εργαζομένων στους παραπάνω χώρους εργασίας και θα πρέπει να γίνονται μια φορά την εβδομάδα.

Η διαδικασία

Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στους παραπάνω τομείς:

  • Θα μπαίνουν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr
  • Θα πηγαίνουν στην κατηγορία που αφορά τους εργαζόμενους
  • Θα μεταφέρονται αυτόμτα στην πλατφόρμα supportemployees.gov.gr
  • Θα πατούν στη «Δήλωση αποτελεσμάτων για ΕΡΓΑΝΗ»

Σε περίπτωση που βγει θετικό το self-test του εργαζομένου, τότε πρέπει να ξανακάνει τεστ κοροναϊού είτε σε δωρεάν δημόσια δομή, είτε με δικά του έξοδα σε ιδιωτική δομή.

Αν βγει πάλι θετικό το δεύτερο τεστ, τότε θα λαμβάνει μια βεβαίωση για να μπορεί να εξαιρεθεί από την εργασία του και να μπει σε καραντίνα.

Οι δηλώσεις αποτελεσμάτων self test θα είναι ανοιχτές από τις 19 έως τις 25 Απριλίου.

Ποιοι υπάλληλοι του δημοσίου θα κάνουν self test

Τον σχεδιασμό που αφορά στην προτεραιοποίηση πληθυσμιακών ομάδων που μετά τους μαθητές θα κάνουν το self-test, ανέπτυξε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την ενημέρωση για την πανδημία. Ανέφερε ότι ο εφοδιασμός των φαρμακείων εξελίσσεται ομαλά, από τα 10.155 φαρμακεία και μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί, 832.831 self tests.

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για συμπληρωματική δράση που από Δευτέρα 19 Απριλίου μπαίνει σε δεύτερη φάση.

Οι κατηγορίες του δημόσιου τομέα που ο έλεγχος είναι υποχρεωτικός είναι:

Υπάλληλοι ΚΕΠ, ΟΤΑ , Εργαζόμενοι στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, δικαστικοί λειτουργοί και δικαστικοί υπάλληλοι και σε υπηρεσίες καθαριότητας.

Από Δευτέρα αυτοί οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν Βεβαίωση του αποτελέσματος του τεστ από την πλατφόρμαself-testing.gov.gr.

Πρόστιμα για όσους δεν συμμορφωθούν

Ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε πως ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία αν δεν έχει κάνει self test και δεν έχει δηλώσει το αποτέλεσμά του. Εάν ο εργαζόμενος προσέλθει στη δουλειά χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα, ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την εργασία και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής πληρωμής έως ότου συμμορφωθεί ο εργαζόμενος.

Εάν ο εργοδότης δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις του, του επιβάλλεται από το ΣΕΠΕ πρόστιμο 300 ευρώ. Αν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο που δεν έχει δηλώσει self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Αν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Μαγιορκίνης: Το self test γίνεται σε άτομα που δεν έχουν συμπτώματα

Το δωρεάν self test που διανέμεται από τα φαρμακεία είναι ένα συμπληρωματικό εργαλείο προς όφελος της Δημόσιας Υγείας και στόχος είναι ο εντοπισμός των αδιάγνωστων φορέων του ιού SARS-CoV-2, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πανδημία ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Έκανε λόγο για μια μορφή προσυμπτωματικού ελέγχου με στόχο την έγκαιρη διάγνωση των ασυμπτωματικών κρουσμάτων και εξήγησε ότι γίνεται σε άτομα που δεν έχουν συμπτώματα. Μίλησε για συμπληρωματικό εργαλείο με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας.

Δείτε την ενημέρωση:

 

https://www.youtube.com/watch?v=qm9pFHBeOjU

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ