Νέο Renault Arkana ... Ξεχωριστό και δυναμικό [test]

Νέο Renault Arkana ... Ξεχωριστό και δυναμικό [test]

Η επικυριαρχία των premium κατασκευαστών, κυρίως Γερμανών, στην κατηγορία  των Coupe - SUV, ήταν αυτή που έδωσε το έναυσμα στην  Renault να προχωρήσει πριν μερικά χρόνια, στην κατασκευή  ενός  εντυπωσιακού αλλά ταυτόχρονα προσιτού στην τιμή  μοντέλου.

Ουσιαστικά  το Arkana αποτέλεσε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχίας του στρατηγικού πλάνου “Renaulution” της μεγάλης γαλλικής εταιρείας ,το οποίο ξεκίνησε σχετικά διστακτικά πριν μερικά χρόνια, αλλά στην συνέχεια αποδείχθηκε ιδιαίτερα επιτυχημένο και απόδειξη ότι έχει πουλήσει μέχρι στιγμής  στην Ευρώπη μόνο τουλάχιστον 163.000 αντίτυπα  και 240,000 συνολικά, αν συμπεριλάβουμε και τις πωλήσεις του XM3 της Renault Korea Motors.

Στην πράξη πλέον  το συγκεκριμένο μοντέλο παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, μαζί με το νέο  Megane E-Tech electric και το επίσης νέο Austral, στο στόχο της μάρκας για την επανάκτηση της ηγετικής της θέσης στο segment C, όπως η ίδια τονίζει.

ΕΥΡΥΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Arkana  άγγιξε την κορυφή της  κατηγορίας σχεδιαστικά, με το στυλ ενός coupe SUV που συνδυάζει με επιτυχία εμφάνιση, ευρυχωρία και ιδιαίτερα οικονομία, κάτι που αποδεικνύεται και  από το γεγονός ότι το κινητήριο σύνολο με τις περισσότερες πωλήσεις είναι το full hybrid E-tech των 145 ίππων (63% των πωλήσεων στην Ευρώπη, τους πρώτους έξι μήνες του 2023).

657e428bb0

ΑΙΣΘΗΣΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΑ

Το νέο Arkana συνδυάζει, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι σχεδιαστές του την αίσθηση της ρευστότητας του design, με τη στιβαρή κατασκευή υιοθετώντας την νέα ταυτότητα της Renault και τονίζοντας ακόμη περισσότερο  την εικόνα «Nouvelle Vague».

ΝΕΟ ΣΗΜΑ

Το καινούργιο σήμα «Nouvel'R» της Renault είναι ενσωματωμένο στη μάσκα, και συγκεκριμένα στο κέντρο της μαύρης γυαλιστερής λωρίδας που ενώνει αισθητικά τα φωτιστικά σώματα, με την όλη επιφάνεια να είναι εντελώς λεία, κάνοντας το αυτοκίνητο ακόμα πιο εντυπωσιακό.

ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΟ ΕΦΕ

Ο σχεδιασμός του σήματος Nouvel'R βρίσκεται στη βάση του νέου μοτίβου της μάσκας, αποτελούμενο από μια σειρά  “διαμαντιών” που «λάμπει» γύρω από το σήμα στο κέντρο της. Ένα τρισδιάστατο εφέ στις άκρες των διαμαντιών τα κάνει να μοιάζουν ανάγλυφα και τους προσθέτει βάθος. Ανάλογα με  την έκδοση, ο χρωματισμός της επιφάνειας αυτής είναι είτε σε απόχρωση μαύρου, ή σατινέ χρωμίου ή σκούρου χρωμίου, ώστε να τονίζεται η πρόσφατη ποιοτική αναβάθμιση του μοντέλου.

ea2aa1871c

ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

Το αεροδυναμικό spoiler είναι πλέον, ενσωματωμένο στον προφυλακτήρα των εκδόσεων Techno και esprit Alpine, ενώ είναι βαμμένο στο χρώμα του αμαξώματος στην έκδοση Techno, και σε γκρι σατινέ στην κορυφαία έκδοση esprit Alpine.

Το σήμα στο κέντρο του πορτμπαγκάζ είναι  με την σειρά του βαμμένο σε χρώμα σκούρου χρωμίου, όπως και το μπροστινό, όπως επίσης και το λογότυπο της εταιρείας και οι απολήξεις των εξατμίσεων. Τα πίσω φωτιστικά σώματα διαθέτουν σκουρόχρωμο κάλυμμα που μοιάζει με κρύσταλλο, χαρίζοντας στο αυτοκίνητο ακόμα πιο μοντέρνα αισθητική. 

Επίσης το χρώμιο στα περιφερειακά διακοσμητικά (γρίλια, πλαίσια παραθύρων κ.λπ.) έχει αντικατασταθεί από απλό μαύρο, ή σατινέ μαύρο ή γυαλιστερό μαύρο, ανάλογα την έκδοση.

ΚΑΙ ΣΕ ΣΠΟΡ ΕΚΔΟΣΗ

Όπως και όλα τα τελευταία μοντέλα της εταιρίας, το νέο Arkana προσφέρεται και  στη σπορ έκδοση esprit Alpine, που βρίσκεται στην κορυφή της γκάμας, τονίζοντας  αισθητά  την προσωπικότητα του μοντέλου.

Ένα από τα εξωτερικά χαρακτηριστικά της είναι η πτέρυγα του μπροστινού  προφυλακτήρα σε γκρι σατινέ απόχρωση και το σήμα σε απόχρωση shade grey στα εμπρός φτερά.

 Διαθέτει επίσης  νέες ζάντες 19 ιντσών που τονίζουν τη δυναμική εμφάνιση και  το σπορ χαρακτήρα του. Μία νέα αεροτομή στην κορυφή του πορτμπαγκάζ αποτελεί συνέχεια της οροφής και τονίζει με την σειρά της το αεροδυναμικό σχήμα της πίσω πόρτας.

ΜΠΛΕ ΟΡΙΖΟΝΤΙΕΣ ΡΑΦΕΣ

Στο εσωτερικό, τα καθίσματα είναι ένα μείγμα από Eco Tep (10% υλικά βιολογικής προέλευσης) και συνθετικό σουέντ,  διαθέτουν  μπλε οριζόντιες ραφές και το λογότυπο Alpine στις πλάτες, ενώ οι ζώνες ασφαλείας ξεχωρίζουν από  τις δύο μπλε ρίγες.

Τα πάνελ των θυρών και το τιμόνι έχουν κόκκινες, λευκές και μπλε ραφές, ενώ η επένδυση στην περιοχή του ταμπλό μπροστά από τη θέση του συνοδηγού είναι διακοσμημένη σε μοτίβο σχιστόλιθου.

Τέλος, ανεξάρτητα από τον κινητήρα, το cockpit του νέου Arkana esprit Alpine διαθέτει μοχλό ταχυτήτων e-shifter (shift by wire).

New Renault Arkana 2

ΑΝΕΤΟΙ ΧΩΡΟΙ  ΣΤΟ ΣΑΛΟΝΙ

Με εξωτερικές διαστάσεις αμαξώματος 4568 mm μήκος, πλάτος 1821 και ύψος 1576 mm και χάρη στην πολύ καλή εκμετάλλευση χωρών και το μακρύ μεταξόνιο των 2720 mm,και παρά την κλίση της οροφής πίσω, τέσσερις  με πέντε επιβάτες βολεύονται με άνεση,  ενώ τα 513 λίτρα (480 για το E TECH) με 1296 λίτρα του χώρου αποσκευών, ανάλογα βέβαια με τις πλάτες του πίσω καθίσματος, μεταφέρουν όλες τους αποσκευές σε μακρινά ταξίδια.

Το επίπεδο εξοπλισμού, ακόμη και από τις πλέον προσιτές εκδόσεις είναι πλήρες, ενώ τα συστήματα, συνδεσιμότητας, ενημέρωσης, υποβοήθησης και ασφάλειας του οδηγού, όπως και ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας βρίσκονται στην κορυφή της κατηγορίας.

Ο ψηφιακός πίνακας οργάνων έχει αρχικά μέγεθος 7.0 ιντσών και προαιρετικά φθάνει τις 10.2 ίντσες, ενώ η οθόνη πολυμέσων, κάθετα τοποθετημένη,  έχει μέγεθος 9.3 ιντσών. Επίσης ανάμεσα στα άλλα, υποστηρίζεται επαγωγική φόρτιση smartphone.

MILD HYBRID ΚΑΙ FULL HYBRID

Δύο κινητήρια σύνολα συνθέτουν την εικόνα του νέου μοντέλου σαν mild Hybrid και Full Hybrid .

Το mild Hybrid, κινείται από τον γνωστό 4κύλινδρο υπερτροφοδοτούμενο  κινητήρα, άμεσου ψεκασμού, των 1332 κυβικών εκατοστών που αποδίδει, με ήπια υβριδική τεχνολογία σε κύκλωμα 12 Volt, 140 ίππους και ροπή 260 Nm και συνδυάζεται αποκλειστικά με 7αρι αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη, ενώ υπάρχουν και  τρία προγράμματα οδήγησης, Eco για οικονομία και Sport για επιδόσεις, προσφέροντας ένα ακόμη ισχυρό πλεονέκτημα στο αυτοκίνητο.

Σαν Full Hybrid  E TECH  χρησιμοποιεί τον ατμοσφαιρικό κινητήρα των 1598 κυβικών εκατοστών.

ΙΣΧΥΡΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Ο  κινητήρας full hybrid E-Tech των 145hp  αποδεικνύεται εξαιρετικά ομαλός στην ηλεκτρική λειτουργία του, αλλά ταυτόχρονα ισχυρός και οικονομικός. Το συγκεκριμένο κινητήριο σύνολο συνδυάζει τη λειτουργία δύο ηλεκτροκινητήρων (ένας κύριος κινητήρας 36kW και μια γεννήτρια/μίζα υψηλής τάσεως 18kW),σε συνεργασία με έναν 4κύλινδρο βενζινοκινητήρα 1,6 λίτρων( 69kW) 94 ίππων, ένα έξυπνο ειδικά σχεδιασμένο αυτόματο κιβώτιο και μία μπαταρία 1,2kWh.Η συνδυαστική ισχύς φθάνει συνολικά τους 145 ίππους, εξασφαλίζοντας καλές επιδόσεις και ιδιαίτερα χαμηλές τιμές κατανάλωσης. Τα 0-100 χλμ/ωρ εμφανίζονται σε 10.6 δευτερόλεπτα και η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 176 χλμ /ωρ.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ Η ΕΚΚΙΝΗΣΗ

Το κιβώτιο ταχυτήτων διαθέτει 4 σχέσεις για τον βενζινοκινητήρα και 2 σχέσεις για τον κύριο ηλεκτροκινητήρα. Στην πράξη, με το full hybrid σύστημα κίνησης E-Tech, ο οδηγός έχει στη διάθεσή του έως και 14 πιθανούς συνδυασμούς μεταξύ κινητήρα και ηλεκτροκινητήρα, για βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης.

Το αυτοκίνητο ξεκινά πάντα  ηλεκτρικά , ενώ μπορεί να κινηθεί μόνο με τον ηλεκτροκινητήρα για έως και στο 80% των διαδρομών στην πόλη, γεγονός που μειώνει την κατανάλωση έως και 40% σε σύγκριση με έναν κλασσικό βενζινοκινητήρα. Οι εκπομπές CO2 δεν ξεπερνούν τα 105 g/km, τιμή εξαιρετική για την κατηγορία. Εκτός από το πλεονέκτημα της αθόρυβης λειτουργίας με την ηλεκτροκίνηση, πλεονέκτημα στην προκειμένη περίπτωση, είναι, όπως τονίζει η εταιρεία, ότι δεν  χρειάζεται να σταματήσεις για να φορτίσεις την μπαταρία.

New Renault Arkana 9

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΦΟΡΤΙΣΗΣ ΣΤΟ 40%

Το full hybrid σύστημα E-Tech 145hp του νέου Arkana περιλαμβάνει τη λειτουργία e-save. Η συγκεκριμένη επιλογή διατηρεί τη φόρτιση της μπαταρίας στο 40% τουλάχιστον, ώστε να έχεις μια  επιπλέον εφεδρική ενέργεια στην οδήγηση με ηλεκτροκίνηση, όταν τη χρειαστείς  για πρόσθετη δύναμη.

ΑΝΕΣΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Το νέο Arkana βασίζεται στην γνωστή αρθρωτή πλατφόρμα CMF-B., γνωστή και από άλλα μοντέλα του συγκροτήματος για την ακαμψία, την ευελιξία, και το συνδυασμό θετικής οδικής συμπεριφοράς και  άνεσης που εξασφαλίζει.

Mε  την χρήση  σωστά ρυθμισμένων  αναρτήσεων που περιλαμβάνουν γόνατα Μακ Φέρσον μπροστά και ημιάκαμπτο άξονα πίσω, το προσθιοκίνητο Arkana συμπεριφέρεται  με ασφάλεια ακόμη και στα όρια πρόσφυσης  αφήνοντας σαφή περιθώρια σπορ οδήγησης(με δεδομένα πάντοτε τον όγκο και το βάρος του) έχει καλή κατευθυντικότητα στις υψηλές ταχύτητες, ενώ οι πλευρικές κλίσεις είναι περιορισμένες.

Σημαντικές είναι επίσης και οι δυνατότητες κίνησης εκτός ασφάλτου, σε χωματόδρομους  μέτριας βατότητας, λόγω του αυξημένου ύψους, των 20 εκατοστών, του αμαξώματος από το έδαφος

Τέλος το ακριβές και άμεσο σύστημα διεύθυνσης, συμπληρώνει την θετική εικόνα, βοηθώντας τον  οδηγό στην γρήγορη οδήγηση , ενώ η μικρή διάμετρος στροφής (11,2 μέτρα), προσθέτει πολλά στην ευελιξία του μοντέλου στους ελιγμούς στην κίνηση των πόλεων.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Μια εξαιρετική πρόταση, που συνδυάζει με τον καλύτερο, Coupe SUV εμφάνιση,  μεγάλους χώρους επιβατών και αποσκευών , πλήρη εξοπλισμό  σε όλα τα επίπεδα, θετική οδική συμπεριφορά, αυξημένες ικανότητες κίνησης εκτός δρόμου, υποδειγματική άνεση, mild Hybrid και  Full Hybrid εκδόσεις με καλές επιδόσεις και ιδιαίτερα χαμηλές καταναλώσεις. Και όλα αυτά σε τιμές πρόκληση, που ξεκινούν από 26.680 ευρώ( Mild Hybrid ) και  30.990  (Full Hybrid ) και παραμένουν προκλητικά χαμηλές ακόμη και στις κορυφαίες εκδόσεις για την κατηγορία.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ