Επιτέλους τέλος

Επιτέλους τέλος

Μετά από 54 μήνες αριστερής διακυβέρνησης, η χώρα φαίνεται, από τις πρώτες κιόλας ώρες, ότι αρχίζει να βρίσκει το δρόμο της. 

Από νωρίς έγινε αντιληπτό ότι η αλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας θα βοηθούσε την τελματωμένη ελληνική οικονομία, όταν, η νίκη της ΝΔ στις Ευρωεκλογές και η απόφαση για πρόωρες εθνικές εκλογές διαμόρφωσαν στο 3,03% την απόδοση του 10ετούς ομολόγου, καταγράφοντας πτώση της τάξης των 33 μονάδων βάσης ή 9,9% σε σχέση με το τελευταίο κλείσιμο.

Όλα αυτά συνέβησαν στην ελληνική οικονομία πριν τις χθεσινές εκλογές, στις οποίες η Νέα Δημοκρατία κέρδισε με μεγάλη διαφορά αγγίζοντας το 40% κατορθώνοντας να είναι αυτοδύναμη με 158 βουλευτές. Από το 2009 και μετά, κανείς δεν θα μπορούσε να πιστέψει ότι κάποιο κόμμα θα μπορούσε να αγγίξει το 40%, όταν η δυναμική των πολιτικών δυνάμεων είχε συρρικνωθεί σε όλες τις μεγάλες πολιτικές αναμετρήσεις. Ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ, στην καλύτερη του στιγμή, επέτυχε ένα 36% με το οποίο δεν κατόρθωσε να αποκτήσει την αυτοδυναμία.  

Η μεγάλη επιτυχία της Νέας Δημοκρατίας επετεύχθη για δύο λόγους:

Ο πρώτος αφορά τη συνολική εικόνα της διακυβέρνησης της απερχόμενης κυβέρνησης, η οποία πορεύθηκε με κύριο χαρακτηριστικό το λαϊκισμό, την απόλυτη υποταγή στους δανειστές της χώρας, την υψηλή φορολογία που κυριολεκτικά διέλυσε τη μεσαία τάξη και τον επιχειρηματικό τομέα, την κατάλυση της δικαιοσύνης με συχνές παρεμβάσεις στην δικαστική εξουσία και τέλος, την αδυναμία διοίκησης της χώρας σε καθημερινά θέματα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι αγορές που χρησιμοποίησαν όσο κανέναν άλλον την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα για να περάσουν τις οικονομικές πολιτικές τους, στο τέλος να την αποδομήσουν αναδεικνύοντας της ανυπαρξία της.

Ο δεύτερος λόγος που εμπιστεύθηκαν τη Νέα Δημοκρατία αφορά καθαρά την αναπτυξιακή ατζέντα την οποία περιέλαβε στο σχέδιό της, ένα σχέδιο που μπορεί να υλοποιηθεί στο 100% του, χωρίς παρεκκλίσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δικαιώθηκε στον τρόπο που επέλεξε να πολιτευθεί. Οι εξαγγελίες του ήταν σωστά κοστολογημένες, χωρίς υπερβολές, και αυτό ήταν το στοιχείο που έκανε τους Έλληνες ψηφοφόρους να εμπιστευθούν ξανά τη Νέα Δημοκρατία.

Χρειάστηκαν 4 χρόνια και ένα μεγάλο πισωγύρισμα στην οικονομία για να κατανοήσει ο κόσμος τη ζημιά που δημιούργησε η αριστερή παρένθεση. Σε μία ειδική έκδοση 425 σελίδων σχετικά με την ελληνική κρίση, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), υποστηρίζει ότι η πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά εμπόδισε την Ελλάδα να βγει από τα μνημόνια νωρίτερα.

Το παράδοξο βεβαίως είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει υπερήφανη για την οικονομική πολιτική που ακολούθησε και τα αποτέλεσματα που κληρονομεί στη σημερινή κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά πού βρίσκεται η επιτυχία;

Μήπως στο ότι αυξήθηκε το δημόσιο χρέος από το 177% το 2015 σε 181% το 2019, με ακόμη σκληρότερα μέτρα που επιβλήθηκαν την τετραετία 2015-2019, ή στο ότι η Ελλάδα δεσμεύθηκε να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2022 και από εκεί και πέρα πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο για την περίοδο 2023-2060;

Το χειρότερο, βεβαίως, είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν ζήτησε ούτε μία συγγνώμη για τη ζημία την οποία επέφερε κατά την τετραετία της διακυβέρνησής του. Αυτό που σύντομα θα διαπιστώσουμε είναι ότι οι ίδιοι που ψήφισαν τα μέτρα αυτά, θα διαμαρτύρονται στους δρόμους, και ο μόνος λόγος θα είναι ότι δεν θα βρίσκονται στην εξουσία. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μία ευκαιρία να βγάλει τη χώρα από το τέλμα στο οποίο εισήλθε όλα αυτά χρόνια, δημιουργώντας ξανά τις προϋποθέσεις για να επιστρέψουν οι νέοι που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης.

Ευτυχώς για τη χώρα η διακυβέρνηση Τσίπρα τελείωσε και μαζί της έκλεισε η χειρότερη πολιτική διακυβέρνηση από την μεταπολίτευση και μετά.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ