Εκκλησία και πανδημία

Εκκλησία και πανδημία

Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου να ισχύσουν και στους ιερούς ναούς οι απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της διαδόσεως του κορωνοϊού υπήρξε γενναιότατη. Οσοι έστω έχουν μιαν κάποια αίσθηση της καταστάσεως που υφίσταται στους κόλπους της Εκκλησίας και του εκκλησιάσματος, μπορούν να φανταστούν τις αντιδράσεις που πιθανότατα θα προκληθούν, κυρίως εναντίον του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, που όμως δεν εδίστασε και ετόλμησε.

Οι ιεροί ναοί είναι όντως «ανοικτοί χώροι λατρείας» μόνον υπό την έννοια ότι εις ουδένα απαγορεύεται η είσοδος, πράγμα που δεν ισχύει στις κομματικές λέσχες ή στις κοινωνικές «φούσκες», σε κάποιες από τις οποίες ανήκει κάθε ένας από εμάς. Πόρνες και τελώνες εισέρχονται στους ναούς, μαζί με Αρχιερείς και Φαρισαίους της εποχής μας. Μεταφυσικές αναγωγές σε θέματα κτιριακά δεν νοούνται.

Η διοικητική μορφή της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι συνοδική και αυτό δίδει δυνατότητα αυτενεργείας στους κατά τόπους μητροπολίτες. Οταν ο Πάπας Ρώμης Κλήμης Α΄ το έτος 95 μ.Χ. έπρεπε να διαχειρισθεί την απαίτηση της Εκκλησίας της Κορίνθου να αντικαταστήσει τους χειροτονημένους ιερείς με άλλους της αρεσκείας της, δεν δίστασε να επικαλεστεί στρατιωτικούς κανόνες στην οργάνωση των εκκλησιαστικών πραγμάτων.

Οι ιεροί ναοί είναι «ανοικτοί χώροι λατρείας» μόνον υπό την έννοια ότι εις ουδένα απαγορεύεται η είσοδος. Μεταφυσικές αναγωγές σε θέματα κτιριακά δεν νοούνται.

«Ου πάντες εισίν έπαρχοι, ουδέ χιλίαρχοι, ουδέ εκατόνταρχοι, ουδέ πεντακόνταρχοι, αλλά έκαστος τα επιτασσόμενα υπό του βασιλέως και των ηγουμένων επιτελεί», έγραφε στην προς Κορινθίους Α΄ Επιστολή του, επί αυτοκράτορος Τραϊανού. Στη δημοκρατικώς διαρθρωμένη Εκκλησία της Ελλάδος αυτά δεν είναι δυνατόν να ισχύσουν. Εξ ου και απαιτείτο γενναιότης εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου και των Ιεραρχών.

Από το Μέγαρο Μαξίμου διακινήθηκε η πληροφορία ότι πριν από τη σύνοδο της Ιεραρχίας είχε προηγηθεί συνεννόηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον κ. Ιερώνυμο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος εκτελεί ό,τι δεν τόλμησε η πολιτεία.

Πρόκειται απλώς για συνήθεις ασυναρτησίες της πολιτικής. Διότι η απόφαση της Ιεραρχίας έχει ως στόχο την προστασία των φιλακόλουθων χριστιανών από την πανδημία. Δικαίωμα διαφωνίας έχουν οι χριστιανοί, που μπορούν να αποσυρθούν «εις το ταμείον» προκειμένου να προσευχηθούν, έως ότου περάσει το νέο κύμα της πανδημίας.

Θα υπάρξουν βέβαια ορισμένοι που επικαλούμενοι χωρίο της Επιστολής προς Κορινθίους Α΄ του Αποστόλου Παύλου θα συμπεριφερθούν ως «μωροί διά Χριστόν» έναντι των «φρονίμων εν Χριστώ». Και θα είναι έτοιμοι να αντιμετωπισθούν ως σκουπίδια [περικαθάρματα] του κόσμου και αποβράσματα [περίψημα].

Μόνον που ο Παύλος στο εν λόγω εδάφιο αναφερόταν στους Αποστόλους, στις ταπεινώσεις και στους ονειδισμούς που έπρεπε να περάσουν, διαδίδοντας το κήρυγμα του Ιησού. Υπάρχει βέβαια και το θέμα εάν τελικώς εφαρμοσθεί πλήρως η απόφαση της Ιεραρχίας. Αλλά ποια απόφαση κατά της πανδημίας έτυχε ολικής εφαρμογής εκτός από την πρώτη φάση της…

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS