Η τιμή, τιμή δεν έχει

Η τιμή, τιμή δεν έχει

Πριν από καμμιά πενηνταριά χρόνια κυκλοφορούσε, πανελλαδικώς, μία σατιρική εφημερίδα. Το Μούσι.

Όπου δίπλα από τον τίτλο υπήρχε ένας αρχαίος γενειοφόρος με κοτσίδα και την επεξήγηση, μούσι μπρος, μούσι πίσω. Στην άλλη άκρη της πρώτης σελίδας, εκεί που αναγραφόταν η τιμή, υπήρχε η θυμόσοφη φράση «η τιμή τιμή δεν έχει, χαρά σ’ όποιον την έχει»!

Σήμερα χαρά στην τιμή έχουν μόνο τα σούπερ μάρκετς! Διότι ενώ και με την έξωθεν καλή μαρτυρία ο πληθωρισμός είναι στο 1,5% ή περίπου τόσο, οι τιμές όταν πας να ψωνίσεις σ’ αυτές τις υπεραγορές, θυμίζει αυτό που έλεγε κάποτε ο μακαρίτης ο Σιούφας. Μπαίνεις με τα λεφτά στο καλάθι και βγαίνεις με τα ψώνια στην τσέπη. Καλό.

Εδώ έχουμε μία εξίσωση. Η ενεργειακή κρίση είναι σε ύφεση. Ο πληθωρισμός όπως αναφέραμε έχει πέσει πολύ, αλλά οι τιμές σε τρόφιμα κυρίως, αλλά και σε ορισμένα είδη κάνουν τον πελάτη πολίτη να χάνει το χρώμα του. Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα περί αισχροκέρδειας. Απ’ ο, τι δε φαίνεται είναι σχετικά ενημερωμένοι από τα αφεντικά και οι δόλιοι οι υπάλληλοι. Να για παράδειγμα. Γνωστή μου πήγε σε σούπερ μάρκετ να πάρει παιδικές πάνες. Το ταμπελάκι της τιμής έγραφε έκπτωση 50%. Η κυρία πήρε δύο πακέτα. Στο ταμείο όμως της ζήτησαν να πληρώσει με την παλιά τιμή. Όταν δικαιολογημένα διαμαρτυρήθηκε της είπαν ότι, ναι μεν το ταμπελάκι έγραφε έκπτωση 50%, αλλά θα ίσχυε από την επομένη και απλώς είχαν αλλά ξει την τιμή από την προηγούμενη, για να είναι έτοιμοι!!! Εδώ κολλάει ή δεν κολλάει η βρεμμένη σανίδα;

Το θέμα της ακρίβειας είναι περίεργο και πολιτικά κοστοβόρο. Κάποτε που υπήρχε και η αγορανομία, είχε συμβεί το εξής στην δεκαετία του ΄50. Υπουργός Εμπορίου ο Γιάννης ο Βαρβιτσιώτης. Τον οποίο άγρια μεσάνυχτα Κυριακής τον είχε ξυπνήσει ο πρωθυπουργός τότε, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής για να τον ρωτήσει γιατί είχε αυξηθεί η τιμή των…ραδικιών, όπως είχε γράψει μία εφημερίδα που ήδη είχε κυκλοφορήσει. Εμβρόντητος ο Βαρβιτσιώτης πήρε τηλέφωνο και ξύπνησε τον μανάβη του! Ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι καμμιά αύξηση δεν είχε γίνει. Απλώς είχε κάνει τυπογραφικό λάθος η εφημερίδα. Κι έτσι ησύχασε ο Καραμανλής.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ