Αξιοπιστία της κυβέρνησης

Αξιοπιστία της κυβέρνησης

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός στα πλαίσια του συνεδρίου του Οικονομικού Ταχυδρόμου, ξεκαθάρισε το εκλογικό τοπίο αναφέροντας ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2023. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε ως πρόεδρος στη Νέα Δημοκρατία κινήθηκε με πολιτικό γνώμονα την ξεκάθαρη πολιτική την οποία τήρησε και αφότου έγινε πρωθυπουργός. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ενώ όλο αυτό το διάστημα που οι δημοσκοπήσεις δίνουν στη Νέα Δημοκρατία διψήφιο προβάδισμα δεν επέλεξε την εύκολη λύση διενέργειας πρόωρων εκλογών.  

Στο πλαίσιο αυτό, σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με τον εκλογικό νόμο, ανέφερε ότι έχουμε ενισχυμένη αναλογική με μπόνους για το πρώτο κόμμα, με ξεκάθαρο πήχη αυτοδυναμίας και βεβαίως δεν είναι στις προθέσεις μας μία νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου. Σε επόμενο ερώτημα που δέχθηκε σχετικά με τις κυβερνήσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπου οι κυβερνήσεις σχηματίζονται με τη συμμετοχή αρκετών κομμάτων απάντησε ότι στόχος είναι σταθερότητα και όχι επί τούτω η αυτοδυναμία. Αυτό βεβαίως δεν ερμηνεύεται σε καμία περίπτωση ως φόβος για την απώλεια της αυτοδυναμίας αλλά αντιθέτως ως πίστη στην πολιτική ορθότητα.

Σε δηλώσεις του στο ίδιο συνέδριο ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρει ότι η αλλαγή στάσης Μητσοτάκη για αυτοδυναμία θέτει διλήμματα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ και ο πρωθυπουργός απαντά σε μια πρόκληση που είχε ο ίδιος και τώρα την μεταφέρει σε όλους τους άλλους. Εν συνεχεία αναφέρει, ως καθηγητής συνταγματικού δικαίου, ότι οι εκλογές στο τέλος της άνοιξης του 2023 χωρίς αλλαγή του εκλογικού νόμου συνιστούν μια πράξη σεβασμού του Συντάγματος. 

Η αναφορά του πρωθυπουργού σχετικά με την πιθανότητα κυβέρνησης συνεργασίας δεν είναι βεβαίως τυχαία αλλά στόχο έχει να μεταφέρει την πίεση στην πλευρά του ΚΙΝΑΛ ώστε να αρχίσει να παίρνει θέση ενόψει όλων των μεγάλων πολιτικών επιλογών που θα αντιμετωπίσουμε, υποχρεώνοντας τον Νίκο Ανδρουλάκη να ξεκαθαρίσει τι θα κάνει στην περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία δεν καταφέρει να κερδίσει την αυτοδυναμία. Στην περίπτωση που ο Νίκος Ανδρουλάκης συνεχίσει να απορρίπτει την πιθανότητα συνεργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι αυτό θα τον φθείρει προεκλογικά και παράλληλα θα υπάρξει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ.

Τον σεβασμό αυτό και την πολιτική ορθότητα επιβραβεύει καθημερινά και η ελληνική κοινωνία όπου σε πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας Marc οι ερωτηθέντες αναγνωρίζουν ότι η ακρίβεια οφείλεται στην διεθνή κρίση και στον πόλεμο. Ίσως είναι η πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση και μετά όπου οι πολίτες δεν κατηγορούν μία κυβέρνηση για την ακρίβεια, αντιθέτως αναγνωρίζουν τις προσπάθειες και την πολιτική που ακολουθήθηκε στον τομέα αυτό. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό που αποτυπώνεται στη δημοσκόπηση αυτή είναι ότι το 54,7 των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι εκλογές προτιμούν να γίνουν προς το τέλος της τετραετίας. 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS