Σε αυξημένη επιφυλακή για εισαγόμενα κρούσματα

Σε αυξημένη επιφυλακή για εισαγόμενα κρούσματα

Το άνοιγμα του τουρισμού έγινε και επίσημα χθες με την Ελλάδα να υποδέχεται τους πρώτους ξένους επισκέπτες.

Τα αεροδρόμια της χώρας άνοιξαν τις πύλες τους σε χιλιάδες τουρίστες και δεκάδες πτήσεις που έφτασαν χθες, με τους απαραίτητους ελέγχους και φυσικά την συμπλήρωση της φόρμας εντοπισμού που είναι απαραίτητη για την είσοδο στην χώρα.

Την πρώτη μέρα εκκίνησης του τουρισμού τα 27 αεροδρόμια της χώρας υποδέχθηκαν 235 διεθνείς πτήσεις, ενώ έγιναν πάνω 4.000 δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε ταξιδιώτες.

Οι περισσότεροι διενεργήθηκαν στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, αν και το ειδικό λογισμικό είχε προβλέψει 5.634 μοριακά τεστ, ο αλγόριθμος ανέδειξε τελικά περισσότερα. Αυτό έγινε διότι είχε συνδυάσει τον αριθμό των διαθέσιμων τεστ, τη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα στα εργαστήρια και την επισκεψιμότητα σε κάθε είσοδο στη χώρα. Ωστόσο δεν είχε προβλέψει τον βαθμό επικινδυνότητας ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του τόπου διαμονής του κάθε επιβάτη.

Υποχρεωτική συμπλήρωση φόρμας 48 ώρες πριν την αναχώρηση για την Ελλάδα από την Δευτέρα
Για την φόρμα εντοπισμού, τις πρώτες ημέρες τα μέτρα είναι πιο χαλαρά, καθώς μπορεί να συμπληρώνεται ακόμη και λίγες ώρες πριν την πτήση προς την Ελλάδα. Καταγράφηκαν κάποια προβλήματα στις αφίξεις μάλιστα χθες, καθώς κάποιοι τουρίστες δεν είχαν συμπληρώσει τις φόρμες, αλλά τα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν. Ωστόσο, αυτό θα αλλάξει από την Δευτέρα καθώς όσοι θέλουν να επισκεφτούν την χώρα μας, θα πρέπει να συμπληρώνουν την εν λόγω φόρμα τουλάχιστον 48 ώρες πριν την αναχώρησή τους.

Αυτό διευκρίνισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, χθες το βράδυ. Ο κ. Πέτσας είπε πως θα τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα κατά γράμμα, ενώ την ίδια ώρα θα πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση χιλιάδες έλεγχοι σε αεροδρόμια, λιμάνια και χερσαία σύνορα, κάτι που έχει ξεκινήσει από χθες.

Πέτσας: Νέα μέτρα αν παρατηρηθεί αύξηση κρουσμάτων
Για τις πρώτες ημέρες δίνεται μία περίοδος χάριτος ώστε να προσαρμοστούν όλοι στις νέες συνθήκες, όμως από Δευτέρα θα τηρούνται κατά γράμμα οι κανόνες, καθώς διανύουμε μία περίοδο όπου τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται ραγδαία σε αρκετές χώρες. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί αύξηση τις τελευταίες ημέρες στις χώρες των Βαλκανίων, όπως η Σερβία, που φέρνουν χιλιάδες επισκέπτες κάθε καλοκαίρι στην χώρα μας, γεγονός που φέρνει σε μεγαλύτερη επιφυλακή τον υγειονομικό μηχανισμό. Οπως τόνισε ο κ. Πέτσας, σε περίπτωση που παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων, τότε δεν θα διστάσει η κυβέρνηση να επιβάλει νέα μέτρα. 

«Φυσικά και θα πάρουμε μέτρα αν χρειαστεί. Όμως δε θα παρατηρούμε μόνο τον αριθμό των κρουσμάτων που θα έχουμε, αλλά θα κοιτάμε πώς μεταφράζεται αυτός ο αριθμός των κρουσμάτων από τις εισαγωγές στα νοσοκομεία μας. Τα περισσότερα από τα κρούσματα που εντοπίζονται τις τελευταίες ημέρες είναι ασυμπτωματικά, δε χρειάζονται νοσηλεία και είναι λιγότερο παθογόνα. Όπου δούμε ότι υπάρχουν μεγάλα προβλήματα, θα παίρνουμε γρήγορα μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Star.

Τι ισχύει για τους τουρίστες από Βρετανία, Σουηδία
Εν τω μεταξύ, ο κ. Πέτσας έδωσε διευκρινίσεις και για το τι ισχύει για τους Βρετανούς και Σουηδούς τουρίστες. Οπως τόνισε, δεν τους αποκλείεται η είσοδος στην χώρα, αλλά δεν μπορούν να έρχονται με απευθείας πτήσεις από τις χώρες τους ως τις 15 Ιουλίου. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουν πως αφού υποβληθούν σε έλεγχο για κορωνοϊό στο αεροδρόμιο, θα κατευθύνονται κανονικά στον προορισμό τους και σε περίπτωση που το τεστ τους βγει θετικό τότε θα πρέπει να μπαίνουν σε 14ημερη καραντίνα.

Σύψας: Κάνουμε ένα μεγάλο πείραμα με το άνοιγμα του τουρισμού
Τα εισαγόμενα κρούσματα είναι αυτά που ανησυχούν κυρίως, καθώς τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται πως ο κυριότερος «όγκος» των κρουσμάτων αφορά περιπτώσεις ταξιδιωτών. Χαρακτηριστικά χθες, από τα 23 νέα κρούσματα, τα 11 ήταν εισαγόμενα: 4 στον Προμαχώνα, 2 από την Αλβανία, 4 από πτήσεις και 1 από Ελληνοαμερικανό ταξιδιώτη στην Κάρπαθο. 

Η αύξηση αυτή των εισαγόμενων κρουσμάτων κρατά σε επιφυλακή τους ειδικούς, που περίμεναν ωστόσο ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν με το άνοιγμα του τουρισμού. Ένα άνοιγμα το οποίο ο καθηγητής κ. Σύψας, χαρακτήρισε ως ένα «μεγάλο πείραμα».

«Αυτή τη στιγμή κάνουμε ένα τεράστιο πείραμα για να έχουμε τουρισμό σε καιρό πανδημίας. Είναι ίσως από τις πρώτες φορές που γίνεται ένα τέτοιο μεγάλο πείραμα και σε τόσο μεγάλη έκταση» είπε χαρακτηριστικά στο Open, ενώ πρόσθεσε πως «κρατάμε την αναπνοή μας όλοι όσοι εμπλεκόμαστε σε αυτό το σχέδιο. Πιστεύουμε ότι μέσα στις επόμενες 10-14 μέρες θα έχουμε μια εικόνα ποια είναι η επίδραση του ανοίγματος των συνόρων στην επιδημία και ελπίζουμε τα πράγματα να είναι διαχειρίσιμα».

Τόνισε ωστόσο πως αν εντοπιστεί αυξημένη τάση, τότε δεν αποκλείεται να αλλάξουν ξανά οι ταξιδιωτικές οδηγίες. «Αν δούμε αυξητικές τάσεις και κυρίως αν δούμε διασπορά σε όλη την Ελλάδα, ιδίως αν δούμε ότι κάθε ημέρα έχουμε περισσότερα κρούσματα από την προηγούμενη, τότε ενδεχομένως να υπάρξει επανακαθορισμός και των ταξιδιωτικών οδηγιών, αλλά ενδεχομένως θα ληφθούν και άλλα μέτρα», ανέφερε.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS