Δάνης Κατρανίδης: Οι τρεις γάμοι, ο μεγάλος έρωτας με τη Μίρκα Παπακωνσταντίνου, η συνεργασία με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και η αγάπη για το θέατρο

Δάνης Κατρανίδης: Οι τρεις γάμοι, ο μεγάλος έρωτας με τη Μίρκα Παπακωνσταντίνου, η συνεργασία με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και η αγάπη για το θέατρο

Θλίψη σκόρπισε στον καλλιτεχνικό κόσμο, κι όχι μόνο, η είδηση του θανάτου του σπουδαίου ηθοποιού Δάνη Κατρανίδη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών.

Τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί από τον χώρο της υποκριτικής, καθώς αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ποιος ήταν ο Δάνης Κατρανίδης

Ο Δάνης Κατρανίδης γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου 1949 στο Αιγάλεω. Από μικρή ηλικία, μια δασκάλα του ανακάλυψε το υποκριτικό του ταλέντο και τον ώθησε να ασχοληθεί με το θέατρο. Αποφοίτησε από την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Αθηνών του Γιώργου Θεοδοσιάδη και ξεκίνησε την καριέρα του ως ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου από το 1971 έως το 1978.

Η αγάπη του Δάνη Κατρανίδη για το θέατρο ήταν αδιαμφισβήτητη. Σε μια από τις συνεντεύξεις του είχε αναφέρει ότι το πάθος του για την υποκριτική ξεκίνησε από τα παιδικά του χρόνια, όταν διηγούνταν ταινίες στους φίλους του σαν να ήταν το πρώτο του κοινό. Το θέατρο ήταν πάντα στο κέντρο της ζωής του, και αυτή η αφοσίωση τον έκανε έναν από τους πιο αγαπητούς και σεβαστούς ηθοποιούς της γενιάς του.

Η καριέρα του απογειώθηκε τη θεατρική σεζόν 1978-1979, όταν πρωταγωνίστησε στη θρυλική παράσταση «Cabaret» της Αλίκης Βουγιουκλάκη, όπου ενσάρκωσε τον ρόλο του «Κομπέρ». Ο Κατρανίδης έπαιξε σε όλα τα είδη θεάτρου, από τραγωδία και κωμωδία μέχρι μιούζικαλ και επιθεώρηση, ενώ είχε και αξιόλογη παρουσία στο θέατρο του ραδιοφώνου.

Παράλληλα με την καλλιτεχνική του δράση, δίδαξε στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή «Ίασμος» και στο Θεατρικό Εργαστήρι «Βασίλης Διαμαντόπουλος». Ήταν επίσης λάτρης της θάλασσας και δεινός ιστιοπλόος, με δεκάδες συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ανοικτής θαλάσσης.

Η προσωπική ζωή, οι γάμοι του και η Μίρκα Παπακωνσταντίνου

Το 1971, ο Δάνης Κατρανίδης παντρεύτηκε την ηθοποιό και συμμαθήτριά του στη Σχολή, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, με την οποία έμεινε παντρεμένος μέχρι το 1977. Παντρεύτηκε συνολικά τρεις φορές, ωστόσο δεν απέκτησε παιδιά. Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος, ο λόγος που δεν απέκτησε παιδιά δεν ήταν ιατρικός, αλλά η ζωή του τον οδήγησε σε άλλες επιλογές.

Ο έρωτας της ζωής του, όπως είχε παραδεχτεί, ήταν η Μίρκα Παπακωνσταντίνου, με την οποία διατήρησε πολύ καλές σχέσεις καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Η ίδια η Μίρκα Παπακωνσταντίνου είχε πει ότι ζήλευε πολύ τον Δάνη Κατρανίδη και μάλιστα τον είχε παρακολουθήσει, ενώ τον χαρακτήρισε «άνθρωπο της ζωής μου».

Η συνεργασία με την Αλίκη Βουγιουκλάκη

Ο Δάνης Κατρανίδης είχε συνεργαστεί πολλές φορές με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, αφήνοντας το στίγμα του στη θρυλική παράσταση «Cabaret» τη σεζόν 1978-1979, όπου ενσάρκωσε τον ρόλο του «Κομπέρ».

Ο ηθοποιός είχε μιλήσει με θερμά λόγια για τη συνεργασία του με την Αλίκη, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Συνεργαστήκαμε σε πολλά μιούζικαλ, ξεκινήσαμε από το "Καμπαρέ" και συνεχίσαμε με την "Καμπίρια" (Sweet Charity) και την "Εύθυμη Χήρα". Περνάγαμε καταπληκτικά, εντός και εκτός σκηνής. Είχε απίστευτο χιούμορ, γιατί έκανε χιούμορ πρώτα με τον εαυτό της. Όταν έβγαινε στη σκηνή και έβλεπε μεγάλες κυρίες, έλεγε: "Να, ήρθαν οι συμμαθήτριες!"».

Μιλώντας για τη συνεργασία τους, αποκάλυψε: «Κλείσαμε ραντεβού στο θέατρο Αλίκη. Μου λέει πράγματα για εμένα σαν να έχουμε δουλέψει μαζί 10 χρόνια στο θέατρο. Μένω άφωνος. Με είχε διαβάσει. Όταν μου έκανε την πρόταση είπα να το σκεφτώ. Να το σκεφτείς μου λέει. Τότε γινόταν χαμός, έκανα πρόβες για δύο έργα και ήμουν μπάρμαν σε ένα μπαρ».

Ο Κατρανίδης ανέφερε επίσης για την Αλίκη: «Όπως πολύ εύστοχα είχε πει η ίδια, "ο άνδρας της ζωής μου είμαι εγώ", γιατί ήταν ο στυλοβάτης όλου του σπιτιού της. Αγαπούσε τους φίλους της, ήταν πάντα δίπλα τους, και φυσικά, υπερασπιζόταν τις γυναίκες. Όταν με έβλεπε "φορτωμένο" με κάποια κοπέλα που μου άρεσε, μου έλεγε μια ατάκα από την "Εύθυμη Χήρα", κάνοντας λογοπαίγνιο με το όνομά μου: "Ντανίλο, συγκρατήσου!"».

Αυτές οι δηλώσεις δείχνουν το βάθος της συνεργασίας και της φιλίας που είχαν οι δύο μεγάλοι καλλιτέχνες, και τον θαυμασμό που ένιωθε ο Κατρανίδης για την Αλίκη Βουγιουκλάκη, η οποία αποτέλεσε σημαντική επιρροή στην καριέρα του.

Οι ταινίες και οι τηλεοπτικές εμφανίσεις του Δάνη Κατρανίδη

Στην κινηματογραφική του καριέρα, ο Δάνης Κατρανίδης έπαιξε σε σημαντικές ταινίες όπως «Η Δίκη των Δικαστών» (1974), «Ο Θίασος» (1975), «Ο Γυρολόγος» (1980), «Το Φράγμα» (1982), και πιο πρόσφατα, στην ταινία «Η Αναζήτηση της Λώρα Ντουράντ» (2019). Η τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση ήταν στην ταινία «Ταξίδι στα Αστέρια» (2021), όπου υποδύθηκε τον ιδρυτή της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού, Παύλο Γιαννακόπουλο.

Στην τηλεόραση, είχε ξεχωρίσει με τον ρόλο του στη σειρά «Τα Μυστικά της Εδέμ», ενώ η τελευταία του εμφάνιση ήταν στη σειρά «Αστέρας Ραχούλας».

Ο Δάνης Κατρανίδης αφήνει πίσω του μια τεράστια παρακαταθήκη στο ελληνικό θέατρο και κινηματογράφο, καθώς και στη μνήμη των ανθρώπων που τον γνώρισαν και τον αγάπησαν τόσο στη σκηνή όσο και στην προσωπική του ζωή.

 

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ