Μελέτη: Ασθενείς με μετάλλαξη Δέλτα έχουν 300 φορές υψηλότερο ιικό φορτίο από εκείνους με το αρχικό στέλεχος

Μελέτη: Ασθενείς με μετάλλαξη Δέλτα έχουν 300 φορές υψηλότερο ιικό φορτίο από εκείνους με το αρχικό στέλεχος

Άτομα που μολύνθηκαν από τη μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού έχουν ιικό φορτίο κατά 300 φορές υψηλότερο σε σύγκριση με εκείνους που μολύνθηκαν από το αρχικό στέλεχος του ιού, σύμφωνα με μελέτη στη Νότια Κορέα.

Το ιικό αυτό φορτίο – δηλαδή η ποσότητα του κορωνοϊού στο αίμα ενός ατόμου – είναι υψηλότερο σ’ όσους προσβλήθηκαν από τη μετάλλαξη Δέλτα, όταν πρωτοεμφανίζουν συμπτώματα της Covid-19, αλλά βαθμιαία υποχωρεί περίπου στα ίδια επίπεδα με εκείνα άλλων μεταλλάξεων δέκα ημέρες μετά την κορύφωση της λοίμωξης, σύμφωνα με την Κορεατική Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (KCDA). «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι κατά 300 φορές πιο λοιμογόνος» από το στέλεχος που πρωτοεμφανίστηκε στην Ουχάν της Κίνας, υπογραμμίζουν οι ερευνητές, προσθέτοντας ότι κατά τη γνώμη τους «το ποσοστό μετάδοσης είναι κατά 1,6% υψηλότερο απ’ ό,τι στη μετάλλαξη Άλφα και περίπου δύο φορές υψηλότερο σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού».

Το υψηλότερο ιικό φορτίο στο αίμα ενός ατόμου αυξάνει τις πιθανότητες ο φορέας να μολύνει άλλους. Η παραλλαγή Δέλτα, που πρωτοεντοπίστηκε στην Ινδία, έχει εξελιχθεί σε κυρίαρχο στέλεχος παγκοσμίως. Στη μελέτη τους οι Νοτιοκορεάτες ερευνητές συνέκριναν το ιικό φορτίο 1.848 ασθενών της μετάλλαξης Δέλτα με εκείνο 22.106 ατόμων που είχαν μολυνθεί από άλλα στελέχη. Διαπίστωσαν ακόμη ότι το ιικό φορτίο των προσβεβλημένων από τη μετάλλαξη Δέλτα πέφτει σε επίπεδο που να είναι 30 φορές υψηλότερο απ’ ό,τι εκείνο του αρχικού στελέχους του κορωνοϊού τέσσερα 24ωρη μετά την κορύφωση της λοίμωξης καθώς ο οργανισμός προσπαθεί να την καταπολεμήσει.

Η KCDA απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να σπεύσουν να υποβληθούν σε διαγνωστικό τεστ, μόλις εμφανίσουν συμπτώματα της Covid-19, αφού σε αυτή τη φάση μπορούν να μεταδώσουν ευκολότερα τον ιό. Η ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών έπιασαν στον ύπνο πολλές ασιατικές χώρες την ώρα που ξανανοίγουν οικονομίες στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Η Νότια Κορέα, όπου καλπάζει η μετάλλαξη αυτή, κατέγραψε τη Δευτέρα άλλα 1.509 νέα κρούσματα ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους στα 239.287 στη χώρα, που θρηνεί 2,228 θύματα του κορωνοϊού. Από τα 52 εκατ. του πληθυσμού της έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου για την Covid-19 το 51,2% και έχει πλήρως ε3μβολιαστεί το 23,9%.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS