Το Νο1 πρώιμο σημάδι του καρκίνου του παχέος εντέρου που οι περισσότεροι αγνοούν, σύμφωνα με τους γαστρεντερολόγους

Το Νο1 πρώιμο σημάδι του καρκίνου του παχέος εντέρου που οι περισσότεροι αγνοούν, σύμφωνα με τους γαστρεντερολόγους

Δεν πρέπει να αγνοήσετε αυτό το σύμπτωμα. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου συγκαταλέγεται στους πιο συχνούς τύπους καρκίνου στην Αμερική, με περίπου 106.000 νέα κρούσματα να αναφέρονται στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο, σύμφωνα με την American Cancer Society.

Καρκίνος παχέος εντέρου: Τα 3 συχνότερα συμπτώματα σε νέους ασθενείς

Τα καλά νέα είναι ότι μπορεί να θεραπευτεί όταν εντοπιστεί σε αρχικά στάδια. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να είστε σε εγρήγορση για τυχόν πιθανά συμπτώματα καρκίνου του παχέος εντέρου. Ποια σημάδια, όμως, παραβλέπουν συχνά οι άνθρωποι;

Το σημάδι του καρκίνου του παχέος εντέρου που οι περισσότεροι αγνοούν

Η αιμορραγία από τον πρωκτό συγκαταλέγεται στα πιο συνηθισμένα πρώιμα σημάδια του καρκίνου του παχέος εντέρου. «Η αιμορραγία είναι το πιο σημαντικό πρώιμο σύμπτωμα», λέει ο Dr. Robert E. Schoen, MD, γαστρεντερολόγος στο UPMC.

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Ποια είναι τα συμπτώματα σε νεαρά άτομα – Τι λένε ειδικοί της Mayo Clinic

Ενώ η αιμορραγία από τον πρωκτό είναι ένα από τα πιο κοινά πρώιμα σημάδια καρκίνου του παχέος εντέρου, οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι το σύμπτωμα αυτό οφείλεται σε κάτι λιγότερο σοβαρό. «Μερικοί άνθρωποι βλέπουν αίμα στα κόπρανα τους και σκέφτονται ότι είναι αιμορροΐδες και ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αυτό όμως μπορεί να είναι ένα μοιραίο λάθος», λέει ο Dr. Schoen. «Δεν είναι πάντα αιμορροΐδες. Μπορεί να είναι κάτι σοβαρό, όπως καρκίνος και χρειάζεται να εξεταστεί από γιατρό».

Η Dr. Arielle Kanters, MD, χειρουργός παχέος εντέρου στην Κλινική Κλίβελαντ, συμφωνεί ότι δεν είναι κάτι που πρέπει να το αμελήσετε χωρίς να συμβουλευτείτε γιατρό. «Η αιμορραγία από τον πρωκτό χωρίς σαφή αιτία και χωρίς πρόσφατη κολονοσκόπηση – τουλάχιστον κατά τη γνώμη μου, ως χειρουργός παχέος εντέρου – θεωρείται πιθανός καρκίνος μέχρι αποδείξεως του εναντίου», λέει η Dr. Kanters.

Άλλα πρώιμα σημάδια του καρκίνου του παχέος εντέρου που συνήθως παραβλέπονται

Εκτός από το αίμα στα κόπρανα, ένα άλλο κοινό πρώιμο σύμπτωμα καρκίνου του παχέος εντέρου που πολλοί άνθρωποι παραβλέπουν ή αγνοούν, είναι η αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου. «Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει είτε ότι από το να έχετε μια σταθερή ρουτίνα κενώσεων, τώρα έχετε αυξημένη δυσκοιλιότητα, είτε το αντίθετο, δηλαδή μια αλλαγή σε συμπτώματα διάρροιας», λέει ο Dr. Schoen.

Εφόσον η συχνότητα των κενώσεων μπορεί να διαφοροποιείται για διάφορους λόγους, ο Dr. Schoen λέει ότι το «κλειδί» είναι να παρακολουθείτε προβλήματα που συνεχίζονται χωρίς προφανή αιτία. «Αν πάτε διακοπές και υποφέρετε από δυσκοιλιότητα, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τρέξετε στον γιατρό σας. Πρέπει να δείτε μια κάποια διάρκεια στα συμπτώματα».

Ο Dr. Kanters λέει ότι υπάρχουν και άλλα συμπτώματα που θα μπορούσαν να αποτελούν πιθανό σημάδι πρώιμου καρκίνου του παχέος εντέρου. «Άλλα κοινά συμπτώματα μπορεί να είναι:

  • η απρόσμενη απώλεια βάρους,
  • η ανεξήγητη αναιμία, δηλαδή χαμηλός αιματοκρίτης,
  • έντονη κόπωση και απώλεια ενέργειας και
  • αλλαγές στο χρώμα των κοπράνων σας».

Γιατί οι προληπτικοί έλεγχοι είναι τόσο σημαντικοί

Οι γιατροί τονίζουν ότι μπορεί να εντοπίσετε προβλήματα του παχέος εντέρου πριν καν προκαλέσουν αισθητά συμπτώματα και πολύ πριν φτάσουν στο σημείο να γίνουν καρκίνος. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία αναφέρει ότι τα ποσοστά διάγνωσης του καρκίνου του παχέος εντέρου έχουν μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, εν μέρει λόγω της αύξησης των προληπτικών ελέγχων. «Πρέπει να κάνετε προληπτικό έλεγχο», λέει ο Dr. Schoen.

Σημειώνει ότι οι προληπτικοί έλεγχοι για τον καρκίνο του παχέος εντέρου μπορούν όχι μόνο να εντοπίσουν και να διαγνώσουν τον καρκίνο, αλλά μπορούν συχνά να τον προλάβουν από του να αναπτυχθεί εξ αρχής. Οι πολύποδες, μερικοί από τους οποίους μπορεί να είναι προκαρκινικοί, μπορούν συχνά να αφαιρεθούν κατά τη διάρκεια μιας κολονοσκόπησης. Αυτή η προληπτική προσέγγιση είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, λένε οι γιατροί.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ