Συναγερμός από τον ΠΟΥ: Η παραλλαγή Όμικρον φαίνεται να είναι «πολύ μεταδοτική»

Συναγερμός από τον ΠΟΥ: Η παραλλαγή Όμικρον φαίνεται να είναι «πολύ μεταδοτική»

Η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ επισημαίνει ότι δεν χρειάζεται πανικός για την παραλλαγή Όμικρον, αλλά προετοιμασία και προσοχή.

Η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Σούμια Σουαμινάθαν δήλωσε σήμερα στο συνέδριο Reuters Next πως ενώ η νέα παραλλαγή Όμικρον του κοροναϊού φαίνεται να είναι πολύ μεταδοτική, η σωστή απόκριση είναι να είμαστε προετοιμασμένοι, προσεκτικοί και να μην πανικοβαλλόμαστε.

«Πόσο ανήσυχοι θα πρέπει να είμαστε; Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και προσεκτικοί, να μην πανικοβαλλόμαστε, γιατί είμαστε σε διαφορετική κατάσταση απ’ ό, τι πριν από έναν χρόνο», δήλωσε η Σουαμινάθαν σε συνέντευξη στο συνέδριο Reuters Next.

Παρ’ όλο που η εμφάνιση της νέας παραλλαγής είναι ανεπιθύμητη, είπε πως ο κόσμος είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένος δεδομένης της ανάπτυξης των εμβολίων από την έναρξη της πανδημίας της COVID-19.

«Ας ελπίσουμε ότι είναι πιο ήπια»

«Πρέπει να περιμένουμε, ας ελπίσουμε ότι είναι πιο ήπια… αλλά είναι πολύ νωρίς να καταλήξουμε σε συμπεράσματα για την παραλλαγή ως σύνολο», είπε η Σουαμινάθαν.

«Η Δέλτα ευθύνεται για το 99% των μολύνσεων σε όλο τον κόσμο. Η παραλλαγή αυτή θα πρέπει να είναι πιο μεταδοτική για να γίνει κυρίαρχη σε όλο τον κόσμο. Είναι πιθανό, αλλά δεν μπορεί να προβλεφθεί».

Η Σουαμινάθαν είπε πως η παραλλαγή Όμικρον φαίνεται να προκαλεί τριπλάσιες μολύνσεις απ’ ό,τι προηγουμένως στη Νότια Αφρική, κάτι που σημαίνει ότι «όντως φαίνεται να μπορεί να υπερβεί κάποια φυσική ανοσία από προηγούμενη μόλυνση».

Τα εμβόλια φαίνεται όντως να έχουν κάποιο αποτέλεσμα

«Το γεγονός ότι δεν αρρωσταίνουν… σημαίνει πως τα εμβόλια εξακολουθούν να παρέχουν προστασία και ελπίζουμε ότι θα εξακολουθήσουν να παρέχουν προστασία», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν χρειάζεται αναμνηστική δόση εμβολίου κάθε χρόνο, είπε «ο Π.Ο. Υ. ετοιμάζεται για όλα τα σενάρια», τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μια επιπλέον δόση, ιδιαίτερα σε ορισμένες ηλικιακές ομάδες ή ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού, ή ένα τροποποιημένο εμβόλιο.

«Η φυσική λοίμωξη δρα ως ενισχυτική δόση», είπε η Σουαμινάθαν και πρόσθεσε πως ενώ η νέα παραλλαγή «θα μπορούσε να έχει προέλθει από μια χώρα όπου δεν υπάρχει μεγάλη δυνατότητα αλληλούχησης του γονιδιώματος», η προέλευσή της δεν είναι γνωστή.

«Μπορεί να μην μάθουμε ποτέ» είπε η Σουαμινάθαν.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS