Ο κορωνοϊός προκαλεί και εξανθήματα: Ενας στους 11 ασθενείς εμφανίζει κoκκινίλες με έντονο κνησμό

Ο κορωνοϊός προκαλεί και εξανθήματα: Ενας στους 11 ασθενείς εμφανίζει κoκκινίλες με έντονο κνησμό

Να συμπεριληφθούν τα δερματικά εξανθήματα στην επίσημη λίστα των συμπτωμάτων της Covid-19, που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, ζητούν Βρετανοί επιστήμονες, αφού όπως διαπίστωσαν ένας στους 11 ασθενείς εμφανίζει κοκκινίλες με έντονο κνησμό.

Την ώρα που η Βρετανία ετοιμάζεται για ένα δεύτερο φονικό κύμα της πανδημίας το χειμώνα , ερευνητές του King’s College του Λονδίνου ανέλυσαν δεδομένα 20.000 Βρετανών που είτε διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό είτε ήταν ύποπτοι φορείς και βρήκαν ότι το 9% των διαγεγνωσμένων ασθενών έπασχε από δερματικά εξανθήματα, όπως και το 8% των υπόπτων φορέων. Οι επιστήμονες ζητούν πλέον να αναγνωριστούν τα εξανθήματα ως επίσημο σύμπτωμα του νέου κορωνοϊού, ώστε να μην ξεφύγει από τα ραντάρ ένας σημαντικός αριθμός κρουσμάτων.

Το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) περιλαμβάνει μόνον τρία συμπτώματα στη λίστα (πυρετό, επίμονο βήχα και απώλεια της γεύσης και της όσφρησης), ενώ στις ΗΠΑ το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων προειδοποιεί για 11 συμπτώματα του κορωνοϊού, περιλαμβανομένων της κόπωσης, των πόνων στο σώμα, του πονοκεφάλου, του πονόλαιμου και της δύσπνοιας, αν και παραδέχεται ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί να προκαλέσει κι άλλες παρενέργειες.

Στην έρευνα τoυς οι ειδικοί του King’s College του Λονδίνου χρησιμοποίησαν επίσης στοιχεία 336.837 χρηστών της ειδικής εφαρμογής για την ιχνηλάτηση συμπτωμάτων της Covid-19, όπου οι χρήστες αναφέρουν τα συμπτώματά τους. Από τους 27.157 που υποβλήθηκαν σε τεστ διαγνώστηκαν θετικοί οι 2.021 και εξ’ αυτών οι 178 ανέφεραν ότι εμφάνισαν εξανθήματα. Ενώ από τους 17.371 υπόπτους φορείς, το 8,2% αντιμετώπισε ανάλογα προβλήματα.

O κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει έως και 19 συμπτώματα
Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Μάριο Φάλκι, είπε ότι οι ασθενείς του κορωνοϊού ανέφεραν ότι είχαν εξανθήματα επί εβδομάδες, πολύ μεγαλύτερο διάστημα απ’ ό,τι τα συνήθη συμπτώματα. Κι όπως αναφέρει στην έρευνα που δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί, «τα εξανθήματα της Covid-19 μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορες μορφές και στάδια της νόσου. Οι ετερογενείς εμφανίσεις, η χρονική καθυστέρηση και η εστίασε σε βαριά ασθενείς στις πρώτες φάσεις της πανδημίας οδήγησαν στο να παραβλεφθεί η επιδερμίδα ως ένας σημαντικό όργανο-στόχο της Covid-19. Aν και δεν είναι τόσο κυρίαρχο σύμπτωμα όσο ο πυρετός, είναι σημαντική ένδειξη της Covid-19 και διαρκούν περισσότερο. Μια αυξημένη επαγρύπνηση του κοινού και των επαγγελματιών Υγείας αναφορικά με τις δερματικές αλλαγές λόγω της Covid-19 θα επιτρέψει μια αποτελεσματικότερη ταυτοποίηση νέων μαζικών κρουσμάτων της νόσου».

Ο επιδημιολόγος του Kings’ College του Λονδίνου, καθηγητής Τιμ Σπέκτορ, επεσήμανε ότι ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει έως και 19 συμπτώματα και κάθε μήνα εντοπίζονται καινούρια. Κι όπως προειδοποίησε τα εξανθήματα φαίνεται ότι εμφανίζονται στο 10% των ασθενών της Covid-19. «Φαίνεται ότι [τα εξανθήματα] συνιστούν παράγοντας πρόγνωσης του κορωνοϊού κι οι παθολόγοι το αγνοούν και διώχνουν τον κόσμο, ενώ το ΝΗS δεν τα αναγνωρίζει ως πιθανά συμπτώματα. Συνήθως εμφανίζονται σε συνδυασμό [με άλλα] αλλά μπορεί να εμφανιστούν σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα, ενίοτε μετά από άλλα συμπτώματα, ή νωρίτερα – δύο εβδομάδες μετά ή 15 μέρες νωρίτερα – και αγνοούνται επειδή ούτε το κοινό ούτε οι γιατροί γνωρίζουν»…

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ