Κοροναϊός: Κλινικές δοκιμές τελικής φάσης για το φάρμακο σε γηροκομεία

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Eli Lilly ξεκινά κλινικές δοκιμές τελικής φάσης να εξετάσει αν μία από τις πειραματικές θεραπείες της με αντισώματα κατά της Covid-19 μπορεί να προλάβει την εξάπλωση του ιού μεταξύ των ενοίκων και του προσωπικού σε γηροκομεία στις ΗΠΑ.


Η κλινική δοκιμή φάσης 3 της θεραπείας που ανέπτυξε η εταιρεία σε συνεργασία με την καναδική εταιρεία βιοτεχνολογίας AbCellera, αναμένεται να περιλαμβάνει μέχρι και 2.400 συμμετέχοντες που ζουν ή εργάζονται σε ιδρύματα όπου έχει υπάρξει πρόσφατα επιβεβαιωμένο κρούσμα της Covid-19.

«Η Covid-19 είχε καταστροφικές επιπτώσεις σε γηροκομεία» δήλωσε ο επιστημονικός διευθυντής της Eli Lilly Ντάνιελ Σκοβρόνσκι σε ανακοίνωσή του. «Εργαζόμαστε όσο πιο γρήγορα γίνεται για να δημιουργήσουμε φάρμακα που θα μπορούν να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού σε αυτά τα ευπαθή άτομα».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters το φάρμακο δοκιμάζεται ήδη σε νοσοκομεία για να διαπιστωθεί αν μπορεί να λειτουργήσει ως θεραπεία σε άτομα που ήδη πάσχουν από την ασθένεια. Η νέα κλινική δοκιμή θα εξετάσει το αν λειτουργεί προληπτικά.

Για να επιταχύνει τη μελέτη, η Eli Lilly έχει δημιουργήσει κινητές ερευνητικές μονάδες που μπορούν να ανταποκριθούν σε εξάρσεις του κοροναϊού σε γηροκομεία σε όλη την Αμερική.

Το φάρμακο που δοκιμάζεται ανήκει σε μια κατηγορία θεραπειών που είναι γνωστές ως μονοκλωνικά αντισώματα. Η Regeneron και άλλες φαρμακευτικές εταιρείες δοκιμάζουν παρόμοιες θεραπείες κατά της Covid-19.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Eli Lilly ανακοίνωσε στους επενδυτές ότι το φάρμακο έχει προχωρήσει σε δοκιμές φάσης 2 ως θεραπεία και οι δοκιμές τελικής φάσης θα ξεκινήσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Τα αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές φάσης 2 αναμένονται στο δ΄ τρίμηνο.

 Copyright © 2014 - 2022 YSTEROGRAFO NEWS