ΥΓΕΙΑ

Β. Κικίλιας: Πρόταση στην Ε.Ε. για e-πλατφόρμα δεδομένων για τον COVID-19

Σε μια ενιαία πολιτική έναντι της κρίσης με τον κοροναϊό COVID-19 με βάση τον ΠΟΥ και το ECDC, όπως επίσης στην ενίσχυση της συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο, συμφώνησαν σήμερα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., κατά το έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας, στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του Βασίλη Κικίλια.


Η Επιτροπή θα είναι έτοιμη να προβεί σε κοινή προμήθεια φαρμάκων και προστατευτικών μέσων, εάν αυτό στο μέλλον απαιτηθεί.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Κικίλιας κατέθεσε πρόταση για τον ψηφιακό συγχρονισμό των κρατών-μελών, με τη δημιουργία ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας επιστημονικών δεδομένων, που θα ανταλλάσσονται άμεσα μεταξύ των κρατών-μελών για την καλύτερη αντιμετώπιση της κατάστασης. 

Όπως ανάφερε στην πρότασή του ο υπουργός, τα δεδομένα της πλατφόρμας θα είναι προσβάσιμα μόνο από τις ομάδες διαχείρισης κρίσεων κάθε χώρας, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία των προσωπικών δεδομένων των ασθενών. Θα δίνουν, όμως, τη δυνατότητα να υπάρχει άμεση πρόσβαση στην πληροφορία και άρα να σχεδιάζονται από τους ειδικούς επιστήμονες οι πολιτικές υγείας.

«Θεωρούμε πως αυτός είναι ένας επιστημονικός τρόπος να συνεργαστούμε και να ελέγξουμε επαγγελματικά, σε ιατρική βάση, το πρόβλημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε» τόνισε.

Ο κ. Κικίλιας σημείωσε πως η Ελλάδα συμβαδίζει με τα πρωτόκολλα, την ενημέρωση και τις συμβουλές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όπως και του ECDC. «Υπάρχει ένα εθνικό πλάνο με 13 νοσοκομεία αναφοράς, με τρία εργαστήρια σε ό,τι έχει να κάνει με τα δείγματα.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποιοι κρούσμα, καίτοι έχουν διερευνηθεί περιστατικά, τα οποία γρήγορα και άμεσα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας και οι ειδικοί επιστήμονες, λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι στη χώρα έρχονται να αντιμετωπίσουν» ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Υγείας.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
 Copyright © 2020 YSTEROGRAFO NEWS