Γλυπτά του Παρθενώνα: Το Βρετανικό Μουσείο καλεί την Ελλάδα σε «σύμπραξη»

Γλυπτά του Παρθενώνα: Το Βρετανικό Μουσείο καλεί την Ελλάδα σε «σύμπραξη»

Ο αναπληρωτής διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Τζόναθαν Ουίλιαμς, πρότεινε μια «σύμπραξη» με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, μέσα από την οποία θα μπορούσαν να επιστραφούν στην Αθήνα ύστερα από 200 και πλέον χρόνια.

Συγκεκριμένα, ο Τζόναθαν Γουίλιαμς, υψηλόβαθμο στέλεχος του Βρετανικού Μουσείου, καλεί «τους Έλληνες συνεργάτες και φίλους για μια "σύμπραξη του Παρθενώνα"» καθώς, όπως τονίζει, «πιστεύει έντονα ότι υπάρχει χώρος για μια εκ νέου δυναμική και θετική συζήτηση, η οποία θα βρει νέους τρόπους συνεργασίας».

Όπως αναφέρει ο Guardian περιγράφοντας την υπόθεση «τα ‘ελγίνεια γλυπτά - 17 αγάλματα και μέρος μιας ζωφόρου που κοσμούσαν τον ηλικίας 2.500 ετών ναό του Παρθενώνα στην Ακρόπολη - είχαν αφαιρεθεί από τον λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα, όσο ήταν Βρετανός πρεσβευτής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Έκτοτε αποτελούν αντικείμενο μιας μακροχρόνιας, ασίγαστης διαμάχης».

Σε μια συνέντευξη στο περιοδικό Sunday Times Culture, ο Τζόναθαν Γουίλιαμς είπε ότι το Βρετανικό Μουσείο ήθελε να «αλλάξει τη θερμοκρασία της συζήτησης» γύρω από τα μάρμαρα.

Ο Γουίλιαμς είπε: «Αυτό που ζητάμε είναι μια ενεργή «συνεργασία του Παρθενώνα» με τους φίλους και τους συναδέλφους μας στην Ελλάδα. Πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχει χώρος για μια πραγματικά δυναμική και θετική συζήτηση μέσα στην οποία μπορούν να βρεθούν νέοι τρόποι συνεργασίας».

Το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει πει ότι θα παραδώσει τα γλυπτά πίσω, με τον Γουίλιαμς να υποστηρίζει ότι αποτελούν «απολύτως αναπόσπαστο μέρος» της συλλογής. Ωστόσο, είπε ότι όλες οι πλευρές πρέπει «να βρουν έναν δρόμο προς τα εμπρός γύρω από την πολιτιστική ανταλλαγή ενός επιπέδου, έντασης και δυναμισμού που δεν έχει επινοηθεί μέχρι τώρα». Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν πολλά υπέροχα πράγματα που θα χαιρόμασταν να δανειστούμε και να δανείσουμε. Είναι αυτό που κάνουμε».

Όπως σημειώνει ο Guardian, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ζητήσει επανειλημμένα να επιστραφούν τα μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα, προσφέροντας μάλιστα ως αντάλλαγμα να δανείσει μερικούς από τους άλλους θησαυρούς της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς στο Βρετανικό Μουσείο.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS