Εθνικό Θέατρο: Επιδιώκουμε να αποκλιμακωθεί η φόρτιση των σπουδαστών της Δραματικής Σχολής

Εθνικό Θέατρο: Επιδιώκουμε να αποκλιμακωθεί η φόρτιση των σπουδαστών της Δραματικής Σχολής

Συνεδρίασε το απόγευμα της Πέμπτης 9 Φεβρουαρίου 2023, το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Θεάτρου, με την παρουσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Γιάννη Μόσχου.

Ήδη με την από 28.12.2022 σχετική ανακοίνωσή του, που έθετε τον προβληματισμό για τα μείζονα ζητήματα που ανέκυπταν από την έκδοση του Π.Δ. 85/2022, είχε τονιστεί ότι όλα τα μέλη του Δ.Σ θα υποστηρίξουν κάθε συντεταγμένη έκφραση θεσμικών οργάνων της καλλιτεχνικής κοινότητας, η οποία θα κατέτεινε στην άρση ανεπιεικών συνεπειών, και ότι θα συμβάλλουν εμπράκτως στον αναγκαίο διάλογο.

Τα σημεία της ανακοίνωσης

1.Οι λύσεις που έχουν δοθεί έως σήμερα από την Πολιτεία δεν είναι επαρκείς και δεν θεραπεύουν την ηθική απαξίωση της ανώτερης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Καλούμε σε εντατικοποίηση της διαβούλευσης και της σχετικής νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας σε δύο επίπεδα χρονικής κλιμάκωσης:

· Αφενός, για την άμεση εντοπισμένη τροποποίηση του Π.Δ. 85/2022 ώστε να διευκρινίζεται ότι η ανώτερη καλλιτεχνική εκπαίδευση εμπίπτει σε κατηγορία ανώτερη της (ΔΕ), ακόμη και με πρόβλεψη νέας ειδικής κατηγορίας (ενδεχομένως ΚΕ-Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης) ισότιμης προς την κατηγορία (ΤΕ).

· Αφετέρου, για τη μεσοπρόθεσμη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για την ανωτατοποίηση των καλλιτεχνικών σπουδών με ίδρυση και άλλων Πανεπιστημιακών Τμημάτων Παραστατικών Τεχνών που θα διευρύνουν την πανεπιστημιακή καλλιτεχνική εκπαίδευση.

2.Η Δραματική Σχολή του Θεάτρου μας αντανακλά την αγωνία όλης της θεατρικής κοινότητας ως ζωντανός οργανισμός, ακόμη και αν μας πληγώνει η αναστολή των δραστηριοτήτων της. Η θαρραλέα απόφαση παραίτησης των διδασκόντων συμβάλλει στην ενίσχυση των εύλογων αιτημάτων του κλάδου, όσο και αν το συμβολικό φορτίο της επιχειρήθηκε τεχνηέντως να απαξιωθεί. Με την αποκατάσταση της κανονικής λειτουργίας της Σχολής, η διδακτική σχέση μαζί τους θα αποκατασταθεί επίσης.

3.Η συμβολική κατάληψη των κτηρίων του Εθνικού Θεάτρου από σπουδαστές Δραματικών Σχολών και άλλους καλλιτέχνες επιτελεί ισχυρή σημειολογική λειτουργία. Όσο η μορφή της παραμένει ειρηνική, το Εθνικό Θέατρο κρίνει ορθό να μην διαρρήξει την ενότητα της θεατρικής κοινότητας με οποιαδήποτε ενέργεια. Εγκαινιάζουμε ήδη από σήμερα τον διάλογο μαζί τους (βρισκόμαστε, εξάλλου, πάντοτε σε διαρκή θεσμική διαβούλευση με τον Σύλλογο Σπουδαστών της Δραματικής Σχολής) ώστε να αποκλιμακωθεί η φόρτιση και να ενσωματωθούν δίκαια αιτήματά τους στη συνολική θεσμική πρόταση που προτίθεται το Εθνικό Θέατρο να υποβάλει στην Πολιτεία. Σκοπός μας είναι η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας όλων των δραστηριοτήτων του Εθνικού Θεάτρου.

Τη στιγμή αυτή προέχει η νηφάλια και επεξεργασμένη διατύπωση των αιτημάτων της καλλιτεχνικής κοινότητας, μέσα από τις καταστατικές διεργασίες των αρμόδιων σωματειακών φορέων της. Το Εθνικό Θέατρο θα πρωτοστατήσει και σε αυτή τη σημαντική διαδικασία.

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΟΥΛΑΝΤΖΑΣ-Πρόεδρος ΕΡ
ΣΗ ΠΗΤΤΑ-Αντιπρόεδρος
ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΥΡΩ ΜΑΝΕ
ΠΛΑΤΩΝ ΜΑΥΡΟΜΟΥΣΤΑΚΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΗΣ

Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΣ

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS