Μητσοτάκης: Επόμενο βήμα η προσέγγιση για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ - Ερντογάν: Είμαστε αδέρφια, δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν λύνεται

Μητσοτάκης: Επόμενο βήμα η προσέγγιση για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ - Ερντογάν: Είμαστε αδέρφια, δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν λύνεται

«Σήμερα πράγματι είναι μία μέρα ξεχωριστή καθώς ύστερα από επτά χρόνια συνέρχεται το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος και Τουρκίας», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας τις κοινές δηλώσεις του με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, αμέσως μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Σημειώνεται ότι η συνάντησή τους διήρκεσε πάνω από μία ώρα, υπερβαίνοντας τον χρόνο που είχε προβλεφθεί βάσει του προγράμματος.

«Ένα γεγονός το οποίο νομίζω από μόνο του σηματοδοτεί την πρόθεση των δύο χωρών μας να αναζητήσουν νέους δημιουργικούς δρόμους στις μεταξύ τους σχέσεις», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι στο διάστημα στο οποίο μεσολάβησε αντιμετωπίσαμε πρωτόγνωρες προκλήσεις που δεν γνωρίζουν σύνορα, με ειδική αναφορά στην τριετή πανδημία, κι έναν πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης που προκάλεσε ενεργειακή, πληθωριστική και επισιτιστική κρίση αλλά και μεγάλες φυσικές καταστροφές. Επίσης και στις περιφερειακές συγκρούσεις που εγείρουν σοβαρή ανησυχία.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι δύο χώρες βαδίζουν σε ένα πιο ήρεμο μονοπάτι

«Αλλά και οι διμερείς μας σχέσεις γνώρισαν διακυμάνσεις, που κάποιες στιγμές τις απείλησαν επικίνδυνα και μαζί τους την ασφάλεια και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι τους τελευταίους μήνες οι δύο χώρες βαδίζουν σε ένα πιο ήρεμο μονοπάτι.

«Ελλάδα και Τουρκία, Τουρκία και Ελλάδα οφείλουν να ζουν ειρηνικά. Να διατυπώνουν τις διαφορές τους που είναι γνωστές, να τις συζητούν με ειλικρίνεια και να αναζητούν συνέχεια λύσεις. Και αν αυτές δεν γεφυρώνονται, πάντως να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις και κρίσεις», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στο Βίλνιους σε αυτή την κατεύθυνση αποφάσισαν να πιάσουν και πάλι το νήμα των επαφών τους σε τρία επίπεδα, τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

«Στο μεταναστευτικό διαπιστώσαμε τη σημαντική μείωση των ροών το τελευταίο διάστημα»

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκανε μία αναδρομή στις δύο προηγούμενες συναντήσεις και επεσήμανε ότι γίνεται και τώρα μία αποτίμηση των κοινών προσπαθειών και της προόδου που οδήγησε σε μια σειρά σημαντικών συμφωνιών σε πολλά επίπεδα, στην ηλεκτρική ενέργεια, στο εμπόριο, στην εκπαίδευση, τον αθλητισμό, την τεχνολογία, τον Τουρισμό, τη σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων, την προώθηση της συναντίληψης και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών στον αγροτικό τομέα, στην έρευνα, την καινοτομία. «Στο μεταναστευτικό διαπιστώσαμε τη σημαντική μείωση των ροών το τελευταίο διάστημα ως αποτέλεσμα της συστηματικής φύλαξης των χερσαίων και των θαλασσίων συνόρων μας. Θα πρόσθετα ωστόσο και λόγω της πολύ καλύτερης συνεργασίας της Αστυνομίας, του Λιμενικού και της Ακτοφυλακής και των δύο χωρών», πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι αυτή η συνεργασία μπορεί και πρέπει να βελτιωθεί και περισσότερο.

«Τα ελληνικά νησιά αποτελούν γέφυρα επικοινωνίας και φιλίας μεταξύ των δύο χωρών»

«Αναφορικά με τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδος για την ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η χώρα μας στηρίζει τη διευκόλυνση χορήγησης θεωρήσεων στο πλαίσιο πάντα του ευρωπαϊκού κεκτημένου ώστε να μπορεί η νέα γενιά της Τουρκίας, οι επιστήμονες, οι επιχειρηματίες, οι φοιτητές να αναπτύξουν στενότερες σχέσεις με την Ευρώπη. Επιπλέον η Ελλάδα ζήτησε και εξασφάλισε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα Τούρκων πολιτών και των οικογενειών τους να επισκέπτονται όλο το χρόνο για επτά μέρες δέκα νησιά μας που είτε διαθέτουν προσφυγικές δομές είτε έχουν άμεσες πορθμειακές συνδέσεις με την Τουρκία», είπε ο πρωθυπουργός. Μίλησε για μια πρωτοβουλία με ένα ισχυρό μήνυμα που δηλώνει και μια μεγάλη αλήθεια «ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν γέφυρα επικοινωνίας και φιλίας μεταξύ των δύο χωρών» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

«Ο προσδιορισμός της μειονότητας ως μουσουλμανικής καθορίζεται από την συνθήκη της Λωζάνης»

Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του έκανε ειδική μνεία τη Θράκη και στη μουσουλμανική μειονότητα. «Η Θράκη αποτελεί παράδειγμα συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων. Αγωνιζόμαστε να εξασφαλίζουμε στην πράξη ίσες ευκαιρίες. Ο προσδιορισμός της μειονότητας ως μουσουλμανικής καθορίζεται από την της συνθήκη της Λωζάνης», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημειώνεται ότι η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήρθε ως απάντηση στη τοποθέτηση του Τούρκου προέδρου ότι η τουρκική μειονότητα και η ρωμαίικη κοινότητα είναι δομικά στοιχεία του ανθρώπινου και πολιτιστικού μας πλούτου. «Η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και η ρωμέικη κοινότητα στην Τουρκία είναι δομικά στοιχεία του πολιτιστικού μας πλούτου. Διατύπωσα τις προσδοκίες για τη βελτίωση της κατάστασης της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη», είπε συγκεκριμένα ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε γέφυρα συνεργασίας και φιλίας τις μειονότητες των δύο χωρών «γιατί ισονομία και ευημερία που εξασφαλίζει κάθε κράτος στις μειονότητές του βοηθάει στην αλληλοκατανόηση και τον αλληλοσεβασμό».

«Οφείλουμε να συγκλίνουμε στην τήρηση της διεθνούς νομιμότητας, στον απόλυτο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών και στην προστασία των ανθρωπίνων αξιών και ειδικά στους αμάχους πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στην αναφορά των συζητήσεων που έκανε με τον Τούρκο πρόεδρο σε θέματα όπως η Μέση Ανατολή, η Ουκρανία και ο Καύκασος.

Διαφωνούμε στο Κυπριακό, για εμάς δεν υπάρχει λύση πέραν αυτών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ο διάλογος πρέπει να ξεκινήσει από εκεί που διακόπηκε το 2017. Μόνο μέσα από αυτόν μπορεί να υπάρξει λύση.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε: «Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίση που βρίσκομαι ξανά στην Αθήνα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό για την υποδοχή».

«Θέλουμε να προωθήσουμε τη θετική σχέση που υπάρχει. Πιστεύω ότι μπορούμε να πραγματοποιούμε μια φορά τον χρόνο αυτή τη συνάντηση», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

«Συμφωνήσαμε να ανεβάσουμε στα 10 δισ το διμερές εμπόριο», δήλωσε στη συνέχεια ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Ευχή μας είναι να επιλύσουμε τα κοινά προβλήματα. Συζητήσαμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τη διεθνή τρομοκρατία και χαιρετίσαμε το κλείσιμο του καταυλισμού του Λαυρίου και ζήτησα προσοχή να μην υπάρξουν παρόμοοι καταυλισμοί που υποθάλπτουν τρομοκράτες», συμπλήρωσε.

Ανφορικά με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Από την αρχή είπαμε ότι δεν εγκρίνουμε να στοχοποιούνται άμαχοι στη Γάζα».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ