Μητσοτάκης: Υπάρχει μόνο ένας τρόπος επίλυσης των διαφορών με την Τουρκία, το Διεθνές Δίκαιο

Μητσοτάκης: Υπάρχει μόνο ένας τρόπος επίλυσης των διαφορών με την Τουρκία, το Διεθνές Δίκαιο

Κοινές δηλώσεις πραγματοποίησαν από την Εσθονία ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και η Εσθονή πρωθυπουργός,Kaja Kallas.

O πρωθυπουργός εστίασε στις προοπτικές συνεργασίας Ελλάδας και Εσθονίας, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν στο πεδίο της ψηφιακής μεταρρύθμισης. «Εντυπωσιάστηκα από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής της Εσθονίαςόταν σχεδιάζαμε το δικό μας» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Σε αυτό το πεδίο, απηύθυνε πρόσκληση σε εταιρείες τεχνολογίας που θέλουν να επενδύσουν ότι η Ελλάδα είναι ο κατάλληλος τόπος για να το κάνουν αυτό. «Μακάρι να συζητούσαμε μόνο αυτά αλλά υπάρχει και ένας πόλεμος στην Γηραία Ήπειρο. Ελλάδα και Εσθονία είναι μαζί με τους εταίρους μας στην ΕΕ και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την επιθυμία όποιου θέλει να αλλάξει τα σύνορα. Παραμένουμε δεσμευμένοι για στρατιωτική στήριξη και καταδικάζουμε και εμείς τις επιθέσεις κατά αμάχων και κρίσιμων υποδομών στην Ουκρανία» είπε ο πρωθυπουργός. Ρίχνοντας τα δικά του «καρφιά» στην Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «πρέπει να πείσουμε κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να εφαρμόζουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας οι οποίες είναι αποτελεσματικές», είπε ακόμα ο Έλληνας.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την κ. Κάλλας για τις εντάσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, τις πράξεις και τη ρητορική που υπονομεύουν τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο. «Θα συνεχίζω να λέω ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος επίλυσης των διαφορών με την Τουρκία: το Διεθνές Δίκαιο», τονίζοντας επίσης ότι είναι «απαράδεκτη η αμφισβήτηση της εδαφικής κυριαρχίας και η επιθετική ρητορική εκ μέρους της Τουρκίας»

Παράλληλα, έκανε αναφορά και για το μεταναστευτικό υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να καταδικάζονται χώρες που εργαλειοποιούν τους μετανάστες, δείχνοντας εκ νέου προς την Τουρκία.

«Υποστήκαμε τις συνέπειες για το ότι στηρίζουμε τις κυρώσεις»

Σε ερώτηση που δέχτηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός, υπογράμμισε ότι «δεν στηρίξαμε από την αρχή ένα πλήρες εμπάργκο για την μετακίνηση Ρώσων τουριστών. Υποστήκαμε όμως τις συνέπειες για το γεγονός ότι στηρίζουμε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας καθώς οι Ρώσοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Τουρκία και είμαι σίγουρος ότι κάναμε το σωστό. Είμαστε, επίσης, ανοιχτοί σε όλες τις επιλογές για να κριθούν οι υπόλογοι για τα εγκλήματα που διεξάγονται στον πόλεμο στην Ουκρανία».

Η κ. Κάλλας, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει εκ νέου την Ελλάδα για το ότι συντάχθηκε με την ΕΕ στο επίπεδο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προσθέτει «είμαστε φίλοι με τον ρωσικό λαό και όχι με την κυβέρνηση, θα στηρίζουμε πάντα τις κινήσεις της ΕΕ για να ασκεί πίεση στην Ρωσία προκειμένου να λήξει ο πόλεμος όσο το δυνατόν συντομότερα».

«Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πού θα κινηθούν βραχυπρόθεσμα οι τιμές του φυσικού αερίου»

Σε ερώτηση που δέχτηκαν οι δύο πρωθυπουργοί για την ενεργειακή κρίση, η κυρία Κάλλας μίλησε για «καλές αποφάσεις» στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των 27 τυης Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Θα πρέπει να έχουμε μακροπρόθεσμες λύσεις για να επιβιώσουμε και τον φετινό και τον επόμενο χειμώνα».

«Οι αγορές αντιλήφθηκαν ότι σοβαρολογούμε όσον αφορά το θέμα αυτό. Τώρα είναι η ώρα της δράσης, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πού θα κινηθούν βραχυπρόθεσμα οι τιμές του φυσικού αερίου. Όλες οι χώρες έχουν συμβάλει στην λήψη μέτρων για μείωση της κατανάλωσης» είπε από την πλευρά του για το ζήτημα αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Στην Ελλάδα φορολογήσαμε τα υπερκέρδη και τα χρήματα αυτά τα δώσαμε για την στήριξη των νοικοκυριών ώστε να αποφύγουμε σε μεγάλο βαθμό τις αυξήσεις. Αυτό το σχήμα βασίζεται και στον προϋπολογισμό και υπάρχουν όρια στο πόσο μπορούν να βοηθήσουν οι κυβερνήσεις τους πολίτες τους» συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ακόμη, επισήμανε ότι  αν υπάρξει απαγόρευση μεταφοράς του ρωσικού πετρελαίου τότε η ελληνική πλευρά θα συμμορφωθεί με αυτό. Ωστόσο σημείωσε ότι «δεν θα πρέπει να "πυροβολήσουμε στα πόδια" την ευρωπαϊκή ναυτιλία προς όφελος άλλων χωρών, εκτός ΕΕ, που θα πάρουν τη δουλειά αν υπάρξουν τέτοιες κυρώσεις. Πρέπει να φροντίσουμε μέτρα που θα πονέσουν τη Ρωσία αλλά πρέπει να τηρήσουμε την ισορροπία».

«Διαρκής ο αγώνας κατά της παραπληροφόρησης»

Στην τελευταία ερώτηση που έγινε, και ερωτώμενοι για τα περιθώρια συνεργασίας των δύο χωρών σε επίπεδο ψηφιακής διακυβέρνησης, η Εσθονή πρωθυπουργός αναφέρθηκε  στο ζήτημα της «ηλεκτρονικής δικαιοσύνης», του συστήματος που χρησιμοποιεί η Εσθονία για την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης χωρίς γραφειοκρατία και με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Οι ηλεκτρονικές λύσεις για την διακυβέρνηση είναί εντυπωσιακές, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η δικαιοσύνη είναι ένας τομέας στον οποίο μπορούμε να αξιοποιήσουμε ψηφιακές πολιτικές. «Ο αγώνας κατά της παραπληροφόρησης θα είναι διαρκής ειδικά σε χώρες που θα έχουν εκλογές το 2023 για να εμποδίσουμε παράγοντες που θα επιχειρήσουν να παρέμβουν υπογείως» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η δύναμή μας βασίζεται στην ενότητά μας»

Ξεκινώντας, η Εσθονή πρωθυπουργός ευχαρίστησε την Ελλάδα και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στήριξη που έχει παρέχει η χώρα μας στην Ουκρανία ώστε η Ρωσία να μην κερδίσει τον πόλεμο που η ίδια ξεκίνησε. Παράλληλα, ζήτησε να υπάρξει βοήθεια στην αεροπορική άμυνα του Κιέβου καθώς και να συνεχιστεί η οικονομική στήριξη στην κυβέρνηση Ζελένσκι.

«Η δύναμή μας βασίζεται στην ενότητά μας» κατέληξε η Εσθονή πρωθυπουργός αναφερόμενη ξανά στη στήριξη της Ελλάδας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ