Υπεγράφη η νέα συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου -Τι προβλέπει για τις περιοχές έρευνας και διάσωσης

Υπεγράφη η νέα συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου -Τι προβλέπει για τις περιοχές έρευνας και διάσωσης

Ελλάδα και Αίγυπτος μετά την οριοθέτηση ΑΟΖ προχώρησαν και στην υπογραφή νέας διακρατικής συμφωνίας με την οποία τίθεται σε εφαρμογή νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την οριοθετημένη περιοχή μεταξύ των δύο κρατών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η συμφωνία με τίτλο: «Μνημόνιο Κατανόησης σχετικά με την Συνεργασία στους Τομείς Αεροναυτικής και Ναυτικής Ερευνας και Διάσωσης» ακυρώνει την προσπάθεια διεκδίκησης εκ μέρους της Τουρκίας για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η περιοχή κατοχυρώνεται από την Ελλάδα και την Αίγυπτο με βάση τις διεθνείς συνθήκες και το δίκαιο της θάλασσας.

Παράλληλα στρατιωτικές πηγές αναφέρουν επίσης ότι «Αυτός που μπορεί να παρέχει υπηρεσία Έρευνας και Διάσωσης είναι, αυτοδικαίως, ο κυρίαρχος της περιοχής».

Η ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών για τη συμφωνία με την Αίγυπτο

 

Δένδιας: Η συμφωνία δίνει σημαντική ώθηση στις διμερείς σχέσεις

Σε ανάρτησή του ο Νίκος Δένδιας, τόνισε πως η Συμφωνία μεταξύ των Κυβερνήσεων Ελλάδας και Αιγύπτου για Συνεργασία στους Τομείς Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας & Διάσωσης, δίνει σημαντική ώθηση στην κοινή προσπάθεια για περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και της διμερούς συνεργασίας.

 

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας, θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ενώ θα διεξαχθούν και διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο ΥΠΕΞ.

Τι προβλέπει η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου που υπεγράφη

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η συμφωνία που υπέγραψαν Ελλάδα και Αίγυπτος, από τους ΥΠΑΜ των δύο χωρών παρουσία των ΥΠΕΞ, αφορούν στον καθορισμό ζωνών έρευνας και διάσωσης σε συνέχεια της οριοθέτησης αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.

Το μνημόνιο αυτό που υπεγραψαν οι δυο χώρες καθορίζει τα όρια έρευνας και διάσωσης τα οποία ταυτίζονται με το FIR κάθε χώρας. Υπάρχει πρόβλεψη έτσι ώστε όταν χρειάζεται, Ελλάδα και η Αιγυπτος να διεξάγουν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και στο χώρο του άλλου.

Πρόκειται για μια αντίστοιχη συμφωνία με αυτές που έχει υπογράψει η Ελλάδα με Ιταλία, Κύπρο και Μάλτα. Μάλιστα, αυτή η συμφωνία ακυρώνει στην πράξη τη μονομερή ενέργεια της Τουρκίας στο παρελθόν να επεκτείνει τα όρια μέσα στα οποία μπορεί να κάνει αντίστοιχες επιχειρήσεις.

Δένδιας: Η Μεσόγειος αποτελεί γέφυρα μεταξύ των λαών των τριών αυτών ηπείρων

Η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου:

Εξοχότατε κύριε Υπουργέ, εξοχότατοι κύριοι Υπουργοί,

Αποτελεί μεγάλη χαρά για εμένα που βρίσκομαι για μια ακόμα φορά στο Κάιρο. Η σημερινή επίσκεψη πραγματοποιείται μετά από μια σειρά πολλών επισκέψεων που έχω πραγματοποιήσει στην Αίγυπτο και εντάσσεται στη βαθιά φιλία μεταξύ των δύο στρατηγικών εταίρων.

Σήμερα η χαρά μου είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς παραβρέθηκα στην υπογραφή, από τους Υπουργούς Άμυνας Ελλάδος και Αιγύπτου, κυρίους Παναγιωτόπουλο και Ζάκι, διμερούς Συμφωνίας Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης. Η Συμφωνία αυτή δίνει σημαντική ώθηση στην κοινή προσπάθεια για περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και της διμερούς συνεργασίας. Με βασικό άξονα πάντοτε την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, και στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. 

Με γνώμονα τον σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και την προαγωγή της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μεσόγειο και ευρύτερα. Η σημασία της Συμφωνίας έγκειται στο γεγονός ότι αποσκοπεί, δια μέσου της συνεργασίας των αρμοδίων Αρχών των δύο χωρών, στη διάσωση ανθρώπινων ζωών οι οποίες βρίσκονται σε κίνδυνο. Η Ελλάδα και η Αίγυπτος αποδεικνύουν την κοινή τους προσήλωση στην υπέρτατη αξία της ανθρώπινης ζωής.

Η Συμφωνία αποδεικνύει για ακόμη μία φορά ότι η Μεσόγειος δεν αποτελεί – δεν αποτέλεσε ποτέ άλλωστε – εμπόδιο μεταξύ της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Αποτελεί γέφυρα μεταξύ των λαών των τριών αυτών ηπείρων. Η Ελλάδα και η Αίγυπτος συνεχίζουν να εργάζονται με βάση αυτή τη φιλοσοφία και να δίνουν το σχετικό παράδειγμα και προς άλλες χώρες της Μεσογείου.

Αμέσως μετά θα υπογραφεί στο Υπουργείο Εξωτερικών και μία άλλη Συμφωνία, την οποία θα υπογράψει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, κ. Βαρβιτσιώτης. Μια Συμφωνία η οποία θα επιτρέψει τη μεταφορά του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού για την ελληνική οικονομία από τη φίλη χώρα της Αιγύπτου.

Θα ήθελα να δώσω τώρα τον λόγο στον Έλληνα Υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, για να αναφερθεί στην ελληνο - αιγυπτιακή Συμφωνία Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ