ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Ψηφίζεται σήμερα η συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας

«Ραντεβού» στη Βουλή δίνουν σήμερα κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, καθώς θα συζητηθεί στην Ολομέλεια η αμυντική συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας, που μεταξύ άλλων προβλέπει ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής.

Το λόγο στην Ολομέλεια θα πάρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που αναμένεται να τονίσει πως η πολύ ισχυρή ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, πηγαίνει πέρα και πάνω από τις δεσμεύσεις συλλογικής υποστήριξης που υπάρχουν και στο ΝΑΤΟ αλλά και στις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα θα υπογραμμίσει πως η χώρα αποκτά υπερσύγχρονες γαλλικές φρεγάτες στην καλύτερη δυνατή τιμή, σημειώνοντας παράλληλα πως δεν σκοπεύει να μπει σε κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία. Τέλος θα αναφερθεί και στην επόμενη ημέρα, καθώς από την κυβέρνηση τονίζεται πως η συμφωνία αποτελεί το πρόπλασμα για μια πιο συστηματική συνεργασία ευρωπαϊκών κρατών ώστε να γίνει πράξη το ζητούμενο της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας.

Όπως τόνισε χθες από τη Σλοβενία, «όλοι θα τοποθετηθούν και θα αναμετρηθούν με τις ευθύνες τους, καθώς σε μία ιστορική Συμφωνία ιστορικές είναι και οι ευθύνες όσων θα κληθούν δια της ψήφου τους να πουν «ναι» ή «όχι» σε μία Συμφωνία η οποία έχει πραγματικά εθνική διάσταση. Λυπάμαι που, δυστυχώς, κάποιοι δεν μπορούν να δουν πέρα από τις κομματικές παρωπίδες το πραγματικό εθνικό συμφέρον της χώρας».

Για τη συμφωνία αυτή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε αναλυτικά -κατά τη διάρκεια του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - τους ομολόγους του της Ε.Ε., υπογραμμίζοντας ότι «ενισχύει ουσιαστικά τη δυνατότητα της Ευρώπης να χτίσει τον δικό της αμυντικό πυλώνα εντός του ΝΑΤΟ».

Ξεχωριστή αναφορά θα κάνει σήμερα στη Βουλή και στην ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με σύγχρονα πλοία, τα οποία θα προμηθευτεί η χώρα σε συμφέρουσα τιμή και με γρήγορο χρόνο παράδοσης, αναλύοντας ευρύτερα τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων ώστε να ανταποκριθούν στις συνθήκες και τις προκλήσεις της εποχής.


Το απόγευμα η ψηφοφορία

Σύμφωνα με την οργάνωση της συνεδρίασης που έχει αποφασιστεί στην ΔτΠ, η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 10:30 το πρωί με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και των ειδικών αγορητών των κομμάτων. Αμέσως μετά θα λάβει το λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας και στη συνέχεια η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί εάν θελήσουν έχουν την δυνατότητα και δευτερολογιών. Μετά τους πολιτικούς αρχηγούς θα υπάρξει και ένας επιπλέον κύκλος ομιλητών βουλευτών, ένας από κάθε κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ θα τοποθετηθεί και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Αργά το απόγευμα αναμένεται η συζήτηση να έχει ολοκληρωθεί και να ξεκινήσει η διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας.

Η Κύρωση της Συμφωνίας με την Γαλλία εισάγεται στην Ολομέλεια από την Επιτροπή Εθνικής 'Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής με την θετική ψήφο της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης ενώ την καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
 Copyright © 2014 - 2021 YSTEROGRAFO NEWS