Τα οικονομικά οφέλη και το χρονοδιάγραμμα για τις εξορύξεις φυσικού αερίου στην Ελλάδα

Τα οικονομικά οφέλη και το χρονοδιάγραμμα για τις εξορύξεις φυσικού αερίου στην Ελλάδα

Νέα δεδομένα στην ενεργειακή σκακιέρα της ΝΑ Μεσογείου δημιουργεί η πρώτη φάση του μεγάλου σχεδίου της χώρας για την έρευνα και τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Οι έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου ξεκινούν σε 5 σημεία του χάρτη: στα Ιωάννινα, στον Πρίνο, στο Κατάκολο, στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη.

Η γεώτρηση στη Ζίτσα των Ιωαννίνων ξεκινά μέσα στο 2023. Εκτιμάται ότι το κοίτασμα είναι 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, που αντιστοιχούν σε 500 εκατομμύρια μεγαβατώρες φυσικού αερίου και θα εξασφαλίσουν ενεργειακή επάρκεια στη χώρα μας για 10 χρόνια.

Η εξορυκτική δραστηριότητα στην αλβανική πλευρά δίνει ελπίδες.

Παράλληλα συνεχίζονται οι έρευνες για τα κοιτάσματα μαμούθ σε Πελοπόννησο και Κρήτη. Το Sanco Swift βρίσκεται ήδη στην περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και δυτικά της Κρήτης.

Το ερευνητικό πλοίο απλώνει καλώδια 12 χλμ για να μπορέσει να προχωρήσει αμέσως μετά στη συλλογή δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων.

Οι σεισμικές έρευνες θα διαρκέσουν μέχρι το 2024 στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διερευνητικές γεωτρήσεις. Το κοίτασμα μπορεί να φτάσει τα 280 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Αν οι έρευνες κριθούν ικανοποιητικές, εκτιμάται ότι μέσα στο 2027 θα ξεκινήσει η παραγωγή φυσικού αερίου, ένας ενεργειακός θησαυρός που μπορεί να εξασφαλίσει επάρκεια τουλάχιστον 5 ετών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Στον Πρίνο η Energean προχωρά στην εγκατάσταση νέας θαλάσσιας εξέδρας για την άντληση πετρελαίου εκτιμώμενου μεγέθους 23 εκατ. βαρελιών πετρελαίου, ενώ στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επίσης μια παραγωγική γεώτρηση στο Κατάκολο, όπου υπάρχει διαπιστωμένο κοίτασμα.

Αν όλα επιβεβαιωθούν σε 3 χρόνια η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει ενεργειακή αυτάρκεια και ανεξαρτησία και να εξελιχθεί σε πυλώνα ενεργειακής ασφάλειας για την τροφοδότηση της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Handelsblatt: Γιγαντιαία αποθέματα φυσικού αερίου στην Ελλάδα - Όλη η Ευρώπη θα μπορούσε να ωφεληθεί

Με αφορμή την έναρξη των σεισμικών ερευνών για υδρογονάνθρακες από το Sanco Swift στην περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου, ρεπορτάζ της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt κάνει λόγο για γιγάντια αποθέματα φυσικού αερίου στην Ελλάδα

«2.000 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών. H Eλλάδα θέλει να αξιοποιήσει γιγάντια αποθέματα. Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης επιταχύνει τις έρευνες για φυσικό αέριο. Η εκμετάλλευσή τους θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη από το 2027. Θα μπορούσε να ωφεληθεί όλη η Ευρώπη» σημειώνει χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ του ο ανταποκριτής της εφημερίδας, Γκερντ Χέλερ, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

«Πρόκειται για ένα θέμα που επί χρόνια είχε παραγκωνιστεί για λόγους κλιματικής πολιτικής αλλά και εξαιτίας της υποτιθέμενης αξιόπιστης διαθεσιμότητας φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου. Πλέον ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση επιτάσσουν μια επανεξέταση. Η Ελλάδα αναζητά τώρα αντικατάσταση για το ρωσικό φυσικό αέριο, που στο παρελθόν κάλυπτε το 45% της κατανάλωσης. Τα ενδεχόμενα κοιτάσματα δεν έχουν ενδιαφέρον όμως μόνο για την Ελλάδα (…) Με βάση την περσινή κατανάλωση, θα αρκούσαν για να τροφοδοτήσουν ολόκληρη την ΕΕ με φυσικό αέριο για πάνω από πέντε χρόνια» προσθέτει ο ίδιος.

Αφού αναλύονται εκτενώς τα διαθέσιμα στοιχεία για κοιτάσματα υδρογονανθράκων και τα χρονοδιαγράμματα, σημειώνεται πως «Και στο Αιγαίο εικάζεται ότι υπάρχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Mέχρι στιγμής όμως δεν έχει γίνει καμία έρευνα εκεί διότι Ελλάδα και Τουρκία διαφωνούν για την οριοθέτηση των οικονομικών ζωνών. Η Τουρκία δεν έχει πάντως προβάλει αξιώσεις για τις περιοχές στις οποίες εστιάζουν οι τρέχουσες έρευνες».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ 26|04|24 15:51

Mercedes-Benz GLC 220d ... The best or nothing [test]

 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ