Σύνοδος Κορυφής: Θρίλερ διαπραγματεύσεων για κυρώσεις στην Τουρκία

Σύνοδος Κορυφής: Θρίλερ διαπραγματεύσεων για κυρώσεις στην Τουρκία

Δυσαρέσκεια επικρατεί στην ελληνική πλευρά για το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής σε σχέση με την Τουρκία και θα επιδιώξει αλλαγές.

«Θα εργαστούμε για να βελτιώσουμε το προσχέδιο των συμπερασμάτων. Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμα και σήμερα χώρες που δεν θέλουν καθόλου κυρώσεις για την Τουρκία. Για μας διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ε.Ε» τόνιζαν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές στις Βρυξέλλες.

Η «μάχη» θα δοθεί στο δείπνο των «27» ηγετών που αναμένεται να ξεκινήσει στις 21:30 ώρα Ελλάδος.

Τα στρατόπεδα στους 27

Οι 27 ηγέτες της ΕΕ είναι χωρισμένοι σε στρατόπεδα στο θέμα της Τουρκίας. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, Γερμανοί, Ισπανοί και Ιταλοί δεν φαίνονται πρόθυμοι να υιοθετήσει η ΕΕ σκληρή γραμμή με κυρώσεις στην Τουρκία.

Επίσης, Μάλτα και Ουγγαρία αναμένονται να ταχθούν στο πλευρό τους.

Στον αντίποδα, εκτός από τον Κύπριο πρόεδρο Νίκος Αναστασιάδη, στο πλευρό της Ελλάδας τάσσονται ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς και ο ύπατος εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. Στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να ταχθούν, επίσης, Λουξεμβούργο, Σλοβενία, Σλοβακία, Ολλανδία αλλά και οι Βαλτικές Χώρες.

Στις Βρυξέλλες πάντως κυκλοφορούν πληροφορίες ότι δεν αποκλείεται το θέμα της Τουρκίας να τεθεί εκ νέου σε νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, το Φεβρουάριο.

Στο δείπνο των «27», ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει από τους εταίρους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην περάσουν κάτω από τον πήχη που έβαλαν οι ίδιοι τον περασμένο Οκτώβριο.

Εξάλλου, αυτό το μήνυμα είχε στείλει προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, το μεσημέρι, ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «τώρα θα φανεί εάν πραγματικά ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά που εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσει. Pacta sunt servanda (σ.σ.: Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται)».

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το διακύβευμα είναι η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και υπενθύμισε ότι τον Οκτώβριο αποφασίστηκε ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες.

«Εδώ πέρα το διακύβευμα είναι πάρα πολύ σαφές, πάρα πολύ ξεκάθαρο: η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου αποφασίσαμε όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες και ορίσαμε από κοινού ότι η ημερομηνία λήψης των αποφάσεων θα είναι αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Τώρα λοιπόν θα φανεί εάν πραγματικά, ως Ευρώπη, είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά που εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσει. Pacta sunt servanda», είπε χαρακτηριστικά.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ