Νομοσχέδιο Παιδείας: Συμφωνούν στην ανάγκη φύλαξης, διαφωνούν στον τρόπο οι φορείς για τα πανεπιστήμια

Νομοσχέδιο Παιδείας: Συμφωνούν στην ανάγκη φύλαξης, διαφωνούν στον τρόπο οι φορείς για τα πανεπιστήμια

Στη κοινή διαπίστωση πως τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας πρέπει να φυλάσσονται προκειμένου να αποφεύγονται φαινόμενα παραβατικής συμπεριφοράς που φτάνουν και στα όρια της ανομίας, προχώρησαν οι φορείς που κλήθηκαν να τοποθετηθούν επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στη δημόσια εκπαίδευση.


Εκεί ωστόσο που οι απόψεις δεν ταυτίστηκαν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος φύλαξης με την παρουσία της αστυνομίας αλλά και την συνεργασία που αυτή θα έχει με τις πρυτανικές αρχές.

Ο αντιπρόεδρος τςη ΠΟΣΔΕΠ, Γ. Σιάσιος, τόνισε πως φαινόμενα βίας δεν μπορουν να γίνουν ανεκτά και πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπισή τους. Στο πλαίσιο αυτό τάχθηκε υπέρ της σύστασης ειδικού ανεξάρτητου σώματος που θα λειτουργεί αποτρεπτικά στα πανεπιστημία αλλά θα εποπτεύται από τις πρυτανικές αρχές και όχι την ΕΛΑΣ όπως προτείνει το νομοσχέδιο. Μάλιστα εμφανίστηκε θετικός και στο μέτρο της χρήσης καμερών προειδοποιώντας όμως πως θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι διατάξεις της Αρχής Προστασίας προσωπικών δεδομένων.

«Η Σύνοδος θεωρεί πως η βία και η παραβατικότητα δεν είναι το πρώτο πρόβλημα των πανεπιστημίων», είπε ο Ζήσης Μαμούρης, της Συνόδου των Πρυτάνεων και πρόσθεσε: «στη Σύνοδο διατυπώθηκαν διαφορετικές απόψεις για το Σώμα Φύλαξης με την πλειοψηφία να θεωρεί ότι δεν είναι αναγκαία η αστυνομική παρουσία και το οποίο σώμα πρέπει να υπάγεται στις πρυτανικές αρχές».

Στη δευτερολογία του πάντως προχώρησε σε μια δήλωση που προκάλεσε αίσθηση καθώς αναγνώρισε πως πρυτάνεις κάτω από το βάρος ειδικών συνθηκών ή επειδή υπάρχει μια-κακώς εννοούμενη συνεργασία με δυνάμεις εντός του πανεπιστημίου δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. «Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να εγκατασταθεί η ΕΛΑΣ», είπε.

«Η φύλαξη είναι ένα ζήτημα που πρέπει να λυθεί και είναι ώριμη πλέον και η κοινωνία. Ατέρμονες συζητήσεις δεν έχουν νόημα», είπε ο Ν. Παπαϊωάννου του Αριστοτελείου πανεπιστημίου με τον συνάδελφό του από το Γεωπονικό, κ. Κίτζιο να διαφωνεί με το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ.

«Δεν είμαι αντικειμενικός να μιλήσω για την φύλαξη των πανεπιστημίων γιατί έχω γίνει στόχος βίαιων επιθέσεων στο παρελθόν και έχω προσπαθήσει να εξαλείψω παρανομία στο Αριστοτέλειο», είπε ο πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ, Π. Μήτκας και πρόσθεσε: «οι Έλληνες φοιτητές και πανεπιστημιακοί δεν απολαμβάνουν περιβάλλον αντίστοιχο της Ευρώπης. Θα θέλαμε τη συμφωνία των κομμάτων για να λυθούν τα προβλήματα».

Από τους συνδέσμους των αστυνομικών, ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας αξιωματικών, Γ. Κατσιαμάκας, αναγνώρισε πως είναι κοινός τόπος η ανάγκη φύλαξης των ιδρυμάτων. Όπως είπε το νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση και έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό. «Υπάρχει ένας προβληματισμός που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Μήπως η παρουσία της αστυνομίας αυξήσει την επιθετικότητα ορισμένων», αναρωτήθηκε ξεκαθαρίζοντας πάντως πως υπάρχει αναγκαιότητα ψήφισης του νομοσχεδίου.

«Η θέση ομοσπονδίας είναι αναφανδόν κατά! δεν υπήρξε ένα μέλος που να υποστήριξε την εμπλοκή της αστυνομίας στα πανεπιστήμια. Είμαστε αντίθετοι γιατί δεν μπορούν αν συνυπάρξουν θεσμικός ρόλος αστυνομίας με τις ιδιαιτερότητας πανεπιστημιακά ιδρύματα. Συμφωνούμε αναγκαιότητα φύλαξης και εφοδιασμό υλικοτεχνικής υποδομής πιστοποίησης», είπε ο Γρ. Γερακαράκος της πανελλήνιας ομοσπονδίας αστυνομικών υπαλλήλων με τον πρόεδρο του σωματείου των ειδικών φρουρών, Β. Ντούμο να υπογραμμίζει: «φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα στα πανεπιστήμια, να νοσεί ένα κομμάτι τους! Η κοινωνία αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα σοβαρό. Δυστυχώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το ασκήσουν αστυνόμευση ένστολοι εκπαιδευμένοι με αστυνομικά στοιχεία εκπαίδευσης».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS