Στο Βερολίνο σήμερα ο Μητσοτάκης: Συνάντηση με Σολτς -Ενέργεια, μεταναστευτικό και Μεσανατολικό

Στο Βερολίνο σήμερα ο Μητσοτάκης: Συνάντηση με Σολτς -Ενέργεια, μεταναστευτικό και Μεσανατολικό

Στο Βερολίνο θα βρεθεί σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θα συναντηθεί με τον Καγκελάριο Ολαφ Σολτς, με την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού να πραγματοποιείται την ώρα που οι ελληνογερμανικές σχέσεις έχουν περάσει σε άλλη φάση.

Η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της τα χρόνια της κρίσης, είναι το μήνυμα που επιδιώκει να εκπέμψει με αυτή την επίσκεψη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς τα ζητήματα της οικονομίας - διμερή και ευρωπαϊκής ατζέντας - βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων με τον καγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σολτς. Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ε.Ε., στην οποία η Ελλάδα διεκδικεί περισσότερους πόρους για το Μεταναστευτικό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών).

Σημειώνεται πως η ελληνική οικονομία έχει περάσει σε άλλη φάση μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ενώ έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους στον κόσμο το 2022 (λόγος χρέους/ΑΕΠ) και βρίσκεται σε τροχιά μείωσης του χρέους κάτω από τα επίπεδα του 2012 μέχρι το τέλος του χρόνου – επιδόσεις υψηλότερες από αναπτυγμένες οικονομίες της ευρωζώνης.

Πάροχος ενεργειακής ασφάλειας η Ελλάδα

Η ενέργεια – διασυνδεσιμότητα αποτελεί επίσης θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων με τον Ολαφ Σολτς, καθώς η Ελλάδα αποτελεί κόμβο μεταφοράς ενέργειας στον Διάδρομο Νότου-Βορρά, αποτελεί γέφυρα της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι και την Ουκρανία και επιδιώκει να είναι πάροχος ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Μεσανατολικό και μεταναστευτικό στην ατζέντα

Το Μεταναστευτικό θα βρεθεί επίσης στην ατζέντα των συζητήσεων, ζήτημα που εξαρχής η Ελλάδα τόνιζε ότι είναι ευρωπαϊκό και χρήζει συνολικής ευρωπαϊκής απάντησης, την ώρα που η ανάγκη προστασίας των συνόρων αποτελεί πλέον ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Θα συζητηθούν ακόμη περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις με έμφαση στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς και όλα τα ζητήματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

Οι συναντήσεις Μητσοτάκη στο Βερολίνο

Το απόγευμα της Δευτέρας ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής του CDU Friedrich Merz. Στη συνέχεια, θα έχουν δημόσια συζήτηση στο Ίδρυμα Konrad Adenauer (KAS), την οποία θα προλογίσει ο πρόεδρος του Ιδρύματος Norbert Lammert. Η εκδήλωση έχει τίτλο «Ελλάδα και Ευρώπη- Ένα νέο κεφάλαιο με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη».

Το βράδυ της Δευτέρας , ο Πρωθυπουργός θα παρακαθήσει στο δείπνο ηγετών που φιλοξενεί στην καγκελαρία ο Πρόεδρος του Ευρωπα'ι'κού Συμβουλίου Charles Michel, στο πλαίσιο άτυπων συζητήσεων ανά ομάδες με τους ηγέτες της Ε.Ε για την υιοθέτηση της Στρατηγικής Ατζέντας της Ε.Ε. (το πρώτο εξάμηνο του 2024). Η συζήτηση για την Στρατηγική Ατζέντα της Ε.Ε. άνοιξε στο άτυπο Ευρωπα'ι'κό Συμβούλιο της Γρανάδας και αφορά τους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπίσει η Ε.Ε τις γεωοπολιτικές προκλήσεις, αλλά και πώς θα ενισχύσει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα (Διεύρυνση της Ε.Ε) και την ανθεκτικότητα και ανταγωνιστικότητά της.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ