Στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης - Ευρωτουρκικές σχέσεις και Αν. Μεσόγειος στο «τραπέζι» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης - Ευρωτουρκικές σχέσεις και Αν. Μεσόγειος στο «τραπέζι» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,για να συμμετάσχει στις εργασίες του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις εξωτερικές υποθέσεις της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των ευρω-τουρκικών σχέσεων και την Ανατολική Μεσόγειο.

Θα συζητηθούν επίσης, οι σχέσεις ΕΕ-Κίνας, η υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι, η Λευκορωσία, η κλιμάκωση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και το Μπρέξιτ.

Πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, ο πρωθυπουργός θα έχει διμερείς συναντήσεις τόσο με τον Σαρλ Μισέλ όσο και με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Σημειώνεται ότι στην επιστολή που απέστειλε προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σημείωνε ότι στόχος της ΕΕ είναι να υπάρξει χώρος για εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία , ενώ υπογράμμιζε ότι «όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι για να υπερασπιστούμε τα νόμιμα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών μελών της».

Τι θα συζητήσουν οι «27»

Η συζήτηση των 27 ηγετών αφορά το σύνολο των ευρωτουρκικών σχέσεων, που περιλαμβάνουν από την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι την μετανάστευση και τις εμπορικές επαφές μεταξύ των δύο μερών. Στα ευρωπαϊκά δέλεαρ υπάρχουν τα εργαλεία της χρηματοδότησης, των ενταξιακών κεφαλαίων που έχουν επί της ουσίας κλείσει για την Τουρκία και η ενίσχυση για την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Αυτή η λίστα θετικών προβλέψεων μπορεί να λειτουργήσει ως το καρότο για την συνεργασία της Άγκυρας και εδραίωση σχέσεων εμπιστοσύνης.

Ωστόσο, επειδή η συμπεριφορά της τουρκικής ηγεσίας τον τελευταίο χρόνο δεν χαρακτηρίζεται από αξιοπιστία πρέπει να υπάρχει και το μαστίγιο. Αυτό είναι η λίστα των οικονομικών κυρώσεων που αποφασίστηκε στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, τον περασμένο μήνα.

Ελληνική επιδίωξη είναι να καταστεί σαφές στην Τουρκία ότι εφόσον συνεχίσει τις παράνομες ενέργειες και τορπιλίσει τον διάλογο οι κυρώσεις θα λάβουν σάρκα και οστά. «Οι μονομερείς ενέργειες προκαλούν παρενέργειες και οι επιθετικές κινήσεις φέρνουν ανάλογες απαντήσεις», όπως το έθεσε χθες ο κ. Μητσοτάκης και αναμένεται να επαναλάβει σήμερα στους συνομιλητές του. Επιθυμία βέβαια είναι αυτά μέτρα να μην χρειαστεί να επιβληθούν, καθώς στόχος είναι η Άγκυρα να μείνει στο τραπέζι του διαλόγου και να αποδεχθεί την ισχύ του Διεθνούς Δικαίου λειτουργώντας εντός του αξιακού συστήματος της Δύσης. Άλλωστε κανείς στην Ευρώπη δεν θέλει να δει την Τουρκία να απομακρύνεται ακόμα περισσότερο από την δύση, κόβοντας τις γέφυρες συνεννόησης.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS