Σκρέκας για νέα μέτρα στήριξης για ενεργειακή κρίση: Και αναδρομικά οι επιδοτήσεις στους λογαριασμόυς

Σκρέκας για νέα μέτρα στήριξης για ενεργειακή κρίση: Και αναδρομικά οι επιδοτήσεις στους λογαριασμόυς

Ο υπουργός τόνισε πως 1,5 εκατομμύρια πολίτες υπάγονται στο κοινωνικό τιμολόγιο.


Για τα νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων λόγω της ενεργειακής κρίσης που μίλησε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

«Συνεχίζουμε για έκτο μήνα την στήριξη των νοικοκυριών. 7 στα 10 νοικοκυριά καταναλώνουν έως 300 κιλοβατώρες το μήνα και σε αυτά καλύπτουμε το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης, δίνοντας επιδότηση 39 ευρώ, ποσό που ανεβαίνει στα 51 ευρώ για τα ευάλωτα νοικοκυριά», είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στον ANT1, ανέφερε ακόμη πως 1,5 εκατομμύρια πολίτες υπάγονται στο κοινωνικό τιμολόγιο, άρα έχουν μεγαλύτερη επιδότηση και στήριξη, ενώ προσθέτως 1 εκατομμύριο πολίτες παίρνουν και επίδομα θέρμανσης, έχοντας κι άλλη στήριξη έναντι της ενεργειακής κρίσης.

«Μπαίνουν αναδρομικά οι επιδοτήσεις. Σε κάποιους που πήραν μεγάλο έναντι λογαριασμό, οι επιδοτήσεις εμφανίζονται στον εκκαθαριστικό λογαριασμό», υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας. «Η επιδότηση για τον Φεβρουάριο διατηρεί στο ίδιο επίπεδο την απορρόφηση της ανατίμησης», διευκρίνισε.

Οι παραγωγοί και προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας δυσκολεύονται πάρα πολύ

Σχετικά με το κατά πόσον οι πάροχοι ενέργειας έχουν αναλάβει ένα μέρος του κόστους, ώστε να μην μετακυληθεί στους καταναλωτές ο κ. Σκρέκας απάντησε: «Οι παραγωγοί και προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας δυσκολεύονται πάρα πολύ και αυτό μας προβληματίζει. Στην Αγγλία έκλεισαν 4 εταιρείες, με τον αντίκτυπο που είχε αυτό και στην οικονομία. Αυτό ίσως συμβεί και αλλού». Όπως είπε «η ΔΕΗ διέθεσε 300 εκατομμύρια ευρώ το 2021 ευρώ για να συμβάλει αναλαμβάνοντας μέρος του κόστους».

Σε ό,τι αφορά την επιδότηση για κατανάλωση ρεύματος ή φυσικού αερίου της φοιτητικής στέγης, ο κ. Σκρέκας ανέφερε πως «προσπαθούμε να βρούμε ένα μηχανισμό γρήγορο για να μπορέσουμε να επισημάνουμε αυτές τις παροχές, που αφορούν την φοιτητική στέγη, για να υπάρξει στήριξη και για αυτές».

Αναφέροντας ως παράδειγμα τον λογαριασμό που κλήθηκε να πληρώσει ο ίδιος, ο Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε πως «για την ίδια κατανάλωση στο τετράμηνο, πλήρωσα πέρσι 280 ευρώ. Φέτος πλήρωσα 340 ευρώ, ενώ θα πλήρωνα 410-420 ευρώ, αν δεν υπήρχαν οι επιδοτήσεις».

Τόνισε, μάλιστα, πως είναι «κλιμακωτή η επιδότηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού, μεγαλύτερη έως τις 150 κιλοβατώρες και μικρότερη από 150 κιλοβατώρες και πάνω, για να δώσουμε και το μήνυμα της εξοικονόμησης ενέργειας».

«Η μόνιμη λύση είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, γι’ αυτό προχωρήσαμε σε αυτό το πρόγραμμα για την αντικατάσταση ενεργοβόρων κλιματιστικών ή ψυγείων, καθώς μπορούν να μειώσουν μόνιμα τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού», σημείωσε.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS