Σκέρτσος: Τρεις στους τέσσερις διαθέτουν σήμερα ανοσία - Πόσοι δεν έχουν εμβολιαστεί

Σκέρτσος: Τρεις στους τέσσερις διαθέτουν σήμερα ανοσία - Πόσοι δεν έχουν εμβολιαστεί

Τα στοιχεία των εμβολιασμών παρέθεσε με άρθρο του στην «Καθημερινή» ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, απαντώντας σε αρθρογράφο της εφημερίδας, ο οποίος τον επέκρινε για τον εμβολιασμό και το πρόγραμμα «Ελευθερία».

Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, που επικαλείται τα στοιχεία για τον εμβολιασμό, δύο στους τρεις Έλληνες και Ελληνίδες (66% επί των 9,67 εκ. πολιτών άνω των 12 ετών) έχουν αποφασίσει να κάνουν το εμβόλιο και όχι 1 στους 2 όπως επικαλείται ο αρθρογράφος.

Το άρθρο του Άκη Σκέρτσου:

6,4 εκ πολίτες έχουν επιλέξει να κάνουν το εμβόλιο
«Διάβασα με έκπληξη στη χθεσινή Καθημερινή ένα πλήρως απαξιωτικό κείμενο για την εθνική εκστρατεία εμβολιασμού που περιείχε δυστυχώς και αρκετές -ελπίζω όχι σκόπιμες- ανακρίβειες από τον αρθρογράφο κ. Μπουκάλα.

Αναγκάζομαι λοιπόν να παραθέσω συγκεκριμένα στοιχεία προς αποκατάσταση της αλήθειας σε σχέση με την Επιχείρηση “Ελευθερία”», αναφέρει αρχικά ο κ. Σκέρτσος.

«Έως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές 6,4 εκ πολίτες άνω των 12 ετών έχουν επιλέξει να κάνουν το εμβόλιο και να αποκτήσουν ανοσία. Αυτό σημαίνει 2 στους 3 Έλληνες και Ελληνίδες (66% επί των 9,67 εκ. πολιτών άνω των 12 ετών) και όχι 1 στους 2 όπως επικαλείται ο κ. Μπουκάλας», συνεχίζει ο κ. Σκέρτσος.

Τρεις στους τέσσερις διαθέτουν ανοσία
Όπως προσθέτει ο υπουργός Επικρατείας, «καθώς, όμως, ο αριθμός των πολιτών που έχουν φυσική ανοσία επηρεάζει και τον στόχο του εμβολιασμού, οφείλουμε να λάβουμε υπόψη ακόμη ένα στοιχείο».

«Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους ο πληθυσμός που έχει αποκτήσει φυσική ανοσία είναι 2 έως 3 φορές μεγαλύτερος από τα επίσημα δηλωθέντα κρούσματα -διότι πολλοί πολίτες έχουν νοσήσει χωρίς να έχουν διαγνωστεί με εργαστηριακό τεστ. Άρα ο συνολικός πληθυσμός που διαθέτει σήμερα ανοσία είτε δια του εμβολίου είτε δια της φυσικής νόσησης υπολογίζεται στους 7,5 εκ. πολίτες δηλαδή 3 στους 4 πολίτες διαθέτουν σήμερα ανοσία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο», ανέφερε.

Χωρίς ανοσία μόλις ένα 10 έως 15%
Αναφορικά με τον πληθυσμό που δεν έχει ανοσία, ο κ. Σκέρτσος ανέφερε:

«Ας προχωρήσουμε όμως και λίγο παρακάτω για να δούμε ποιος είναι τελικά ο πληθυσμός χωρίς ανοσία.

Αν από το συνολικό πληθυσμό της χώρας εξαιρέσουμε τα παιδιά κάτω των 12 ετών που δεν επιτρέπεται να κάνουν το εμβόλιο (δηλαδή 1,2 εκατομμύρια), τότε ο πραγματικός πληθυσμός που απομένει και μπορεί να κάνει το εμβόλιο κυμαίνεται από 1,5 έως 2 εκ πολίτες άνω των 12 ετών (ο ακριβής πληθυσμός ανά ηλικιακή ομάδα θα προκύψει από την επικείμενη απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ).

Από αυτό τον αριθμό περίπου 560.000 είναι ανήλικοι που δεν κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά.

Για να το πούμε συνεπώς καθαρά, αυτή τη στιγμή μόλις ένα 10 έως 15% του συνολικού ενηλίκου πληθυσμού της χώρας που μπορεί να κάνει το εμβόλιο, δεν διαθέτει αντισώματα.

Και από αυτούς η ομάδα που πρέπει να μας ανησυχεί είναι οι 600.000 ανεμβολίαστοι πολίτες άνω των 60 ετών (περίπου 5,5% του πληθυσμού) καθώς αυτοί κινδυνεύουν έως 20 φορές περισσότερο να νοσήσουν βαριά, να διασωληνωθούν και να καταλήξουν από covid».

Ποτέ δεν τέθηκε ως στόχος το 70% έως τον Μάιο
«Πώς ακριβώς απέτυχε, λοιπόν, η εμβολιαστική εκστρατεία όταν πετύχαμε ακριβώς το στόχο που είχαμε θέσει στις αρχές του 2021, δηλαδή να έχει εμβολιαστεί έως τον Σεπτέμβριο σχεδόν το 70% του πληθυσμού που μπορεί να κάνει το εμβόλιο;», διερωτήθηκε, κατόπιν, ο κ. Σκέρτσος.

«Κι αυτό μάλιστα κόντρα στη συστηματική στήριξη των αντιεμβολιαστών από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μόνο όψιμα αποφάσισαν τελικά να εμβολιαστούν.

Για την ιστορία, επίσης, επισημαίνω ακόμη ένα αντιπολιτευτικό fake news που αναφέρει ο αρθρογράφος: Ποτέ δεν τέθηκε ως στόχος από το Υπουργείο Υγείας ο εμβολιασμός του 70% έως τον Μάιο, για τον πολύ απλό λόγο ότι γνωρίζαμε πως δεν υπήρχαν τα διαθέσιμα εμβόλια στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συμφωνίας για να συμβεί αυτό.

Μπαίνω σε αυτή την λεπτομέρεια διότι είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις πραγματικές διαστάσεις του πληθυσμού που παραμένει ανεμβολίαστος και ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της εμβολιαστικής εκστρατείας το επόμενο διάστημα. Αλλά και για έναν ίσως ακόμη πιο σημαντικό λόγο: διότι η μεμψιμοιρία και η πολιτική τύφλωση αποτελούν δυστυχώς εθνικές ασθένειες που έχουν οδηγήσει σκοπίμως ή αθέλητα στο παρελθόν σε απαξίωση πολλές φιλόδοξες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες».

Μεγάλο βήμα προς τα μπρος
«Η εθνική εκστρατεία εμβολιασμού έχει υπάρξει ένα μεγάλο βήμα προς τα μπρος για τα δεδομένα του ελληνικού κράτους και έχει πετύχει. Πρέπει να διαφυλαχθεί ως κεκτημένο από όλους τους υγιώς σκεπτόμενους πολίτες για να αποτελέσει το παράδειγμα προς μίμηση και σε άλλους τομείς του Δημοσίου. Διότι αυτό ακριβώς το κράτος της επιχείρησης “Ελευθερία” θέλουμε κ. Μπουκάλα», καταλήγει στο άρθρο του ο κ. Σκέρτσος.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS