Πέτσας στη Βουλή: Ο προϋπολογισμός δεν στηρίζει μόνο όσους επλήγησαν από τον κοροναϊό αλλά όλες τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου

Πέτσας στη Βουλή: Ο προϋπολογισμός δεν στηρίζει μόνο όσους επλήγησαν από τον κοροναϊό αλλά όλες τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου

«Είναι η εμπιστοσύνη των εταίρων μας, των αγορών και των επενδυτών, που θα μας επιτρέψει να στηρίζουμε τους Έλληνες, όσο χρειαστεί», δήλωσε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Στέλιος Πέτσας κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Όπως όμως έσπευσε να υπογραμμίσει, «αυτή η εμπιστοσύνη δεν χαρίζεται άπαξ αλλά κερδίζεται μέρα με την ημέρα γιατί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις». «Στο ίδιο πνεύμα συνεχίζουμε το 2021, με συνετό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, που εμπεδώνει την εμπιστοσύνη, συνδυάζοντας προσωρινά μέτρα ανακούφισης από την πανδημία με μόνιμα μέτρα μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών», είπε ο υφυπουργός. Ιδίως για τα μόνιμα μέτρα, είπε ότι η κυβέρνηση αφήνει περισσότερους πόρους να τους διαχειριστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. «Το 2021, ο προύπολογισμός δεν στηρίζει μόνο τους συμπολίτες μας που πλήττονται από την πανδημία, ούτε μόνο μειώνει φόρους και εισφορές. Κάνει κάτι πολύ περισσότερο. Χρηματοδοτεί όλες τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου», είπε ο κ. Πέτσας.

Ο υφυπουργός επισήμανε ότι «ο προϋπολογισμός κατατέθηκε εν μέσω της σοβαρότερης υγειονομικής κρίσης των τελευταίων 100 ετών και ενώ κράτη, κυβερνήσεις και κοινωνίες, σε ολόκληρο τον κόσμο δοκιμάζονται, από τους ισχυρούς κλυδωνισμούς που προκαλεί η πανδημία και τη μεγαλύτερη ύφεση στη μεταπολεμική ιστορία. Και το ίδιο δοκιμάζεται και η πατρίδα μας, και το 2020 θα κλείσει με βαθιά ύφεση» και είναι αυτό «το τίμημα που έπρεπε να πληρώσουμε για να προστατευθεί η δημόσια υγεία και να σωθούν ζωές». Ο κ. Πέτσας είπε ότι η ύφεση είναι η βαθιά, «αλλά όχι η βαθύτερη στην Ευρώπη», όπως ισχυρίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση απομονώνοντας στοιχεία του Γ τριμήνου του 2020. Επισήμανε δε στο σημείο αυτό, ότι η Ελλάδα κατέγραψε καλύτερη επίδοση, σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, διότι «αποκατέστησε την εμπιστοσύνη» και τα κατάφερε «με την αποφασιστική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και τη συνετή διαχείριση των οικονομικών συνεπειών» της πανδημίας. Όπως σημείωσε ο κ. Πέτσας, αυτή η εμπιστοσύνη, φαίνεται να εμπεδώνεται τόσο από τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια σε ελληνικούς τίτλους κάθε διάρκειας, όσο και από τη προσέλκυση μεγάλων, ξένων επενδύσεων που θα δώσουν στη χώρα νέα δυναμική και νέες, καλύτερα αμοιβόμενες θέσεις εργασίας. Αναφέρθηκε ειδικότερα στις επενδύσεις της Microsoft, το έργο της Volkswagen στην Αστυπάλαια και η επέκταση των επενδύσεων της Pfizer στη Θεσσαλονίκη.

«Αυτή η εμπιστοσύνη θα μας επιτρέψει να στηρίζουμε τους Έλληνες για όσο χρειαστεί. Χάρις στην εμπιστοσύνη των εταίρων μας, των αγορών και των επενδυτών, η Ελλάδα δεν είναι πια ουραγός στην ευρωζώνη. Η εμπιστοσύνη δεν χαρίζεται άπαξ. Κερδίζεται κάθε μέρα και η Ελλάδα κερδίζει αυτό το στοίχημα γιατί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις», είπε ο υφυπουργός και αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που προχώρησαν και προχωρούν στον τομέα της υγείας, στην παιδεία, στη δικαιοσύνη, στην εργασία, στο ιδιωτικό χρέος, «σε δεκάδες μεταρρυθμίσεις που έχουν στόχο να κάνουν τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη».

«Στο ίδιο πνεύμα συνεχίζουμε το 2021, με συνετό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, που εμπεδώνει την εμπιστοσύνη, συνδυάζοντας προσωρινά μέτρα ανακούφισης από την πανδημία με μόνιμα μέτρα μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, που αφήνουν μεγαλύτερο εισόδημα στην τσέπη των εργαζομένων και κάνουν πιο ελκυστική την ανάληψη επενδύσεων, που φέρνουν δουλειές και ανάπτυξη στον τόπο», είπε ο Στέλιος Πέτσας.

Όπως εξάλλου επισήμανε με το αποθεματικό ύψους 7,5 δισ. ευρώ που έχει προβλεφθεί για τα προσωρινά μέτρα το 2021 μαζί με τα 24 δισ. ευρώ το 2020, «η συνολική στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας από το κράτος θα φτάσει σε ένα χρόνο τα 31,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή όσο θα πάρουμε περίπου, τα επόμενα χρόνια από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ».

«Μόνο όταν υπάρχει εμπιστοσύνη, μπορεί να διατεθούν αυτά τα χρήματα, για την αντιμετώπιση μιας έκτακτης κατάστασης όπως είναι η πανδημία», είπε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε ότι και στα μόνιμα μέτρα, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, είναι μέτρα που μειώνουν το μη μισθολογικό κόστος, καθιστούν πιο ελκυστική την απασχόληση, αυξάνουν το καθαρό εισόδημα των εργαζομένων, αυξάνουν την ιδιωτική κατανάλωση και τελικά έχουν σαφές ιδεολογικό αποτύπωμα. «Αφήνουμε περισσότερους πόρους στα χέρια νοικοκυριών και επιχειρήσεων γιατί μπορεί να τους αξιοποιήσουν καλύτερα από το γραφειοκρατικό μηχανισμό του κράτους, το οποίο, πέρα από ιδεολογικές αγκυλώσεις, απέδειξε ότι μπορεί να χτίζει την εμπιστοσύνη, όταν παρεμβαίνει αποφασιστικά και όταν χρειάζεται, όχι όταν κάνει τον επιχειρηματία», είπε ο Στέλιος Πέτσας.

«Το 2021, ο προύπολογισμός δεν στηρίζει μόνο τους συμπολίτες μας που πλήττονται από την πανδημία, ούτε μόνο μειώνει φόρους και εισφορές. Κάνει κάτι πολύ περισσότερο. Χρηματοδοτεί όλες τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου» ανέφερε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός του 2021 «αποδεικνύει την ικανότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαχειριστεί την κρίση με μεθοδικότητα και σχέδιο, χωρίς πανικό και σπασμωδικές κινήσεις, αποδεικνύει την ικανότητα της κυβέρνησης στα δύσκολα, να υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, να κινηθεί με αποφασιστικότητα, δυναμισμό και συνέπεια στο μέλλον, να προχωρήσει στο δρόμο της προσέλκυσης επενδύσεων, στη δημιουργία πολλών και καλά αμοιβόμενων θέσεων εργασίας, στην επιτάχυνση της ανάπτυξης της οικονομίας, ένα δρόμο που οδηγεί στην ευημερία των πολιτών, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις».

Για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την στάση της Ευρώπης απάναντι στην Τουρκία

«Η Ελλάδα θα προχωρήσει μαζί με την Ευρώπη, χτίζοντας συμμαχίες. Πάντα πρέπει να έχουμε υπόψη μας τον στόχο που είναι ο τερματισμός της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, και κάθε μοχλός πίεσης προς αυτή την κατεύθυνση είναι θεμιτός και ελπίζουμε όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις αυτό να επιδιώκουν», ανέφερε ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Στέλιος Πέτσας, ο οποίος από το βήμα της Βουλής, απάντησε στις επικρίσεις που είχε δεχθεί νωρίτερα η κυβέρνηση για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την απουσία κυρώσεων.

«Ξέρουμε όλοι ότι η Ευρώπη κινείται με αργά βήματα. Πολλές φορές, πιο αργά από αυτά που ενδεχομένως θα θέλαμε. Αλλά αν είχαν επιβληθεί κυρώσεις, από τον Ιούνιο του 2019, τι χρείαν κυρώσεων θα είχαμε σήμερα απέναντι στην Τουρκία;», είπε ο Στέλιος Πέτσας απευθυνόμενος στον Τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Κατρούγκαλο.

Ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό κατέθεσε στα πρακτικά όλα τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου:

  • του Ιουνίου 2019 που, όπως επισήμανε, «γινόταν αναφορά στη λήψη κατάλληλων μέτρων, στοχευμένων μέτρων και όχι αναφορά κυρώσεων».
  • του Οκτωβρίου 2019
  • του Δεκεμβρίου 2019
  • του Οκτωβρίου 2020 «όπου για πρώτη φορά γίνεται ρητή αναφορά στα άρθρα της Συνθήκης της ΕΕ που παραπέμπουν σαφώς σε κυρώσεις».

«Τα καταθέτω στα πρακτικά για να καταλάβουν όλοι ότι η κάθε ελληνική κυβέρνηση, στα εθνικά θέματα, χτίζει πάνω σε πρωτοβουλίες της άλλης, με σκοπό πάντα την εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων», δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας και απευθύνθηκε στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «θα θέλαμε το Δεκέμβριο του 2020 να επιβληθούν κυρώσεις; Δεν ήταν αυτός ο σκοπός. Ήταν ο σκοπός να πάμε ένα βήμα παραπέρα, από τον Οκτώβριο του 2020. Έγινε αυτό το βήμα παραπέρα; Φυσικά και έγινε. Διευρύνθηκε η λίστα των οντοτήτων και των προσώπων στους οποίους μπορεί να επιβληθούν κυρώσεις από την ΕΕ, για τις παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεύτερον, δόθηκε εντολή στο Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις κ. Μπορέλ, να καταρτίσει έκθεση και να την υποβάλει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου του 2021, για όλο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, μέσα στο οποίο φυσικά είναι και τα θέματα των κυρώσεων».

Ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό είπε επίσης ότι οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός αλλά ένα εργαλείο για να τερματιστεί η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας. «Προχωράει λοιπόν η Ευρώπη με αργά βήματα και θα ήθελα να υπενθυμίσω στον κ. Κατρούγκαλο ότι δεν πρέπει να αντικαταστήσουμε τη λέξη "κυρώσεις" με το "περιμένοντας τους βαρβάρους" του μεγάλου μας ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη. Γιατί δεν είναι αυτοσκοπός, είναι ένα εργαλείο να τερματιστεί η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, προκειμένου να προχωρήσουμε στις ελληνοτουρκικές και στις ευρωτουρκικές σχέσεις, σε ένα καλύτερο αύριο, όπου δεν θα υπάρχουν προκλητικές ενέργειες, για το συμφέρον των λαών όλης Ανατολικής Μεσογείου και φυσικά και της Ελλάδας και της Τουρκίας», ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας.

Νωρίτερα, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος είχε δηλώσει ότι «στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο κύριος Μητσοτάκης κατέγραψε μία παταγώδη αποτυχία» και ότι «δεν πρόκειται για ένα μικρό βήμα εμπρός γιατί, τάχα, έτσι αργά λειτουργεί η ΕΕ, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά αντίθετα για πολλά βήματα πίσω», αφού στα Συμπεράσματα δεν υπάρχει ούτε καν η λέξη «κυρώσεις» για την Τουρκία σε ότι αφορά την παράνομη και επιθετική της δραστηριότητα σε βάρος της Ελλάδας. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε δε επισημάνει ότι είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εκείνος που έλεγε ότι «μόνη επιλογή» είναι η επιβολή κυρώσεων ήδη στο Συμβούλιο του Σεπτεμβρίου, «κυρώσεων που θα δαγκώνουν» κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος είχε αναφερθεί και στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, λέγοντας ότι «αρκεί να συγκρίνει κανείς τα Συμπεράσματα αυτού του Συμβουλίου με τα Συμπεράσματά του Ιουνίου του 2019, του τελευταίου στο οποίο εκπροσώπησε τη χώρα ως πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας», όταν δηλαδή «όχι μόνο ελήφθη ομόφωνα η αρχική -και άρα πιο δύσκολη- επί της αρχής απόφαση για κυρώσεις αλλά η ΕΕ "καταδίκασε έντονα τις παράνομες τουρκικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο". Δηλαδή, αφενός περιέλαβε ρητά το Αιγαίο στην καταδίκη και αφετέρου δεν περιορίσθηκε, όπως στην προχθεσινή απόφαση, να χαρακτηρίσει απλώς προκλητική αλλά ευθέως παράνομη την τουρκική επιθετικότητα».

«Τον Ιούνιο του 2019 λήφθηκε η πρώτη απόφαση επί της αρχής που καλούσε την Τουρκία να μη συνεχίσει την παράνομη συμπεριφορά της γιατί θα επιβάλλονταν κυρώσεις», σχολίασε αμέσως μετά την απάντηση του κ. Πέτσα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος και πρόσθεσε: «ακριβώς γι΄αυτό το λόγο, η Κύπρος που ζήτησε κυρώσεις τις πήρε, ενώ η Ελλάδα που καθυστέρησε και μόλις 8 μήνες μετά το παράνομο Τουρκολιβυκό σύμφωνο τις ζήτησε, με αποκλειστική ευθύνη του πρωθυπουργού, με αποτυχία που φέρει την υπογραφή του, δεν τις πήρε. Η πιο ξεκάθαρη διαστρέβλωση είναι ότι τάχα η απόφαση του Ιουνίου του 2019 δεν αναφερόταν σε κυρώσεις γιατί περιλάμβανε τον όρο "στοχευμένα μέτρα". Ε, όμως αυτός είναι ο όρος που χρησιμοποιεί η ΕΕ για τις κυρώσεις. Εμείς θα στηρίξουμε κάθε εθνική προσπάθεια αλλά χρειάζεται αυτοκριτική. Όταν οι αποτυχίες παρουσιάζονται ως θρίαμβοι, φοβάμαι για τα χειρότερα, μετά το τραγικό 2020, για την εξωτερική μας πολιτική».

«Από τη διαδικασία η οποία καταγράφηκε τον Ιούνιο του 2019 μέχρι να φτάσουμε στο σήμερα, μεσολαβούν διάφορα στάδια», απάντησε ο υφυπουργός και πρόσθεσε: «Πότε δεν ζήτησε η Ελλάδα την επιβολή κυρώσεων; Εσείς δεν είπατε ότι εγώ ο ίδιος έχω αναφερθεί σε αυτό από τον Αύγουστο; Ο υπουργός Εξωτερικών δεν έχει αναφερθεί από τον Αύγουστο στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων; Δεν έχει τοποθετηθεί ο Ύπατος Εκπρόσωπος από τον Αύγουστο; Δεν προχωρήσαμε τον Οκτώβριο στην αναφορά των άρθρων που αναφέρονται σε κυρώσεις, για πρώτη φορά, ένα ψύγμα αποτρεπτικής πολιτικής για την ΕΕ; Είναι κάτι πολύ σημαντικό. Γιατί λοιπόν δεν μπορεί να συμφωνήσουμε στα απλά και ψάχνουμε να βρούμε αντιπολιτευτικούς λόγους στα εθνικά θέματα;».

Ο κ. Πέτσας είπε ακόμη ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει μαζί με την Ευρώπη, χτίζοντας συμμαχίες, «οι συμμαχίες είναι παντού και απόδειξη είναι η επιβολή κυρώσεων από έναν άλλο εταίρο, τις ΗΠΑ, απέναντι στην Τουρκία για το θέμα των F-35 και των S 400. και επομένως είναι μια πολυεπίπεδη συμμαχία που προχωρά ». «Δεν υπάρχει λόγος λοιπόν τα εθνικά θέματα να γίνονται αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης. Πάντα πρέπει να έχουμε υπόψη μας τον στόχο που είναι ο τερματισμός της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, και κάθε μοχλός πίεσης προς αυτή την κατεύθυνση είναι θεμιτός και ελπίζουμε όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις αυτό να επιδιώκουν», ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας.

Τα όσα είπε ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σχολίασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας. «Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να παίζετε με τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Δεν είναι δυνατόν, να ακούμε στην αίθουσα αυτή, μετά το Βατερλό της Συνόδου, ότι είστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα και το χάϊδεμα στην Τουρκία. Είναι απίστευτο ότι πανηγυρίζετε. Δεν μπορείτε να βιάζετε τη νοημοσύνη μας και τη λογική των Ελλήνων. Μπορείτε να πείτε ότι "αποτύχαμε", ότι "είχαμε βάλει ψηλά τον πήχυ" αλλά όχι να έχετε έναν πανηγυρικό τόνο και να μας λέτε ότι τώρα είναι νύχτα, ενώ είναι 12 το μεσημέρι. Δεν γίνεται κύριε Πέτσα», είπε ο Κωνσταντίνος Χήτας και κάλεσε τον υφυπουργό να μιλήσει για την υπόθεση κατασκοπίας στη Ρόδο. «Τι στο καλό τα θέλουμε τα προξενεία στη Κομοτηνή και στη Ρόδο; έχουν γίνει σφηκοφωλιές», είπε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ