Μέγαρο Μαξίμου: Σύσκεψη αυτή την ώρα για την αποκατάσταση των δασών του Έβρου και της Πάρνηθας - Στο επίκεντρο τα αντιπλημμυρικά έργα

Μέγαρο Μαξίμου: Σύσκεψη αυτή την ώρα για την αποκατάσταση των δασών του Έβρου και της Πάρνηθας - Στο επίκεντρο τα αντιπλημμυρικά έργα


Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή της ηγεσίας των υπουργείων Ενέργειας και Περιβάλλοντος και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την άμεση ανάπλαση των καμένων περιοχών σε Έβρο και Πάρνηθα.

Σε πρώτη φάση γίνεται μια πρώτη αποτίμηση των καταστροφικών πυρκαγιών και δίνεται το στίγμα για την ανάπλαση των καμένων εκτάσεων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στο επίκεντρο είναι τα άμεσης προτεραιότητας αντιπλημμυρικά έργα, καθώς και η ενίσχυση της πυροπροστασίας.

Τα έργα αυτά αφορούν στις εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας για τη συγκράτηση του εδάφους, στον περιορισμό της διάβρωσης και της επιφανειακής απορροής, σε αντιδιαβρωτικά έργα και αναδασώσεις, με φύτευση χιλιάδων νέων δέντρων, πλατύφυλλων, βραδύκαυστων, που ευδοκιμούν στις σχετικές περιοχές.

Όπως γίνεται και στη Βόρεια Εύβοια, χρηματοδότηση θα υπάρξει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από το Πράσινο Ταμείο, αλλά και μέσω των «Ανάδοχων», που θα αναλάβουν δράσεις αποκατάστασης. Με τον χορηγικό αυτό θεσμό μπορούν να ορίζονται νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα, τα οποία θα μπορούν να χρηματοδοτούν έργα αποκατάστασης και αναδάσωσης σε περιοχές που έχουν υποστεί πλήγμα από φυσικές καταστροφές. Τα οικεία δασαρχεία ορίζουν τις περιοχές που χρειάζονται προστασία και αποκατάσταση και ο ανάδοχος αναλαμβάνει με δικά του έξοδα την εκπόνηση των μελετών και τη χρηματοδότηση των σχετικών έργων.

Ενίσχυση πυροπροστασίας

Στο τραπέζι βρίσκεται και η περαιτέρω ενίσχυση των θέσεων δασοπυρόσβεσης και εναέριας επιτήρησης. Όπως έχει προαναγγελθεί, τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα αποκτήσει μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού νέα αεροσκάφη Canadair, τα οποία δεν ήταν διαθέσιμα, μιας και η γραμμή παραγωγής είχε σταματήσει επί μακρόν.

Παράλληλα, στο πακέτο των παρεμβάσεων συζητείται η προσθήκη στο οπλοστάσιο της Πολιτικής Προστασίας drones για συχνότερες εναέριες περιπολίες. Μάλιστα, το σχέδιο ΑΙΓΙΣ περιλαμβάνει την προμήθεια 100 που θα είναι διαθέσιμα στην επόμενη αντιπυρική περίοδο.

Την ίδια ώρα, χθες ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος προανήγγειλε ότι οι κυρώσεις θα είναι πολύ πιο αυστηρές για τους πολίτες, αλλά και τους δήμους όσον αφορά στον καθαρισμό των οικοπέδων, ενώ τόνισε ότι πλέον ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να μπαίνουν αυτεπάγγελτα στα ακαθάριστα οικόπεδα των ιδιωτών. Αποκάλυψε ότι το κράτος θα εξοπλιστεί με τις πιο σύγχρονες νέες τεχνολογίες, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Στο πρόγραμμα "Αιγίς" υπάρχει μια επιμέρους δράση που αφορά στην αγορά drones για να γίνεται εναέρια επιτήρηση. Είναι μια σύμβαση η οποία προκηρύσσεται τώρα από το Δημόσιο και από την επόμενη αντιπυρική περίοδο θα έχουμε εξοπλιστεί με περισσότερα από εκατό drones σαν αυτά που χρησιμοποιεί ο Στρατός ή το Λιμενικό Σώμα».

Ο ρόλος του Γιώργου Αμυρά

Όσον αφορά την ανάπλαση των περιοχών που καταστράφηκαν περιβαλλοντικά από τη φωτιά, ο πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς αναμένεται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Η θητεία του πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας ως υφυπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, αρμόδιου για την προστασία του περιβάλλοντος τη διετία 2021-2023 αποτέλεσε σαφώς πρόκριμα για την επιλογή αυτή του κ. Μητσοτάκη.

Ο Γιώργος Αμυράς, ο οποίος βρίσκεται στη σύσκεψη, αναλαμβάνει ειδικός σύμβουλος και θα λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ της Πολιτικής Προστασίας και του υπουργείου Περιβάλλοντος για να «τρέξουν» οι διαδικασίες αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ